Plnené košíčky

Karamelové košíčky s čokoládou a peľovým snehom

Autor receptu: redakcia

10
porcií
150 minút
príprava
8-10 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Košíčky: Elektrickým mixérom vyšľaháme maslo s cukrom na hladkú hmotu. Vmiešame žĺtok, prilejeme 15 ml (3 PL) vody, pridáme suché ingrediencie okrem čokolády a vymiesime cesto. Z cesta urobíme bochník, zabalíme ho do potravinovej fólie a uložíme do chladničky na hodinu odležať.
  2. Rúru predhrejeme na 160 °C a plech vyložíme papierom na pečenie. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na 4 mm a vykrojíme 8 kruhov s priemerom 8 cm. Rozložíme ich na plech a dáme na 15 minút do mrazničky. Stuhnuté kruhy potom rozložíme na obrátený plech na mafiny. Pokiaľ plech nemá z oboch strán teflon, namažeme vonkajšiu stranu maslom. Košíčky pečieme 8–10 minút dozlatista. Vytiahneme z rúry a necháme pri izbovej teplote 15 minút chladnúť. Košíčky zložíme z plechu a obrátime. Vnútro vychladnutých košíčkov vytrieme čokoládou roztopenou vo vodnom kúpeli. Čokoládová vrstva zabráni, aby košíček nasal príliš veľa vlhkosti z náplne.
  3. Banány s karamelom: V hrnci zmiešame citrónovú šťavu, vanilkové semienka, cukor a glukózu a pomaly zohrievame. Miešame, až kým sa cukor nerozpustí a zľahka neskaramelizuje. Pridáme a 2-3 minúty podusíme banánové kolieska, potom smotanu a maslo. Zľahka miešame, kým sa nevytvorí jednoliata zmes. Banány s karamelom preložíme do misy a prikryjeme potravinovou fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu zmesi. Necháme odstáť pri izbovej teplote.
  4. Čokoládový puding: V hrnci zmiešame mlieko a vanilkové semienka a privedieme do varu. Zakryjeme pokrievkou, aby zmes nevychladla. Pudingový prášok zmiešame s cukrom, so žĺtkami a soľou. Do zmesi prilejeme teplé mlieko a zamiešame. Potom zmes prelejeme späť do hrnca a za stáleho miešania na strednom plameni privedieme do varu a varíme asi minútu. Do žiaruvzdornej misy nasypeme čokoládu pokrájanú na kúsky. Cez sitko k nej prilejeme puding a zamiešame. Za stáleho miešania pridáme postupne maslo. Keď sa rozpustí čokoláda aj maslo, zakryjeme hotový puding potravinovou fóliou, tak aby sa dotýkala povrchu. Uložíme do chladničky.
  5. Sneh: Do žiaruvzdornej misky dáme bielky s vínnym kameňom a cukrom a misku položíme na hrniec s vodou. Za stáleho miešania zohrievame na 37 °C. A akonáhle zmes dosiahne požadovanú teplotu, vyšľaháme tuhý sneh. Vsypeme peľ rozdrvený v mažiari. Sneh je najlepšie použiť ihneď po vyšľahaní, takže si už pred šľahaním naplníme košíčky banánmi s karamelom a čokoládovým pudingom. Keď košíčky naplníme snehom, môžeme ich flambovať pištoľou.