Karamelová torta fotorecept

eldina - fotkaeldina, 30. novembra 2012
Karamelová torta (fotorecept)
Foto: eldina

fantastická, ale odporúčam piecť vtedy, ked sa musíte nachádzať tak či tak v kuchyni, nakoľko karamelová plnka je domáca...:))

90 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Suroviny

Korpus:
5 ks
8 PL
6 PL
3 PL
3 PL
3 PL
1 bal
Plnka:
1/2 kg
1 l
10 PL
250 g alebo Hera
Na zdobenie:
250 ml




Postup

  1. 1

    Potrebujeme:

    Karamelová torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Korpus: rozdeliť bielky a žĺtky..žĺtky zmiešať s cukrom do peny, pridať 4 Pl cukru, vodu,orechy,strúhanku, múku a PDP....

    Karamelová torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    potom vyšľahať z bielkov a 4 PL cukru sneh

    Karamelová torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    zľahka zmiešať žĺtkovú zmes so snehom.

    Karamelová torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    tortovú formu vymazať, vysypať múkou a vyliať do nej cesto..trúbu predhriať, piecť na 170 °C , cca 40 minút...

    Karamelová torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    asi po 20 minútach som mala korpus zhora hnedý , ale ešte nebol dopečený, preto som ho zhora prekryla papierom na pečenie a piekla dalej...

    Karamelová torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Karamelová plnka: teraz prichádza chvíľa, ktorú som spomínala vyššie...:) je potrebné cukor či neskôr karamel občas miešať, preto je dobré medzitým aj niečo iné variť, aby ste boli tak či tak v kuchyni..:))

  8. 8

    cukor dať do hrnca, odporúčam s hrubším dnom, na slabšom ohni rozpúšťať...priebežne miešať..1/2 kg cukru rozpustiť na karamel "chvíľu" trvá...:)

    Karamelová torta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ked je karamel uvarený, pridať do neho 1/2 L mlieka...odporúčam dať hrniec dolu z ohňa a zdiaľky ho tam vyliať...:)) niekedy vie totiž karamel vyflusnúť bubliny..:))

    Karamelová torta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    chvíľku potrvá, kým karamel pochopí, že v hrnci nie je sám...:) medzitým občas skúsiť miešať dalej../píšem skúsiť, lebo to nie je ľahké/.....:)) plameň som mala stále skôr slabší, ako silný..ale kým toto vzniklo- už bol plameň aj najsilnejší, lebo mi bolo jedno, či tá prekliata karamelová plnka prihorí alebo nie!!....:))

    Karamelová torta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    teraz treba zmiešať druhú polovicu mlieka (1/2 L) s 10 kopcovitých PL hladkej múky

    Karamelová torta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    a pridať do karamelu s mliekom, povariť, kým nezhustne...vznikne toto:

    Karamelová torta (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    karamel nechať vychladnúť-kým nebude vlažný a primiešať doň Palmarín...

    Karamelová torta (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    tu som zistila, že plnky je priveľa.....preto sa rozhodnite, či urobíte plnku z polovičnej dávky alebo ako ja- využijete ju na plnenie oblátok, na skvelé grilážky...../plnku dajte ešte na nejaký čas do chladničky,aby v nej maslo stuhlo/

  15. 15

    vychladnutý korpus rozdeliť na 3 diely a natierať ich karamelom...zdobiť môžte samozrejme podľa svojho vkusu, ja som vyšľahala šľahačku so stužovačom a 1 vanilkovým cukrom...

    Karamelová torta (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

tiginko
super torta, orechový korpus s karamelom je výborná kombinácia. Ale kedže mne sa s tým karamelom nebude chcieť zapodievať, asi využijem hotové karamelové Salko. A namiesto stuženého pokrmového tuku maslo...
monnikka
aj mne sa páči tá kombinácia........už som si neúrekom receptov vyhradila, že upečiem na sviatky, táto bude možno na Silvestra.....vďaka
lusinkab
Mnam tak toto musi byt vyborne :-) ta plnka sa mi velmi paci,musim vyskusat :-)
eldina
táto "domáca" plnka je 100x lepšia, ako salková...nedá sa ani porovnať-a to salkovú mám veľmi rada
alexdidi
Dobrá rada,ako si prácu s karamelom veľmi,ale naozaj veľmi uľahčiť:cukor upražíme na karamel a teraz veľmi pomaly(tak po 50ml)prilievame tekutinu(mlieko,vodu,smotanu...podľa receptu)a pritom stále rýchlo miešame na miernom ohni kým nezovrie.Nevytvorí sa ani jedna hrudka a plnka je hotová veľmi rýchlo.Robila som takto už mnohokrát a vždy to vyšlo.Pritom moje počiatočné skúsenosti boli hrozné a po nich som na niekoľko rokov na takto robenú karamelovú plnku zanevrela.Teraz už robím len takto.
frezia68
Aj keď ju neupečiem,ale veľmi by mi chutila a chválim domáci karamel,aj vzácne rady od @alexdidi :-)))
evanaaa
Karamel je dobré robiť v širšom kastróle alebo hlbšej panvici, aby sa nemusel tak dlho miešať, potom neterba iné robiť, len stáť pri tom a pôjde to rýchlejšie ak je väčšia plocha.
aroooo
karamel mám veľmi rada i keď sladké nemôžem,ale toto si ukladám,karamel som naposledy robila asi pred 10 rokmi s neslávnym výsledkom-mala som totiž aj vedľajší produkt-tvrdé hrudky,čo hrudy, ktoré nešli rozvariť a boli ako voľakedy fondánové či aké salónky bez čokolády/také tvrdé aj veľké-ja som tam totiž tú tekutinu vyliala naraz/ Tak skúsim podľa @alexdidi s malým množstvom
eldina
@alexdidi dakujem za radu, vyskúšam podľa teba urobiť karamelovú plnku....lebo salko je neskutočne drahé a podľa môjho receptu sa urobí množstvo karamelu a chuťovo je božský...
mesiar50
Karamel patry u mna medzi priority
Tvoja torticka nema chybu,gratulujem
eviana
@eldinka , aj mňa si si touto tortou úplne získala... opäť :) Nádhera, karamel milujem... takú keby mi niekto napiekol k narodeninám, splnený sen :) Tlieskam, ukladám, veľmi chválim... krása :)
eviana
@eldina , si skvelá, ďakujem za srdcaplnú ponuku, ale bohužiaľ Šamorín nijako do Novozámockého okresu neposuniem, sen ostane nesplnený :)
kucharka
Robila som ju, je vyborna. Len som urobila krem z polovicnej davky ...
celeana
Dobrý deň, ja by som sa chcela opýtať čo som spravila zle keď sa mi v plnke vytvorili hrudky múky a tú muku bolo v plnke dosť výrazne cítiť :( inak bola úplne skvelá, len tá chuť múky mi tam prekážala
eldina
@Celeana dobry
, prave nedavno som opat robila tuto tortu, tak viem odpovedat..nemala som hrudky.dobre som muku vymiesala v mlieku a potom aj celu zmes mixerom s palmarinom..zmes sa mixuje tepla, takze bola hladka..ta chut veru neviem...skuste snad trochu viac cukru dat ako pol kg. Pripadne par PL zamenit za Gustin?
rika111
Pekný deň, najlepšia torta a hlavne tá karamelová plnka !
Vnučka si ju želá urobiť k narodeninám. Už tretí krát.
Orechy a karamel je úžasná kombinácia.
rika111
@Radox1 (14.2.2019 10:38)

urobila som malú zmenu namiesto palmarínu som dala maslo, torta chutila výborne!
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia