Karamelové rezy (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Recept som získala na internete a hoci je náročný na suroviny aj na čas,urobila som ho k manželovým narodeninám.Piekla som ho prvý krát.Zákusok je chutný a aj na tanieriku pekný.Krájala som ho na väčšie štvorce.

120 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Na prvé cesto potrebné ingrediencie.Cesto by sa malo piecť v celku a potom pozdĺžne rozrezať.Keďže nemám dobrú skúsenosť,tak som si ingrediencie rozdelila na poli a piekla som dve hnedé cesta.
  2. 4 žĺtka som našlahala so 4 PL vlažnej vody.Múku,prášok do pečiva a kakao som spojila a pridala ku žĺtkam.Bielka som našľahala s práškovým cukrom.
  3. Tu je spracovaná dávka na hnedé cesto.Takto isto budem robiť ešte jednu dávku hnedého cesta.
  4. Spojenie zmesy.
  5. Ide sa piecť.Pečiem na mastnom papieri.
  6. Upečené dva pláty hnedého cesta.Piekla som na plechu veľkosti 27 x 35 cm.
  7. Na 2.cesto potrebujem našľahať nad parou bielka s cukrom.Keď je pena hustá a dobre prehriata,je hotová.
  8. Navrstvím ju na plech s mastným papierom.plát sa v pri pootvorenej rúre suší asi na 130-150 stupňoch.
  9. Upečený biely plát./Trochu som ho viac zapiekla/ -chyba!
  10. Kryštálový cukor skaramelizujeme.a vlejeme šľahačkovú smotanu.musí sa cukor rozpustiť.V mlieku rozmiešame zlatý klas,žltka a prilejeme do karamelu .Stále miešame.Uvarenú kašu necháme vychladnúť.Do nej vmiešame maslo a našľaháme.
  11. Potom už len pláty natrieme karamelovou plnkou.Tmavý plát,plnka,biely plát plnka,tmavý plát.Necháme si trochu plnky aj na vrch zákuska.Ja som na vrch zákuska pridala ešte sáčkovú šľahačku.No tá v pôvodnom recepte nebola
  12. Natrela som na povrch zákuska šľahačku a nastrúhala trochu čokolády.Potom som zákusok dala schladiť.Je dobré ak sa zákusok pečie aspoň deň dopredu.Časti do seba pekne zapadnú a sa spoja.
  13. No a tu je už kalorická bomba.Chutný,sladučký a celkom estetický koláčik.No rátajte s pracovným časom na pokračovanie.Mne to trvalo dve hodiny a noc koláčik oddychoval. No stál za to.
  14. Vrch zákuska som zdobila práškovou šľahačkou,no to už nemusí byť.