Karfiolová polievka kombinovaná fotorecept

sracz - fotkasracz, 28. septembra 2012
Karfiolová polievka  kombinovaná  (fotorecept)
Foto: sracz

Polievky z čerstvej zeleniny, s maslovými ňočkami – bez vody – iba na jednom vajíčku, s hubami (čerstvými alebo sušenými, či v ich kombinácii) Zobraziť celý popisPolievky z čerstvej zeleniny, s maslovými ňočkami – bez vody – iba na jednom vajíčku, s hubami (čerstvými alebo sušenými, či v ich kombinácii) môžem vždy, všade a v akomkoľvek množstve. Leto končí, čerstvej mladej zeleniny ubúda, nadišiel čas experimentov. Tentoraz som ku čerstvému karfiólu, mrkve a stonkovému zeleru pridal sterilizovaný hrášok. Napriek tomu, že „nokerdlíky“ boli iba na jednom vajíčku, vydarila sa mi celkom slušná drevorubačská zeleninová polievka, ktorou by nepohŕdol ani baník.

6÷8
porcií
17 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks stredná
3÷4 PL
2÷3 ks čerstvá
2÷3 ks
1 ks čerstvý stredný
425 g
1 zväzok čerstvá
1 PL
podľa potreby g
½ PL
1 KL
2÷3 ks čerstvá
1 hrsť
1 vetvička
Ňočky maslové melirované:
4÷5 PL
1 ks čerstvé veľké
1 ML
štipka g
1 PL strúhaný
2 PL čerstvé zmäknuté
2 PL drobnosekaná




Postup

  1. 1

    nástup a prehliadka ingrediencií! Hneď po nej vymiešaj cesto na maslové ňočky a odložené bokom ho nechaj “naboptnať”!

    Karfiolová polievka  kombinovaná  (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do polievkového hrnca postrúhaj stredne veľkú (alebo ½ veľkej) červenú cibuľu, zalej ju 3÷4 PL olivového oleja a na sklovito orestuj!

    Karfiolová polievka  kombinovaná  (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    než sa cibuľa orestuje, pokrájaj očistenú a umytú karotku na kolieska, stonky zeleru na “C”_éčka, stonky petržlenovej vňate na drobné kúsky (nechaj si bokom iba lístočky petržvňate ~ 2 PL, ktoré posekáš na drobno do maslových haluštičiek, ktorú potom budú “melirované” a opatrne ich vmiešaj do “naboptnávajúceho” ňočkového cesta), rozober umytý karfiól na ružičky a namoč hrsť sušených húbv do vlažnej vody!

    Karfiolová polievka  kombinovaná  (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    po urestovaní cibule ulož na ňu kúsky karotky, zelerových a petržlenových stoniek, zamiešaj a nechaj 5÷7´ podusiť, pridaj ružičky karfiolu a

    Karfiolová polievka  kombinovaná  (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    zostavu zasyp koreninami - mletá červená paprika sladká ½ PL; vegeta 1 PL; zázvor prášok 1 KL – opatrne premiešaj a nechaj opäť 5÷7 podusiť; vlej namočené huby aj s vodou a podľa potreby (počtu vyživovaných hladošov) dolej horúcou (vriacou z čajníka) vodou; pridaj chilli papričky (feferónku, alebo iba jej sušené jadierka, či mletú červenú pálivú paprika – podľa chuti a potreby!!!), čerstvú vetvičku ligurčeka (nezabudni, že v zime koreň odpočíva, tak si vetvičky zavčasu nasuš do zásoby); opatrne zamiešaj, ochutnaj a podľa potreby pridaj soľ; priveď do varu, hneď na to zníž zdroj energie na minimum a nechaj uvariť na skoro hotovo (trvá to max. 30) !!!

    Karfiolová polievka  kombinovaná  (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    potom opäť priveď polievku do varu a pomocou haluškátora do nej prepasíruj “naboptnané” – nadýchané – melirované ňočkové cesto!

    Karfiolová polievka  kombinovaná  (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    v tom okamžiku, keď haluštičky_ňočky vyplávajú na povrch, máš polievku pripravenú na servírovanie; stačí len vyloviť a vyhodiť holú halúzku ligurčeka a chilli papričky (ak sa Ti to podarí)!

    Karfiolová polievka  kombinovaná  (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    kompletný obed (karfiólová polievka kombinovaná a bravčový rezeň v piatich pyžamách so zemiakovým šalátom – môj rcp čoskoro predvediem) potom vyzerá takto!

    Karfiolová polievka  kombinovaná  (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    potrebujem sa Vám ešte pochváliť vlastnou úrodou chilli papričiek a feferóniek; ak ich pestujete podľa metódy bulharských záhradníkov “hlavičky na Slnko a nožičky hlboko do blata”, tak sa na Vás budú takto usmievať od júna, až do neskorej jesene!

    Karfiolová polievka  kombinovaná  (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

alena45
takéto polievky ľúbim v zime, chili papričku určite loviť nebudem. Aj tá zahreje.
lusinkab
Ako stale krasne napisany receptik :-) ulozim si ju na tie chladnejsie dni :-)
izabella929
táto obľúbená polievočka vyzerá božsky.-)) máme ju aj my radi a tiež ju robím takto, je skvelá.-))) šikovný si moc.-)
sracz
Ďakujem milá @alena45 – zahreje, ale nie každý ľúbi ak ho štípe 2 razy! -:)))))))
sracz
Tak príď, navštív ma a ochutnaj tú moju milá @helca103 – budeš srdečne vítaná!
sracz
Ďakujem Ti vážený @thedrunkchef – za ohodnotenie, rozhodne vyskúšaj – zahreje určite aspoň tak, ako decko slovenskej 52 ÷ 60 % slivovice, alebo našej abovskej drienkovice -:)))))))
sracz
Tak to si teda píš a pamätaj, že príde vhod – milá @martamm – iba nezabudni, kam si si rcp uložila – ďakujem aj Tebe a prajem dobrú chuť!
sracz
Kebi ľem toto @frezia68 – mile dzifče ši – aľe aj jaka fajna prefajna! -:)))))))
alena45
tak som konečne uvarila túto polievku a vôbec neľutujem, naopak, bola vynikajúca, a najlepšia bola na druhý deň. Fotky sa nepodarili, takže nie je čo vložiť, ale o taký týždeň, ak ešte bude karfiol, musím zrobiť znovu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia