Karamelové veterníky
Karamelové veterníky (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Takúto dobrotu som piekla pre svojich blízkych.
15 porcií |
60 minút príprava |
30-35 minút na 190 °C |
Postup
- Do misy dáme variť vodu, mlieko, maslo, soľ miešame pokiaľ sa maslo nerozpustí. Stiahneme z ohňa a pridáme múku. Na miernom ohni varíme a miešame, aby nám cesto neprihorelo. Odstavíme a necháme trocha vychladnúť.
- Do cesta pridávame po jednom vajíčku, aby sa nám nezrazili.
- Prípravné cesto dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
- Plech vymastíme, nastriekame veterníky. Rúru predhrejeme na 190 stupňov, pečieme 30-35 minút.
- Po upečení necháme vychladnúť.
- V troche mlieka rozmiešame žĺtky, vanilkové pudingy a uvaríme hustý puding. Ešte za horúca zľahka primiešame maslo a bielky. Necháme vychladnúť.
- Vanilkový krém dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou. Veterníky prekrojíme, nanesieme plnku.
- Deň predtým skaremelizujeme cukor, zalejeme smotanou na šľahanie. Miešame pokiaľ sa karamel nerozpustí. Odložíme do chladničky do druhého dňa.
- Karamelovú smotanu vyšľaháme aj so stužovačom.
- Šľahačkou naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou, nastriekame na vanilkový krém.
- Na karamelovu polevu skaremelizujeme cukor, zalejeme smotanou alebo mliekom. Necháme vychladnúť, postupne vmiešame práškový cukor do zhustnutia.
- Vrchné klobúčiky na veterníkoch namáčame alebo polejeme polevou. Dáme stuhnúť do chladničky. Keďže sa blíži pôst, tak sa treba ešte pred ním rozhodnúť či napečiete túto dobrotu. Dobrú chuť.