Karamelový čaj proti kašľu

ancicka - fotkaancicka, 20. februára 2013
Karamelový čaj proti kašľu
Foto: ancicka

Je výborný pri kašľi,chorých prieduškách,zápale pluc a chutí aj deťom.

5 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 l
5 PL
1-2 ks so šupkou




Postup

  1. 1

    V hrnci spálime cukor na karamel na miernom ohni.Dáme pozor,aby sa karamel nespálil.Musí byť pekný svetlohnedý.Ak by sa spálil,tak by čaj bol horký.Ked je karamel hotový,tak zalejeme vodou a pridáme cibuľu aj so šupkou.

    Karamelový čaj proti kašľu - obrázok 1
  2. 2

    Na miernom ohni povaríme 15 min a podávame.

Diskusia k receptu

medovnicek
recept odkladám a určite vyskúšam, ja totižto keď mám chrípku, tak vždy veľmi kašlem
cuckasiska
@Ancicka vyzera velmi chutne...my kasleme vsetci uz 2 tyzdne, tak vyskusame a veru by mal aj detom chutit...len sa chcem prosim opytat kasel ukludnuje ci napomaha k vykasliavaniu ? dakujem
ancicka
Ono záleží aj na tom v akom štádiu ten kašeľ je .Je dobré ho piť už v začiatkoch.Ak máš domácej husacej,alebo kačacej masti ,tak je dobré si do toho čaju pridať a horúci vypiť.
Ked kašleš a bolí ťa na hrudníku,tak si daj na papier/voľakedy som dávala na pijavý/aj na biely,čo sa používa na pečenie,tak si ho natri domácou bravčovou masťou a prilož na hrudník na miesto kde ťa to boli,na to si daj malú vreckovku namočenú v alpe.Dobré je to prikladať cez noc.Ked človek leží,tak aj cez deň.Treba prikladať kým priedušky bolia,ale po troch dňoch tá bolesť prestáva.
Moje deti ked boli malé,tak si aj sami pýtali,lebo to pomáhalo.
zuzik01
ej ale si pekne "zaobalila" ten cibulovy caj do pekneho karameloveho :-D hlavne ale ze pomaha, vsak... ;-)
sovka62
Cibuľu aj so šupou (len korienky odrežem) najprv varím vo vode asi 10 minút. Vývarom potom zalejem karamel. Zázračne účinkuje na suchý, dráždivý kašeľ, ktorý vás núti kašľať každých pár minút, až bolí celý človek.
Nebudeme sa klamať, aj s karamelom je to hnusné, ale také účinné, že ho naše baby už v škôlkárskom veku pýtali aj uprostred noci, lebo mali skúsenosť, že sa im po ňom uľaví.
Na vykašliavanie použite rady, ktoré @ancicka pridala vyššie. Aj to výborne funguje, hlieny sa uvoľnia a hneď sa človek cíti lepšie.
izabella929
síce nekašlem, ale vyskúšať to môžem.-) odložím si recept, určite sa zíde.-)) šikovná si...
turistka
Už aj mám v mojej KK medzi liečivami, zatiaľ som robila len cibuľový, tento čajík určite chutí i malým deťom :-)
havino
že ja som sa tu neopýtala týžden do zadu, čo na suchý dráždivý kašeľ? ako @sovka píše, nad ránom o tretej som musela vstať a dospať v kresle po sediačky a ked sa mi dalo zakašľať tak mi už bolo do plaču po dvoch dnoch, som si myslela, že mam svaly na bruchu potrhané, hned aj idem uložiť a na plochu PC uložím, až nehladám, ak by bolo treba
viera1
My sme sa liečili týmto : do 1/4 l mlieka dám variť 4-5 strúčikov cesnaku,krátko povarím,odstavím a pridám 2Dg masla (2KL).Pije sa horúce a cesnak zjeme ( a výborne zahreje).
renka73
tak toto vyskúšam lebo mame angínu a kašel...ďakujem za recept :)
marikafil
toto môže byť dobré, ale chcem sa spýtať - nepoznáte niekto podobný domáci recept na taký kašeľ, keď už ani nie je čo vykiašliavať? lebo ten môj - keď raz začne s kašľom, toto dráždenie mu trvá aj dobré dva mesiace. zatiaľ raňajkujeme chlieb s domácou masťou a kopcom surovej cibule (šťastie že už nechodíme do roboty...) čo síce pomáha, ale privítala by som aj iný recept. vďaka
janazjarku
Joj strašne hnusné na chuť :-) a podobne hnusné a tiež účinné rozkrojiť cibuľu, vydlabať dieru do nej nasypať kryštálový cukor a položiť na pohár do ktorého nám odkvapká sirup :-)
@marikafil dobré na utíšenie suchého kašla je piť horúce mlieko s maslom a medom to už hnusné nie je :-)
violetacamorova
Mne kedysi davno ked mi uz nepomahali ziadne sirupy a kvapky z lekarne a to som kaslala s prestavkami asi pol roka poradila kamaratka tento recept tak vam ho tiez napisem: 1KL alpa, 1KL olej (obycajny rastlinny). a 1KL medu zmiesame zohrejeme par sekund v mikrovlnke alebo na sporaku a vypijeme. Ak vam to chuti mozete si tento "lektvar" urobit rovno tak, ze si date po 1PL z alpy, oleja a medu. Iba pozor pri alergii na med. Snad to tiez niekomu pomoze :)
eldina
zaberá, mám overené../tento recept je hit už 2 roky na mimibazar, odtiaľ ho mám/
orchidea
ďakujem srdečne za recept...a vlastne aj všetkým ostatným za všetky čo sú tu...ja kašlem už druhý týždeň, vypila som už hektolitre bylinkového čaju z byliniek určených na kašeľ a nič...práve dnes mi je ešte horšie lebo idem vykašľať pľúca len ma šteklí a šteklí...už teraz sa bojím čo bude v noci...takže idem hneď vyskúšať recept....
jarushka1981
Pridávam materinú dúšku, mama mi to tak robievala, keď som bola malá, skaramelizovat, pridať dúšku, ihneď zaliať vriacou vodou. Potom dúšku precediť a piť teplé. Je to výborné na odkašliavanie.
havino
@ancicka , som sa vrátila k receptiku, lebo máme slečnu začína kašlať, tak jej to ide mama uvariť,ale chcem sa spýtať, čo je šmalec? počuť som to už počula,ale neviem čo to je?
brok
daka za recept pisem jednou rukou ako datel po druhej my lozi korytnacka nas maznacik suchozemsky




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia