Zeleninová polievka

Karfiolová polievka s mrvenicou (fotorecept)

Autor receptu: welwet

Všeobecne mám rád polievky a ak je polievka dobrá, tak ju mám ešte radšej. Väčšinu polievok, ktoré doma varíme sú aj s nejakým mäskom, ale odkedy nám do rodiny pribudol zať - vegetarián, tak sme tomu čiastočne prispôsobili aj náš domáci jedálny lístok. Recept, ktorý dnes ponúkam je docela univerzálny, dnes je to s karfiolom, ale kľudne môžeme hlavnú názvotvornú ingredienciu zameniť za hlivu ustricovú (vynikajúca), luskovú fazuľku, čerstvý hrášok, kaleráb, kel ...

15
porcií
15 minút
príprava
70 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Karfiol, mrkvu, cibuľu a zemiaky očistíme a nakrájame na drobnejšie kúsky. Do 4-5 litrového hrnca nalejeme trochu oleja a postavíme na sporák.
  2. Prvú pridáme na drobno nasekanú cibuľu a 2-3 min posmažíme.
  3. K cibuľke pridáme mrkvu a zemiaky, posolíme a okoreníme a spolu smažíme ešte cca 5min. Pozn.: dosť často premiešame vareškou, lebo zemiaky majú škrob a ľahko sa prichytávajú :)
  4. Zeleninu zalejeme vodou, privedieme do varu a dusíme pod pokrievkou 20-30 min.
  5. Z hrubej múky si pripravíme drobenku - tak to voláme u nás doma. Do misky nasypeme hrubú múku, pridáme vajíčko a prstami začneme miesiť.
  6. Nerobíme jedno cesto, ale prstami drobíme najskôr na väčšie a postupne ako tieto halušky prijímajú viac a viac muky, tak sa drobia na menšie, až dosiahneme primerane rozdrobenú - drobenku.
  7. Keď je zelenina v hrnci dostatočne mäkká, pridáme karfiol, dolejeme do 3/4 hrnca vodou a privedieme do varu a varíme 10 min. Potom pretláčadlom na zemiaky môžeme (nemusíme) zeleninu ešte viac rozdrobiť, ale nie úplne na kašu.
  8. Pridáme pripravenú drobenku a povaríme odokryté cca 5 min.
  9. Napokon dolejeme vodou do plného hrnca, zavaríme a odstavíme.
  10. Na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať a môžeme ešte dochutiť soľou a mletým čiernym korením. Necháme pod pokrievkou ešte 10-15 min odstáť a môžeme podávať. Priznám sa, že pri zapisovaní receptu do koloniek som tej polievky z fotiek zjedol dva taniere :) ... a bez obáv si na nej môžu pochutiť aj vegetariáni.