Karamelový krémeš fotorecept

eviana - fotkaeviana, 23. septembra 2013
Karamelový krémeš (fotorecept)
Foto: eviana

...jednoducho karamel milujeme... preto krémeš v karamelovom prevedení :)

24
porcií
15 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
KRÉM 1:
500 ml
200 g
1 ks
2 ks
KRÉM 2:
700 ml
5 PL
2 ks
200 ml
100 ml
Čokoládová poleva:
50 g
50 g




Postup

  1. 1

    Deň vopred si pripravíme "bielu parížsku šľahačku" - s bielou čokoládou

    Karamelový krémeš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...bielu čokoládu nalámeme na kocky, zalejeme šľahačkovou smotanou a za stáleho miešania necháme prejsť varom

    Karamelový krémeš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...potom šľahačku vychladíme a dáme do druhého dňa do chladničky (minimálne 10 hodín)

    Karamelový krémeš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Lístkové cesto - ja som dnes použila mrazené - rozdelíme na dve polovice a rozvalkáme na veľkosť plechu

    Karamelový krémeš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...cesto poriadne popicháme vidličkou, aby sa nerobili bubliny pri pečení

    Karamelový krémeš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...cesto po upečení (trošku sa zbehlo)

    Karamelový krémeš (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...z mlieka, cukru a pudingových práškov si uvaríme hustý puding - použila som tento Exta Karamel od Dr.Oetker

    Karamelový krémeš (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...do horúceho hneď po uvarení pridáme kyslú smotanu a tvaroh, zmiešame do kompaktnej hmoty

    Karamelový krémeš (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...hneď natrieme na vychladnutý spodný plát lístkového cesta a celé necháme vychladnúť

    Karamelový krémeš (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...zatial si do tuha vyšľaháme prevarené šľahačkové smotany - pre istotu som pridala aj stužovače šľahačky. Do vyšľahanej šľahačky vmiešame karamelové salko.

    Karamelový krémeš (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...rozotrieme na stuhnutú vychladnutú pudingovú plnku. Niekedy dávam medzi pudingovú a šľahačkovú plnku vrstvu guľatých piškót. Tentokrát som ale nedala.

    Karamelový krémeš (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...na vrstvu karamelovej šľahačky naukladáme vopred na štvorce nakrájaný horný plát lístkového cesta.

    Karamelový krémeš (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...pripravíme si čokoládovú polevu, ktorú štetcom alebo vareškou, či lyžičkou rozotrieme na štvorce lístkového cesta, podľa chuti posypeme sekanými orieškami alebo lupienkami mandlí. (návod ako na čokopolevu je napr. tu: http://varecha.pravda.sk/recepty/cokoladove-rezy-s-broskynovym-pyre-fotorece/44204-recept.html Dáme poriadne vychladiť a potom už len pri káve vychutnávať túto karamelovú dobrotu :)

    Karamelový krémeš (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

monnikka
parádny, robila som s karamelovým pudingom a klasickou šľahačkou, urobím podľa teba, páči sa mi, dávam 5*
kika1212
veľmi pekný zákusok. Plnky sú veľmi chutné, zaujímavé. A zaujímavé aj preto, že si ich celkom dobre viem predstaviť aj sólo. Ale Ty si vsadila na slávnostný krémeš a máš ho pekný. Práve pijem kávu, tak daj jeden bokom. Ďakujem:D)
iwuska
mna karamelovy punding az tak neohuruje, ale biela "parizska" slahacka je uz len v predstavach orgazmicka, v kombinacii s cokoladovym, alebo napr. pistaciovym pudingom by bolo toto presne kremes pre moje chute :)
izabella929
Evianka, čo je karemelové, to je u mňa vopred odsúdené na veľlkú pochvalu a to ešte chválim aj krásu zákusku.-)) úžasné...))))))
havino
aj ja môžem karamel a tu šľahačku s bielou čokoládou si ani predstaviť radšej nejdem, čo budem vypisovať, 5 * a bodka, inak to nejde
a ešte dievky ked sme pri tom karameli, vymyslite mi náhradu karamelu do šľahačky na veterníky, až môžem môjmu dia upiecť, ved mi je ho ľúto, ked minule boli napečené a nemohol si dať, cesto môže, puding karamelový so šľahačkou môže, ale na puding šľahačku??? bud len teda bielu, alebo ?? @evka , ty si inšpirátor, ak ťa napadne, daj vedieť
eviana
Moje milé varechuľky, veľmi ma potešili Vaše pochvalné komentáre - veľké ďakujem Vám za ne :)
@kika1212 , aj keby som veľmi chcela, už Ti odložiť žiadny neviem... on sa totiž nie že zjedol, ale doslova zožral :)
@iwuska , my naopak karamel máme veľmi radi a ten extra karamelový puding je naozaj fajný a smotanou spolu s tvarohom bol fajne odlahčený, taký sviežejší... Biela parížska šľahačka je veru skvelá, vyskúšaj :)
@pusta , ďakujem za hviezdnaté nebo drahá Ibolyka, od Teba veľmi poteší.
@izabellka929 , ja som vedela, že Tebe tiež ťuknem na nôtu s karamelom... ďakujem za úžasnú pochvalu :)
@janger , vyzerá to tak, že máme podobné chute, si milá, ďakujem :)
@havino , ďakujem za slová uznania... čo Ti budem hovoriť - Tvoje veterníky okukávam každý deň a hecujem sa na ne, si mi inšpiráciou. A Tvoja posledná veta ma až na duši pohladila ♥.
eviana
@havino - Táni, vieš čo som uvažovala? Že aké by bolo spojenie vyšľahanej šľahačky a uvareného pudingu? Mám osvedčené spojenie puding + kyslá smotana či jogurt, vieme, že funguje puding + maslo. Takže teoreticky by to fungovať malo aj so šľahačkou. V karamelovom pudingovom prášku nie je cukor, keď ho uvaríš tak, že namiesto cukru pridáš doň stéviu, alebo nejaké náhradné sladidlo...fintu aby nezostala na pudingu kožka poznáš... no a potom ho vychladnutý zmiešať s vyšľahanou šľahačkou... nerobila som to, takže neviem, možno najprv skúsiť v malom... ale myslím, že aj bez upáleného karamelu, by si sa takto ku karamelovej šľahačke predsa dostala. Vyskúšaj na troške a daj vedieť... sama som zvedavá :)
Držím palce :)
elysa
krémeš parádnych chutí si pripravila, kk...:)
havino
@evi , tak robím spodný krem do veterníkov, že z karamelu puding a so šľahačkou, nedávam maslo, do spodného krému, ale vrchná karamelová šľahačka?? no nič ak na nič neprídem dám mu bielu šľahačku, dúmam nad tým už dlhšie, ale na nič som neprišla
eviana
@havino , a čo tak spodný spraviť v pomere 3:1 puding šľahačka a horný spraviť v pomere 1:3 ...čiže spodný bude viac pudingovo karamelový a horný viac šľahačkový? ...je mi jasné, že to už nebude úplne ono, ale možno by to za pokus stálo... a čo takto pridať javorový sirup namiesto karamelu? Ten myslím môžu aj cukrovkári, či sa mýlim?
luss44
mňam, odpadnem, koľko karamelu... stačil by mi bod 7-8 :) ako sa Ti podarilo tak pekne pokrájať horný plát cesta? mne sa vždy trochu naštrbia okraje
eviana
@luss44 , horný plát som nakrájala vopred a až potom ho naukladala na krém - nakrájal mi ho zúbkovaným nožom môj chlap - stolár, má línie v ruke :)
eviana
@elysa , ďakujem za milé slová, som rada, že sa Ti krémeš páči :)
luss44
@eviana , ja tiež krájam plát vopred, len mám na ňom vždy bubliny, preto tie nerovnosti... zabudla som pochváliť - vyzerá skvelo :) ukladám, vyskúšam
eviana
@luss44 , jáááj... chápem, čo myslíš - cesto treba poriadne popichať vidličkou - pozri obrázok č. 5 - a ak sa predsa urobia, tak som dostala tip od @iva63 , ešte na horúci dať papier na pečenie a na to položiť horúci plech (ja som to spravila tak, že som si horúce cesto zošuchla na papier na pečenie, na cesto som dala ďalší papier na pečenie a naň som dala ten horúci plech, na ktorom sa cesto pieklo)... naozaj krásne sa vyrovnalo... týmto zároveň Ivanke ďakujem za tento skvelý nápad ♥
orchidea
Krémeš s karamelovou plnkou môže byť výborný...tiež mám rada karamelové plnky...
havino
@evi , výborne, tak mu to urobím, vždy lepšie ako hore čistá šľahačka, ved by nebol vôbec problém s čistou, ale ked on ti práve tu karamelovu prichuť má rád a tiež mám ten puding čo aj ty v týchto kremešoch, extra karamelový a je aj cítiť, že je viac, však?
anina6
parádny krémeš, karamelové zbožňujem. vydaril sa ti, šikovná mladá varecháčka.
sonulienka
@eviana tak toto mi nerob prečo bývaš tak ďaleko? Je to skratka super krásne výborné iné nemožem ani napísať nech si myslí kto chce čo chce,.
eviana
@havino moja milá Táni, vyskúšaj, za pokus to stojí... on veterník bez karamelovej šľahačky nie je veterník, chápem Tvojho chlapa veľmi dobre... tiež som karamelomil :)
Ten extra karamelový je fakt extra... jeho názov znie presne, je výborný :) Daj potom vedieť, ako to dopadlo ♥
eviana
@anina6 , ďakujem za milý komentar, vidím, že sme podobne karamelovo naladené, mám radosť z Tvojich slov uznania... :)
eviana
@sonulienka , aj keby si hneď teraz triskáčom letela ku mne, už ani len plech vylízať nezostalo... aj keď veľmi rada by som Ťa pohostila. Ďakujem za Tvoje milé slová, spravila si mi veľkú radosť ♥
evanaaa
Keď sa tu toľko "karamelizujete", že aj mne zbytočne slinky tečú, som rada, že sa @havino spýtala na karamelovú šľahačku a debata medzi ňou a tebou, @eviana pomohla aj mne, som vám obom vďačná, recept si uložím aj s tými vašimi užitočnými komentármi......karamel mám rada, no jesť ho nemôžem, ale taká náhrada by nebola zlá. Ešte raz teda ďakujem.
eviana
@evankaaa , bolo mi potešením a som presvedčená, že aj @havino bola potešená, že sme svojim klábosením trošku pomohli :)
nikola166
tak ten je teda extra karamelový :) krásny krémeš. ukladám ...
mariamka
@evianka excelentne!! karamel si vychatala .) ulozim si a urcite vyskusam, nasi frcia na karamelovych veciach,, takze urcite si pochutime, zvyknem listkovej cesto v kremesoch nahradit bebe alebo marina keksami, (hold som uz asi vekom leniva:)) ale ty ho mas ukazkove, sikulka :) KK a 5jasnych* :))
eviana
@nikola166 , predpokladám, že si tiež "karamelomil" ako ja :) ďakujem za milý komentár, som rada, že karamelkáč zaujal :)
eviana
@mariamka , mám obrovskú radosť, že sa Ti recept páči a ak sú ti Tvoji na karamel tak ako my, tak im isto bude chutiť... recepis prešiel dlhodobým študovaním a skúšaním - keď som ho robila prvý krát, pridala som do karamelového pudingu ešte aj kúsky krowiek... som mala utkvelú predstavu, ako sa z nich stane taká mramorová štruktúra ťahaco-karamelová... no figu, roztiekli sa, takže celý krémeš bol "lyžičkový"... ale chuť, tá bola famózna :) )
Jáááj... a tiež som vtedy nedala obe lístkové cestá, bo z jedného sa mi lístkový bochník upiekol - tak nafúkol, vlastne jedna súvislá bublina bol a ešte aj pripečený... tak som rýchlo použila na vrchnú vrstvu bebe keksy :) Taká šikulka som ja niekedy :)))
Ďakujem Ti za milé slová, aj za hviezdičky, od Teba si ich veľmi vážim ♥
frona
mňam, to musí byť fantastické




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia