Zeleninová polievka
Karfiolová polievka s mrvenicou (fotorecept)
Autor receptu: welwet
Všeobecne mám rád polievky a ak je polievka dobrá, tak ju mám ešte radšej. Väčšinu polievok, ktoré doma varíme sú aj s nejakým mäskom, ale odkedy nám do rodiny pribudol zať - vegetarián, tak sme tomu čiastočne prispôsobili aj náš domáci jedálny lístok. Recept, ktorý dnes ponúkam je docela univerzálny, dnes je to s karfiolom, ale kľudne môžeme hlavnú názvotvornú ingredienciu zameniť za hlivu ustricovú (vynikajúca), luskovú fazuľku, čerstvý hrášok, kaleráb, kel ...
15 porcií |
15 minút príprava |
70 minút na 100 °C |
Postup
- Karfiol, mrkvu, cibuľu a zemiaky očistíme a nakrájame na drobnejšie kúsky. Do 4-5 litrového hrnca nalejeme trochu oleja a postavíme na sporák.
- Prvú pridáme na drobno nasekanú cibuľu a 2-3 min posmažíme.
- K cibuľke pridáme mrkvu a zemiaky, posolíme a okoreníme a spolu smažíme ešte cca 5min. Pozn.: dosť často premiešame vareškou, lebo zemiaky majú škrob a ľahko sa prichytávajú :)
- Zeleninu zalejeme vodou, privedieme do varu a dusíme pod pokrievkou 20-30 min.
- Z hrubej múky si pripravíme drobenku - tak to voláme u nás doma. Do misky nasypeme hrubú múku, pridáme vajíčko a prstami začneme miesiť.
- Nerobíme jedno cesto, ale prstami drobíme najskôr na väčšie a postupne ako tieto halušky prijímajú viac a viac muky, tak sa drobia na menšie, až dosiahneme primerane rozdrobenú - drobenku.
- Keď je zelenina v hrnci dostatočne mäkká, pridáme karfiol, dolejeme do 3/4 hrnca vodou a privedieme do varu a varíme 10 min. Potom pretláčadlom na zemiaky môžeme (nemusíme) zeleninu ešte viac rozdrobiť, ale nie úplne na kašu.
- Pridáme pripravenú drobenku a povaríme odokryté cca 5 min.
- Napokon dolejeme vodou do plného hrnca, zavaríme a odstavíme.
- Na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať a môžeme ešte dochutiť soľou a mletým čiernym korením. Necháme pod pokrievkou ešte 10-15 min odstáť a môžeme podávať. Priznám sa, že pri zapisovaní receptu do koloniek som tej polievky z fotiek zjedol dva taniere :) ... a bez obáv si na nej môžu pochutiť aj vegetariáni.