Karamelové rezy (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Náš víkendový zákusok.Dnes z piškótového cesta do ktorého som pridala perníkové korenie a krému z karamelu, šľahačky a čokolády.
20 porcií |
60 minút príprava |
2x10 minút na 2x180 °C |
Postup
- Pripravila som si najprv karamelový krém: šľahačku som dala do hrnca a pomaly som ju priviedla k varu.Keď začala bublinkovať stíšila som plameň a nechala som ju, aby bola stále horúca. Do rajnice som dala cukor a nechala som ho skaramelizovať.
- Keď sa karamel roztopil, prilievala som k nemu v malých dávkach horúcu šľahačku. Pozor má tendenciu vykypieť, treba stále miešať, aby sa karamel nezhrčavel.
- Keď sa všetko spolu pekne roztopilo, pridala som kocky čokolády a opäť treba dobre miešať, aby sa roztopila.Všetko sa spolu musí pomaly uvariť.Nechala som vychladiť a uložila do chladničky.
- Druhý deň som ju vybrala z chladničky a vyzerala takto.Bola hustá.
- Mixérom som ju vyšľahala.
- Rozdelila som na 2 polovice.Jednu polovicu som nechala v chladničke, s tou budem zdobiť vrch zákuskov.Prvú polovicu použijem na zostavu cesta a opäť ju rozdelím na 2 polovice.
- Pripravila som si aj instantnú kávu na máčanie piškót.
- Cukor a vajcia som vymiešala do peny.Múku, prášok do pečiva, sódu a perníkové korenie som zmiešala a malých dávkach preosievala do cesta a opatrne vmiešala.
- Rúru som nechala vyhriať na 180 st. Plech 27x37 cm. som vystlala papierom na pečenie.Cesto som vyliala a upravila.Pieklo sa 10 min.ešte za horúca zvyknem stiahnúť kožu.Kým sa pieklo prvé cesto, pripravila som cesto aj na druhý korpus.Upečené som chladila na mriežke.
- Prvý korpus som uložila na podnos a natrela som ho horúcim džemom.
- Na vychladnutý džem som natrela prvú polovicu z jednej polovice karamelu.
- Na krém som ukladala piškóty máčané v káve.
- Natrela som ich druhou polovicou prvej polovice krému.Zakryla som ho druhým korpusom a uložila na noc do chladničky.
- Druhý deň som urobila polevu a poliala som koláč, dala som stuhnúť do chladničky.
- Krájala som najprv horúcim nožom na rezy a zdobila druhou polovicou karamelu s cukrárskym vreckom.Prajem vám dobrú chuť.