Karbonátky plnené syrom a bryndzou (fotorecept)
Autor receptu: yogicek
Posledno dobou akosi moc blbnem zo zemiakmi. Už mi liezli aj z uší, tak som si už musel
urobiť niečo z mäska. Vyskúšal som nové tvorítko na hamburgery alebo karbonátky.
Recept som nazval ako karbonátky aj keď to nie sú tie typické karboše ako ich poznáte.
Išlo mi hlavne o vyskúšanie tvorítka. Keď budem robiť ďalšie, tak už použijem inak
ochutené mäsko a aj iné, napr. hovädzie, teľacie alebo kuracinku. A čo sa týka náplní,
tak tu sa fantázii naozaj medze nekladú.
4 porcie |
20 minút príprava |
35 minút na 250 5min, 180 30min. °C |
Postup
- Tvorítko (bratia Češi si to nazvú udělátko) na výrobu karbonátkov. Chvíľu mi to trvalo než som prišiel na to ako s tým pracovať ale nakoniec sa to podarilo.
- Použité suroviny na náplň. Vynechal som encián lebo z tohoto množstva mäsa mi vyšli 4 kusy karbonátkov. Množstvo surovín na náplň neuvádzam. Jednoducho som dal toľko, koľko sa mi do karbošíka vošlo. Čo zostane sa využije inak.
- Ochutíme si mleté mäso a poriadne zamiešame. Použil som len minimum korenín aby som nechal vyniknúť chuť náplne.
- Pomocou tvorítka urobíme karbonátky. Tento je plnený nastrúhaným Karpatským bochníkom.
- Hotové karbonátky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Postriekame olejom (ja a @afataga potrieme bravčovou masťou)
- a dáme do rúry vyhriatej na 250°C na 5minút aby sa mäsko zatiahlo. Ja som ju dokonca vyhrial na skoro 300°C. Po piatich minútach teplotu stiahneme na 180°C a pečieme ďalších 30minút. Samozrejme čas treba upraviť podľa toho ako Vám pečie rúra.
- Upečieme do hneda ako klasický karbonátok. Samozrejme sa to môže smažiť ako klasické karboše na oleji alebo masti v panvičke. Pečené v rúre je taká zdravšia verzia.
- Podávať môžme so zemiakmi upravenými na akýkoľvek spôsob alebo ako ja, iba s chlebom alebo vložiť do žemle ako burger. Ani tu sa fantázii medze nekladú. Dobrú chuť a pekný večer.