Karamelové rezy (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Recept som získala na internete a hoci je náročný na suroviny aj na čas,urobila som ho k manželovým narodeninám.Piekla som ho prvý krát.Zákusok je chutný a aj na tanieriku pekný.Krájala som ho na väčšie štvorce.
Postup
- Na prvé cesto potrebné ingrediencie.Cesto by sa malo piecť v celku a potom pozdĺžne rozrezať.Keďže nemám dobrú skúsenosť,tak som si ingrediencie rozdelila na poli a piekla som dve hnedé cesta.
- 4 žĺtka som našlahala so 4 PL vlažnej vody.Múku,prášok do pečiva a kakao som spojila a pridala ku žĺtkam.Bielka som našľahala s práškovým cukrom.
- Tu je spracovaná dávka na hnedé cesto.Takto isto budem robiť ešte jednu dávku hnedého cesta.
- Spojenie zmesy.
- Ide sa piecť.Pečiem na mastnom papieri.
- Upečené dva pláty hnedého cesta.Piekla som na plechu veľkosti 27 x 35 cm.
- Na 2.cesto potrebujem našľahať nad parou bielka s cukrom.Keď je pena hustá a dobre prehriata,je hotová.
- Navrstvím ju na plech s mastným papierom.plát sa v pri pootvorenej rúre suší asi na 130-150 stupňoch.
- Upečený biely plát./Trochu som ho viac zapiekla/ -chyba!
- Kryštálový cukor skaramelizujeme.a vlejeme šľahačkovú smotanu.musí sa cukor rozpustiť.V mlieku rozmiešame zlatý klas,žltka a prilejeme do karamelu .Stále miešame.Uvarenú kašu necháme vychladnúť.Do nej vmiešame maslo a našľaháme.
- Potom už len pláty natrieme karamelovou plnkou.Tmavý plát,plnka,biely plát plnka,tmavý plát.Necháme si trochu plnky aj na vrch zákuska.Ja som na vrch zákuska pridala ešte sáčkovú šľahačku.No tá v pôvodnom recepte nebola
- Natrela som na povrch zákuska šľahačku a nastrúhala trochu čokolády.Potom som zákusok dala schladiť.Je dobré ak sa zákusok pečie aspoň deň dopredu.Časti do seba pekne zapadnú a sa spoja.
- No a tu je už kalorická bomba.Chutný,sladučký a celkom estetický koláčik.No rátajte s pracovným časom na pokračovanie.Mne to trvalo dve hodiny a noc koláčik oddychoval.
No stál za to.
- Vrch zákuska som zdobila práškovou šľahačkou,no to už nemusí byť.