Karfiol so sezamovou omáčkou fotorecept

tiginko - fotkatiginko, 14. októbra 2014
Karfiol so sezamovou omáčkou (fotorecept)
Foto: tiginko

Veľmi zaujímavá inšpirácia z arabskej kuchyne na ľahký obed alebo večeru. Keď nepočítam upečenie pita chleba, hotový je raz-dva.

2
porcie
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks stredne veľký
1 ks veľká
 na vyprážanie
Omáčka:
1/2 300 ml hrnčeka
1 300ml hrnček
 čersvo mleté
1 ks




Postup

  1. 1

    Umytý a odkvapkaný karfiol rozoberieme na ružičky, osušíme. Vo woku/hrnci/panvici zohrejeme dostatočné množstvo tuku podľa vlastnej voľby. Ja som použila nevoňavý kokosový tuk určený na varenie, dobre znáša vysoké teploty a neprepaľuje sa. Karfiol v dvoch dávkach, na vyššej teplote, za stáleho obracania opražíme. Snažíme sa nerobiť to zbytočne dlho, nech úplne nezmäkne a nerozpadáva sa. Kto má výhrady voči vyprážaniu, môže ho upiecť ľahko pokvapkaný olejom v rúre.

    Karfiol so sezamovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po každom vyprázdnení woku zlejem olej cez kovové sitko a papierovou utierkou opatrne vytriem wok tak, aby sa zbytočne nepálili drobné čiastky pri ďalšom pražení. Po karfiole opražíme aj cibuľu nakrájanú na prúžky.

    Karfiol so sezamovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Karfiol aj cibuľu necháme zbaviť sa prebytočného tuku na papierových obrúskoch vložených do sitka.

    Karfiol so sezamovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na omáčku zohrejeme vývar, pridáme do neho sezamovú pastu, metličkou rozmiešame a prevaríme. Ochutíme soľou, čiernym korením a rímskou rascou podľa chuti. Ja tejto rasce nedávam veľa, má špecifickú chuť, ktorá nemusí každému chutiť vo väčších množstvách. Ja som dala dve štipky. Hustotu regulujeme vývarom, tahini keď sa zohreje, má tendenciu dosť hustnúť. Na záver pridáme šťavu z 1 citróna.

    Karfiol so sezamovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ja osobne si k tomuto jedlu neviem predstaviť žiadnu inú prílohu ako pita chlieb. Tentoraz som ho upiekla z chlebovej múky skombinovanej so špaldovou celozrnnou krupicou, s pridaním bieleho jogurtu. Sú vláčnejšie a dlhšie vydržia mäkké ako z klasickej hladkej múky. Alebo to môžete jesť len tak, bez chleba, ako moja dcéra :-)

Diskusia k receptu

mijaita
@tiginko dobré je takhle připravený karfiol dát do zapékací misky a zapéct 10 - 15 min/200°C. Omáčka zapečením ještě zhoustne.
deria
páči sa mi tá verzia bez praženia karfiolu :) vyskúšam
tiginko
ďakujem Miška, Zuzka aj @deria :-)
@mijaita ja by som to už asi nechcela piecť, lebo by to určite bolo rozvarené na kašu
mijaita
@tiginko to je ale tuze dobre! I tak bys mela mit ten kvetak jen na skus a kdyz ho 10 min zapečeš, nic se nestane. Ale samozřejmě to je jen moje zkušenost, kterou znám a chutná mi.
havino
páči sa mi recept, smažená cibuľa super, karfiol tiež, ale ja bez rímskej, nechutila mi a ani ju neviem používať, kde by som mala
ilusa
velmi sa mi paci tvoj recept,len ma zaraza,ze sa zbavujes prebytocneho tuku na obrusku a pritom to robis na kokosovom oleji,nie je to skoda?
jujoska
zaujimave, tahini mam rada a karfiol tiez. Aj ten pita chlieb ma zaujal, mohla si tiez hodit recpt
kecemis
Pekne si navarila, pripravila. Urcite lahodna, lahka vecera. Vyskusam.
tiginko
@havino Táni ja rímsku rascu tiež nemusím, len chcem sa ju naučiť mať rada, kedže patrí do podobných receptov. Ja verím, že raz svitne deň, keď si ju obľúbim ako kôpor... :-)
tiginko
@ilusa ved nemusíme mať všetko premastené len za to, že je to zdravšie :-)
tiginko
@jujoska pita chlebov je tu už zopár, je to len o náhrade niektorých surovín. Ja som len taký sem-tam úspešný experimentátor. Poskytnem rady osobne, keď chceš :-)
mijaita
@tiginko prvne jsem se setkala s rimskym kminem v dobe, kdy se u nas jeste snad ani jine koreni nez bezne, nepouzivalo. A hlavne ho davali Arabove do vseho, co bylo z rajcat. Dusili ruzna masa v rajske omacce a do ni davali tu rimskou rascu. Jestli chces ji prijit na chut, tak nejdriv v takovych jidlech. A zasadne mletý ! Ale zase, proc se nutit do neceho, co mi nechutna nasilnou formou? jsou jina dobra koreni a jidla a kazdy z nas neco nerad!! :-)
elixir
Joj recept pre mňa... Jednoduchý a očarujúci, šup do KK.
tiginko
@mijaita celkom ho znesiem, ak nepreráža a dá sa len troška.
Si milá @elixir , dúfam, že ti bude chutiť keď vyskúšaš
ywett
aj mne sa recept páči, tiež aj úvodné foto je krásne:)
kecemis
Vyskusane, zjedene, ani fotku som nestihol zobrat. Manzelka si myslela, ze chcem aj jej porciu, tak sa pre istotu schovala a prisla len s prasdnym tanierom na duplu. Zial neskoro. Mozem vrelo doporucit.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia