Karamelizové mandle
Karamelizové mandle

Karamelizové mandle

salinka - fotkasalinka, 8. decembra 2017
Karamelizové mandle
Foto: salinka

Bývam vedľa stánku, kde v predvianočnom čase predávajú pečené gaštany a rôzne karamelizované orechy. Ukrutne to rozvoniava, až tak, že som sa rozhodla ich Zobraziť celý popisBývam vedľa stánku, kde v predvianočnom čase predávajú pečené gaštany a rôzne karamelizované orechy. Ukrutne to rozvoniava, až tak, že som sa rozhodla ich vyskúšať. Stalo to za to. Rozvoniava celý byt a chuť je úžasná.

3
porcie
5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g (v šupke)
100 g
100 ml
1 balíček
1 ČL




Postup

  1. 1

    Nachystáme všetko potrebné. Vody bolo na môj vkus aj priveľa, lebo potom dlho trvá, kým sa odparí. Ale postupovala som podľa receptu.

    Karamelizové mandle - obrázok 1
  2. 2

    Dáme variť vodu s cukrom, vanilkovým cukrom a škoricou. Mandle sa môžu pripraviť aj bez škorice, ale to asi nebude úplne ono.

    Karamelizové mandle - obrázok 2
  3. 3

    Keď nám to začne vrieť a voňať, prisypeme mandle.

    Karamelizové mandle - obrázok 3
  4. 4

    Na vyššej teplote za stáleho miešania necháme redukovať

    Karamelizové mandle - obrázok 4
  5. 5

    Cukor karamelizuje, stále miešame a môžme znížiť teplotu. Dávame pozor, aby karamel nezhorel.

    Karamelizové mandle - obrázok 5
  6. 6

    Postupne sa nám utvorí takáto masa. Teraz už nastavíme najnižšiu teplotu.

    Karamelizové mandle - obrázok 6
  7. 7

    Neúnavne miešame, pokým sa karamelizovaný cukor nezačne opäť topiť.

    Karamelizové mandle - obrázok 7
  8. 8

    Keď sú krásne lesklé, vysypeme ich na plech s papierom na pečenie, alebo na tácku, ktorú si potrieme maslom. Pomocou dvoch vidličiek oddeľujeme zlepené mandle. Pri koštovaní dajte pozor, sú vriace! Necháme úplne vychladnúť. Môžme Ich zabaliť do vrecúška, ako darček.

    Karamelizové mandle - obrázok 8
  9. 9

    A ešte zdroj receptu:-)

    Karamelizové mandle - obrázok 9

Diskusia k receptu

suzanna1904
Wow na toto som úplne zabudla. Babka nám to zvykla robievať z vlašských orechov. Ďakujem za pripomenutie
havino
@saline čka moja, matenka skákavá, to čo si tu dala??? redukujem sa pred sviatkami :-), a aké chute si mi narobila, totok mať pred sebou naťahujem ruku a beriem jednu za druhou, mandle v karameli som veru jakživ nejedla, arašidy, orechy, áno, ale mandle nie a tie mám najradšej. ach jaj, ostane mi to v mysli
salinka
@Suzanna , @Izabella , ďakujem za info. To ja som nevedela, že takto sa pripravujú aj iné orechy. Doteraz som jedla len mandle a arašidy.
salinka
@Havinko , veru tak to je, tie mandle sú prudko návykové. To si musíš misku s touto chrumkavou pochùťkou úplne hrubým násilím odstrániť zo zorného pola, lebo ináč sa nezastavíš:-) Je to kombinácia sladkej chuti cukru s horkou mandľou.
haji
Mně se něco stane, tofo bych si dala hned, bo karamel a mandle jsou pro mě magnet. Ovšem moje zuby nepodepsaly dohodu o spolupráci a začínají se bránit proti podobným dobrotám. Chjo...
salinka
@Monty , sú naozaj chutné a aj napriek tomu cukru si ich v občas doprajem:-)
@Haji :-))))))))) Všetkých nás to čaká:-) Ale mám dobrú správu: mandle sa dajú predtým podrviť na menšie kúsky a potom karamelizovať. To sú krokanty a tie by si už dala!
1x haji
klukodvody
Tak nevíme pomalu co dřív a Ty přijdeš s touhle parádou. Už jsem přesvědčil moje lepší já a dáme se do toho. Bude kombinace i s ořechy.
Jen mně překvapilo, že se mandle neloupají. Když jsem dělal v hotelu mandle z 10kg, tak se nejdřív spařit, pak oloupat a potom pražit. Díky za Tvůj recept.
salinka
@Klukodvody , no moja úcta! Ošúpať 10 kg mandlí, to už chce poriadnu dávku disciplíny, trpezlivosti, manuálnej zručnosti, až odvahy. Neviem, či by som sa do toho pustila :-( Ale tu sa mandle karamelizujú v šupke a asi tá dodáva tű pravú chuť. A najlepšie sú ešte za horúca. Tak nech vám chutia. Prajem kľudné predvianočné obdobie. Som rada, že vás oboch môj recept zaujal :-)
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia