Karfiol s ořechovou houstičkou

mijaita - fotkamijaita, 17. júna 2013
Karfiol s ořechovou houstičkou
Foto: mijaita
2
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 hrnček veľký
1 hrnček menší (alebo iné podľa chuti)
1/2 kocky
štipka
1 PL




Postup

  1. 1

    Do osolené vody přidáme kmín a vložíme květák. Růžičky, půlku, celý - záleží na následném naservírování. Vaříme opatrně, abychom květák nerozvařili a zůstal příjemně "al dente". Cca 10 - 15 min.

  2. 2

    Rozdrtíme ořechy. Opět podle chuti. Nahrubo, najemno .... upečeme cca 5 min v horké troubě. Opatrně, nespálit!

  3. 3

    Na pánvičce rozpustíme kousek másla na kterém opčeme do zlaté barvy houstičku. Pokud je domácí, je výborná hrubě pomletá. Když mám tvrdé rohlíky, rozdrtím je pouze válečkem.

  4. 4

    Opečené ořechy smícháme s houstičkou a dochutíme lehýnce muškátovým oříškem.

  5. 5

    Uvařený květák vyndáme z vody, necháme okapat.

  6. 6

    Zbylé máslo rozehřejeme a necháme ho aby lehce zhnědlo a rozvonělo se. Do másla vmícháme sůl (já i pepř).

  7. 7

    Servírujeme na míse nebo na talíři , bohatě posypeme ořechovou houstičkou a polijeme rozpuštěným máslem. Sypeme zelenou petrželkou. Celoroční vynikající jídlo. Chutné i s vařenými bramborami politými máslem.

Diskusia k receptu

rea1
takýmto spôsobom pripravujem akúkoľvek zeleninu. momentálne fičí špargľa a fazuľkové lusky. niekedy "houstička :-)))" s orechami, niekedy bez, niekedy so sparenou krupicou. bez zemiakov, radšej viac zeleniny. báječný recept, krásny obrázok. a zeleninový šalát k tomu. :-))
malroxa
to sa mi páči. pridať ku strúhanke aj orechy. trošku drahšie a zdravšie jedlo.
marianne
ja by som este doporucovala,namiesto stuhanky pouzit lahodkove drozdie.Vyzera uplne rovnako ako struhanka,ale je ovela chutnejsia.Dostat ju v obchodoch so zdravou vyzivou...
mijaita
@mariane znam tebi, ale spis bych to zvolila jako variantu. Housticka opecena na masle je nenahraditelna. Tebi s orechama, proc ne, ale opect lze tak par vterin, hned se spali. Nebo neopecene, opecene orechy a maslo. Pro mnohe z nas dobry napad.
marianne
myslis toto Tebi?...@mijaita...ja si to pridavam do jedla,namiesto soli,zatrhli mi ju,ale ak sa na opekanie nehodi,nedam ju tam...

mijaita
@marianne ano, sypke drozdi je Tebi. Dela se z nej vyborna pomazanka smichane s maslem, sype se do polevek, take ho mam rada. Krasny recept jsem nasla od Zirafninka a podle nej vymyslela svuj. Ona ma v receptu "opect" a to jsem zkusila a nejde to. Bohuzel, uz mi neodpovedela. V mem receptu najdes v uvodu i recept Zirafninky. Presto si myslim, ze kdyz opeces orechy a do horkeho masla vsypes tebi a uz nebudes dal zahrivat, pridas ty orechy, bude to vyborne. Take to zkusim. Nebo napis, az vyzkousis !

 varecha.pravda.sk/recepty/kureci-tajine-s-fenyklem-fotore...
marianne
No vidis,tak som zase cosi mudrejsia..:-) vyskusam to na 100 pro..dam vediet
jamarlen
máme radi ešte s jogurtom.... hovoríme mu "poľský" karfiol
marianne
@mijaita velmi rada by som Ti aj fotku prilozila,mam ju vo fotaku,ale trapim sa s tym uz 1/2 hodky a nejde...v poslednom case sa mizle nacitavaju,horko tazko recept pridam,ci mam co zle v kabli...
ALE
robila som Tvoj karfiol uz 2x a dakujem Ti zan. 1x som presne dodrzala Tvoj postup,vyborne,ale dnes som neodolala a spravila s lahodkovym drozdim,taktiez vynikajuce...budem robit casto:-) idem skusit pridat fotku este cez FB,mozno sa to podari,v gmaili pomenili a odvtedy sa trapim s pridavanim fotiek...ale zatial vdaka
mijaita
ty me chces potesit hned po ranu? TS s navodem letiiiiiii
marianne
...no raz to ide a raz to nejde,piclo by ma z toho....ale fotku opatrujem,ja ju tu nejako dostanem,Ak ta to potesilo,potesenie je na oboch stranach,Tvoje recepty ja milujem...:-)
marianne
@mariamka si to cenim,ale nehelfnes mi,ja ju totiz potvoru nemozem vytiahnut z fotaka,nikde ,ani na dva emaily co mam,ani na FB,ani na plochu PC. Ved to robim 3 roky a v pohode a nieco sa sprajclo v prenose z fotaka do PC...mam s tym uz asi 2 mesiace problemy.Aj ked chcem pridat recept-fotky,to blbne...zaujmave,ze raz to milostivo pusti a raz nie...sa zle vyspal dnes,ci co....
mariamka
:) jasne tato moderna technika ma obcas svoju vlastnu hlavu, :) este tu pametovku vybrat a dat ju napriamo alebo cez citacku do PC, NB,, sak som mudra :))
pusta
@marianne , mám podobný proiblém ako ty asi týždeň, síce ja fotím s mobilom.
len po reštartovaní pc, ked ho úplne odpojím od všetkého asi na 2.x, niekedy na 1.x sa mi tie fotky akýmsi Božím zázrakom podarí preniesť do pc.
skús ešte toto, čo ked sa podarí aj tebe.
priatelia mi povedali, že to je problém v pamäťovej karte foťáku, teda už len poslať do autorizovaného servisu bude treba asi nám obom :-(
mijaita
Devcata, vy nestahujete fotky vlozenim karty do ctecky ? Z mobilu taham pres Bluetooth.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia