Karamelový zákusok

Karamelové kocky

Autor receptu: pethrooshick

35
porcií
240 minút
príprava
30-40 minút
na 170-175 °C

Suroviny

Postup

  1. Deň dopredu si pripravíme z klasického Salka karamelové - 3 hodiny varíme v originálnom balení (odstráňte len etiketu) ponorené celé vo vode v polozakrytom hrnci tak, aby voda neustále vrela na čo najmenšom plameni, resp. stupni. Následne musí dobre vychladnúť, najlepšie od rána do večera, resp. naopak. Teoreticky by sa dalo použiť a ušetriť si tak čas asi aj hotové karamelové Salko, ale neskúšala som. Súčasne uvaríme z mlieka, cukru a Zlatého klasu hustý krém a necháme vychladnúť.
  2. Pripravíme si piškótu (optimálne súčasne s karamelovou masou) - v mixéri na vysokých obrátkach vymiešame bielky s cukrom a štipkou soli do tuhého snehu (trvá niekoľko minút). Následne zľahka primiešame žĺtky, preosiatu múku, prášok do pečiva a olej - možno primiešať aj ručne. Cesto vylejeme na plech s rozmermi cca 30x40 cm, pre ďalšiu manipuláciu najlepšie vystlaný papierom na pečenie. Vzhľadom k tuhšej konzistencii cesta jeho povrch ešte upravíme tak, aby bol čo najrovnejší - radšej trochu cesto rozprestrieť do krajov plechu, i keď olej v ceste zabezpečí pomerne rovný povrch aj bez výraznejších opatrení. V teplovzdušnej rúre pečieme na cca 170-175 °C asi 30-40 minút - záleží od rúry. Najlepšie je upečenosť piškóty skontrolovať špajdľou - po kolmom zapichnutí do piškóty uprostred pekáča a až po jeho dno a následnom vytiahnutí by mala ostať suchá. Piškótu necháme vychladnúť - keď ju na papieri vyberieme z plechu, vychladne rýchlejšie. Nezľaknite sa tuhšej hladkolesklej konzistencie povrchu, to je v poriadku.
  3. Keď už bude piškóta izbovej teploty (ešte stále varíme Salko a efektívne využívame čas), pripravíme si ganache - čokoládovú polevu - v parnom kúpeli do roztopenej čokolády prilievame postupne šľahačkovú smotanu, až získame hladkú krémovú konzistenciu - definitívne množstvo smotany treba upraviť podľa výslednej konzistencie - poleva by sa mala dať dobre nanášať, ale pri nanášaní na vychladnutú piškótu by nemala veľmi stekať. Mala by byť radšej trochu hustejšia, i keď sčasti sa vstrebe do piškóty. Piškótu s čokoládovou vrstvou necháme odstáť niekoľko hodín v chlade (komore), aby dobre zatuhla - najlepšie v nejakom uzatvárateľnom obale, napr. na prenos koláčov.
  4. Vychladnutý uvarený Zlatý klas a maslo spolu vymiešame do hladkého krému (prípadné hrčky Zlatého klasu v tomto štádiu rozbite ponorným mixérom - sekáčikom), následne po lyžiciach pridávame karamelovú masu Salka. Treba dávať pozor na to, aby všetky ingrediencie mali jednotnú, najlepšie izbovú teplotu - cca hodinku, dve pred miešaním krému ich vyložte z chladničky. Karamelový krém nanášame na piškótu s už vychladnutou čokoládovou ganache, takže ganache sa nemieša s krémom. Krém je hustý, takže sa dobre nanáša až ku krajom piškóty.
  5. Znovu nachystáme čokoládovú ganache, ktorou tentoraz pofŕkame povrch zákusku. Ak chceme precíznejšie zdobenie, mala by byť redšia, na nedbalé frcky stačí hustejšia. Zákusok krájame na kocky cca 5x5 cm dlhým nožom, ktorý si po každom prerezaní utierame. Zaoblené okraje piškóty na zákusky nepoužívam, ale ganache aj krém tam dávam - slúžia pre osobné testovanie pred servírovaním:-) Nech Vám chutí rovnako ako nám :-)