Kapustový šalát - Салата със зеле и моркови

alex37 - fotkaalex37, 5. mája 2014
Kapustový šalát - Салата със зеле и моркови
Foto: alex37

Tento šalátik, je pre mňa tiež jedna z vychytávok Bulharskej kuchyne. Šalát je dobrý aj v zime, ale úplne najlepší je z jarnej kapusty Zobraziť celý popisTento šalátik, je pre mňa tiež jedna z vychytávok Bulharskej kuchyne. Šalát je dobrý aj v zime, ale úplne najlepší je z jarnej kapusty napríklad aj práve teraz, keď sa už objavila aj čerstvá kapusta.

15 minút
príprava

Suroviny

500 g
2 ks
 (alebo vňať zelerová, petržlenová vňať zelená)
 (alebo citrónová šťava)




Postup

  1. 1

    kapustu nastrúhame na prúžky, mrkvu nastrúhame , nasekáme kôpor, najlepšie čerstvý zo záhradky, kto nemá rád kôpor, použije zelerovú alebo petržlenovú vňať. Šalát nasolíme a zalejeme vínnym octom a olivovým olejom. Ak nemáte, alebo nemáte v obľube vínny ocot, použiť môžete aj obyčajný ocot, alebo citrónovú šťavu. Šalát sa robí tak , aby mal čas prestáť, aby sa prepojili všetky chute :-) Je výborný k pečenému mäsu. Jednoduchá príprava, skvelá chuť, odporúčam ten kôpor, je fakt výborný.

    Kapustový šalát - Салата със зеле и моркови - obrázok 1

Diskusia k receptu

mariamka
naozaj vyborny salat, u nas najcastejsi, robim ho presne takto, vratane kopru, akurat ze ho mame radi sladsi, takze davam aj cukor resp. med
luss44
takýto šalát mám skoro každý deň, tam kde chodím obedovať iný nepoznajú :) Ale je výborný, plný vitamínov a o to ide.
safran
keď som prečítala suroviny, povedala som si "toto nie", ale v postupe si napísala výborné alternatívy... oplatí sa čítať aj postupy :-)
yogicek
Drahá @alex37 ,
Prečo sem dávaš taký fajnový zdravý šalát? Teraz môžem čakať, že budem nútený aj ja taký vitamínový šalát jesť. A nevypadol Ti nedopatrením zo surovín zeler? Chýba mi tam. Vňať ho nenahradí. Pekný večer.
alex37
@denyany , mersi mnogo, obichame xaresva ni tazi salata ;-)
@mariamka , dakujem za pristavenie, v BG je cukor alebo akekolvek sladidlo do salatov tohoto druhu "tabu" , svokrovci na navsteve u mojich rodicov boli velmi prekvapeny ked im moja mamina ako prilohu dala uhorkovo-rajcinovo-cibulovy salat v sladkokyslom naleve len sa cudovali a odvtedy svokra stale spominala ze na Slovaci vsetko osladia :-)
@luss44 , tak ked robia takyto salat, chodis na spravne miesto na obed ;-)
@safran , alternativy veru su dobra vec, ked nie je kopor mame celerovu vnat, ked nie je ta, da sa petrzlen...variabilny a chutny je najmenej na 6 sposobov, len kapusta, mrkva a olivovy olej su nemenne v nom :-)
@izka , salat je veru nie len dobry, ale aj zdravy :-)
@yogicek , moj mily, ty si pekne k tomuto salatu sprav fajnovu grilovanu klobasku, krkovicku alebo pleskavicu a okusis chut balkanu :-) Ked uz tam nepatri celer aspon s tou vnatkou som na teba myslela ;-) diky za pristavenie a pekny zbytok vecera aj tebe :-)
pusta
vynikajúci zdravý osviežujúci šalát, typicky bulharský :-)
alex37
@kukulienka71 , veru spravila som ho aj pre teba :-), je to skvelá rychlovka, teraz keď sú na programe grilovačky, je to výborný, rýchly, lacný šalát aj keď je veľké množstvo ľudí :-) Ďakujem moja :-)
@pusta , tak ako hovoríš, zdravý a bulharský :-)
denyany
@alex , keď som bola na návšteve vBg u mužovho bratranca, spravila som im uhorkový šalat ako ho robieva moja mama, teda na sladkokyslo. Bulhari z toho boli prekvapení, nechutilo im to a Nikola to nazval uhorkovým kompótom.:-) :-) :-)
alex37
@denyany , viem si predstavit moja :-) ja so naučila skor tu na slovensku mojich znamych a priatelov na bulharske šaláty bez cukru. Sú spokojní a pochvaľujú si :-) grilovačky veru, aspon tri druhy šalátu :-)
mariamka
@alex ,, no jo Slovaci :)) dakujem za objasnenie,, a to si este mozno nebola v nasich "beznych" restikach, kde je v obedovom menu kapustovy salat samy cukor, a kazdy sa pyta "ako to robia?", takto nejako nas masiruju, potom si presad to svoje :)
alex37
@mariamka , skus len tak pre zaujimavosť bez cukru :-) možno budeš príjemne prekvapená :-)
frezia68
Veru šalát veľmi chutný,robím ako Ty,len vínny ocot nahrádzam citrónom,kôpor musí byť,aj lyžička medu a pridávam trocha rasce.Ale vyskúšam podľa Teba a práve zajtra chystám k falošnému guľášu :-)))
salinka
@alex , ďakujem za inšpiráciu. Kapustový šalát ľúbim na všetky spôsoby.Tento tvoj s kôprom je veľmi zaujímavý, chutí mi:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia