Zeleninová polievka
Zeleninová polievka

Karfiolovo-zelerová polievka s doplnkami fotorecept

sracz - fotkasracz, 20. januára 2018
Karfiolovo-zelerová polievka s doplnkami (fotorecept)
Foto: Sracz

Variabilita s rcp „Dedkova miLilliová polievka“, obľuby mojej vnučky, princezničky Lillinky, už od útleho detstva, spoločne s bratom Samkom. Dnes som využil zvyšok z Zobraziť celý popisVariabilita s rcp „Dedkova miLilliová polievka“, obľuby mojej vnučky, princezničky Lillinky, už od útleho detstva, spoločne s bratom Samkom. Dnes som využil zvyšok z „karfiolového steaku“ a stonkový zeler. Postupne som pridával, na čo som „natrafil“ v chladničke. Výsledok bol „superprudko jedlý“, tak ako ho má rada aj naša spoločná priateľka @Sovka62, lebo vo finálnom predvedení „stojí“ lyžica. He-he, aká bude zajtrajšia konzistencia tejto „polievky“, keď v nej napuchnú ňočky z hrubej SVK múky.

6-8
porcií
15 minút
príprava
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2-3 PL
1-2 ks (postrúhaná)
1-2 PL
3-4 ks
1 ks (stredný)
podľa chuti
0,25 KL
1 PL
2-3 KL
2-3 strúčikov (pretlačený)
120-150 ml (pokrájaná)
120-150 g
120-150 g
120-150 ml (pokrájaná)
Maslové ňočky:
150-200 g
2-3 PL (zmäknuté)
2-3 ks
1 KL
0,25 KL




Postup

  1. 1

    Vzorová prehliadková jednotka ingrediencií „NÁSTUP“; podľa obr. je zrejmé, že som začal vymiešaním cesta na maslové ňočky (maslo ako prvé, pokrájané na kocky, aby zmäklo a vajíčka na pult aby získali teplotu kuchyne a po 90÷120´ všetko ostatné), bez pridania vody a nechal ho odpočívať, lebo vplyvom „sódybiky“ cesto ešte „podrastie“.

    Karfiolovo-zelerová polievka s doplnkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca som postrúhal stredne veľkú žltú cibuľu, zalial ju 2÷3 PL avokádového (nemusí byť práve ten) oleja, pridal lyžicu_dve kuracej masti a 3÷4´ orestoval (ak trošku zaostrite svoj zrak, tak ju uvidíte tam niekde v tej pare) a dal prevariť zo tri litre vody.

    Karfiolovo-zelerová polievka s doplnkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzičas som využil na pokrájanie zelerových stonkov, ktoré som následne presypal k „nasosanej“ cibuli a po premiešaní opäť nechal 3÷4´ skamarátiť sa s cibuľou.

    Karfiolovo-zelerová polievka s doplnkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz nasledovali karfiolové „ružičky“ a po premiešaní hneď aj

    Karfiolovo-zelerová polievka s doplnkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    koreniny => soľ, čerstvo mleté čierne korenie, sladká mletá červená (zhodou okolností údená, „Urblík z KN“) paprika, korenie na kuracinu.

    Karfiolovo-zelerová polievka s doplnkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po premiešaní už aj pretlačené strúčiky cesnaku; nasledovalo 10÷12´ dusenia (podľa zásad aj @Stefanm som sa samozrejme priebežne postaral o použitý riad a ostatné nepotrebné pomôcky), počas ktorých zelenina „pustila šťavu“,

    Karfiolovo-zelerová polievka s doplnkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    tak som ju zalial pripravenou vriacou vodou a nechal 2÷3´ prevrieť (po ľavej ruke sú pokrájané lístky petržlenovej vňate, sterilizovaný hrášok a karotka a cesto na ňočky).

    Karfiolovo-zelerová polievka s doplnkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Sterilizovaná zelenina nepotrebuje veľa času na varenie, tak putovala do polievkového základu až na záverečný „špurt“.

    Karfiolovo-zelerová polievka s doplnkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Teraz mi „periférna pamäť“, moja vzácna krajšia ½ pripomenula, že v chladničke „straší“ zvyšok koriandra, tak som ho okamžite pokrájal a pridal ku kamarátom v hrnci.

    Karfiolovo-zelerová polievka s doplnkami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Cesto si náležite odpočinulo, tak som ho cez „haluškátor prepašoval“ do vriacej polievky,

    Karfiolovo-zelerová polievka s doplnkami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    v ktorej vyplávali na povrch a po premiešaní

    Karfiolovo-zelerová polievka s doplnkami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    vytvorili krásnu záverečnú scenériu.

    Karfiolovo-zelerová polievka s doplnkami (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Hotová zelerovo¬_karfiolová s polievka s „aditívami“, ozdobená zvyškom petržlenovej vňaťky sa podávala dvojici hrkútajúcich hladných a „prdôchov“ (pracujúcim dôchodcom), ktorej véééééééľmi chutila.

    Karfiolovo-zelerová polievka s doplnkami (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Tak a ešte jeden detail!

    Karfiolovo-zelerová polievka s doplnkami (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

radost
Koriander nie..radšej trošku čili
chutí zasýti zahreje - deduško milý - môže byť aj v tejto chvíli..
milionová je dobrá na milion spôsobov..:-)
katka78
Výdatná polievočka, u nás bola podobná včera, no miesto ňočkov krúpy. Skvele padla po dlhej prechádzke v sychravom počasí.
zinnajdha
Jeeej, aký žltý karfiol !
Polievka aj s "nokerlami" musí byť veeľmi dobrá.
eval100
polievka sa akurat vari, ale urobila som noky podla receotu, a soda BB mi z nich v polievke urobila blato, noky robim bezne bez sody, takze polievka je uz teraz totalne nanic, toto blato mi deti urcite nezjedia
sracz
Veľmi pekne Vám všetkým ďakujem za nahliadnutie aj na tento môj recept. Vážená a milá @Eval100 je mi naozaj ľúto, že Váš pokus vyšiel tak, ako ho popisujete. Vašim deťom sa úprimne ospravedlňujem, za pokazený obed. Technológiou popísanou v rcp, pripravujem ňočky (spravidla s hrubej krupice) vyše polstoročia a Váš negatívny pokus je prvý o ktorom čítam. Ja som na podobných polievkách "odchoval" svoje deti, syn 51 a dcérka 43 r., svoje čoskoro 18 r. vnúčence a na všetkých "štáciách" kde sme bývali i susedov aj ich deti, vždy bez "karambólov"! Polievku som varil v piatok a ešte aj v nedeľu (uloženú v chladničke) boli ňočky v nej (pozrite, prosím, priložený obr.) prudko jedlé, bez "sieťového rozpadu! Nemám dôvod Vám neveriť, ale nebol som očitým svedkom Vašej prípravy. Vzniknutú finančnú škodu som Vám ochotný uhradiť buď prostredníctvom redakcie Varecha.sk, ale na Váš osobný účet, ak mi oznámite jeho číslo! Milá @Dogagador ak mi dáš svoju E-mail adresu, napíšem Ti kontakt, kde si haluškár môžeš objednať (platí dogagador@gmail.com ?)! Všetkých Vás v našej obci Varecha.sk srdečne pozdravujem a želám krásne dni, plné zdravia, šťastia a lásky!


zolik
Chvalila som odpoved, len sa nezobrazila
Pekna reakcia na danu problematiku. Zdravim
1x haji