Kapustovico-hlivovica - krémová kapustová polievka s hlivou fotorecept

lyali - fotkalyali, 22. októbra 2013
Kapustovico-hlivovica - krémová kapustová polievka s hlivou (fotorecept)
Foto: lyali

Tento recept je vskutku sezónny. S hubami sa túto jeseň roztrho vrece. Aj hlive na ocových pníkoch sa naozaj darí :-) Pozor na zámenu Zobraziť celý popisTento recept je vskutku sezónny. S hubami sa túto jeseň roztrho vrece. Aj hlive na ocových pníkoch sa naozaj darí :-) Pozor na zámenu "h" so "s" - ponúkam Hlivovicu - žiadnu Slivovicu, hoci aj úroda sliviek bola tento rok u rodičov štedrá. Polievočka bola varená z poctivých domácich surovín (hliva, cibuľa, cesnak, kapusta) :-) Na svoje si prídu fandovia krémových (mixovaných, hustých a sýtych) polievok - taká sa dá urobiť veru aj z kapusty.

4
porcie
10 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
podľa chuti
1 ks
podľa chuti strúčiky
400 g
4 ks
podľa chuti
podľa potreby
 (na ozdobu)




Postup

  1. 1

    Naoberáme hlivu. Na záhradke u rodičov sa hliva nájde aj kľudne za tmy :-) pozn. Môj 19-ročný brat radí ohľadom pestovania hlivy: "Najlepší je buk, ktorý nie je úplne vysušený. Navŕtaš diery, dáš "očkovaciu zmes" a takýto klát dáš do igelitového vreca "odpočívať" ... pár mesiacov - podľa toho, či uvidíš prerastené podhubie na kláte. Klát by mal byť biely. Potom vykopeš jamu do zeme, zaleješ vodou, dáš klát, zahrnieš .... a už len polievať sem tam."

    Kapustovico-hlivovica - krémová kapustová polievka s hlivou (fotorecept)   - obrázok 1
  2. 2

    Hlivu očistíme a primerane nakrájame.

    Kapustovico-hlivovica - krémová kapustová polievka s hlivou (fotorecept)   - obrázok 2
  3. 3

    ...

    Kapustovico-hlivovica - krémová kapustová polievka s hlivou (fotorecept)   - obrázok 3
  4. 4

    Zemiaky (stredne veľké) pokrájame na menšie kocky. Cibuľu (stredne veľkú) nadrobno. Cesnak (2 veľké strúčiky) nastrúhame najemno.

    Kapustovico-hlivovica - krémová kapustová polievka s hlivou (fotorecept)   - obrázok 4
  5. 5

    ...

    Kapustovico-hlivovica - krémová kapustová polievka s hlivou (fotorecept)   - obrázok 5
  6. 6

    Kapustu (pol menšej hlávky) zbavíme nepekných vrchných listov, vykrojíme hlúbik a nakrájame - pevnú kapustu prekrojím na štvrtky a tie zvyknem strúhať na hrubých očkách.

    Kapustovico-hlivovica - krémová kapustová polievka s hlivou (fotorecept)   - obrázok 6
  7. 7

    Na oleji speníme cibuľu dosklovita, krátko opražíme cesnak, nech zavonia.

    Kapustovico-hlivovica - krémová kapustová polievka s hlivou (fotorecept)   - obrázok 7
  8. 8

    Pridáme kapustu, restujeme cca 10 min, za prípadného podliatia vody (kapusta sa prichytáva). Pridáme zemiaky. Osolíme. Posypeme rascou. Zalejeme 1l vody a varíme domäkka.

    Kapustovico-hlivovica - krémová kapustová polievka s hlivou (fotorecept)   - obrázok 8
  9. 9

    Kým sa uvarí polievka: na oleji orestujeme hlivu, osolíme, okorením čiernym mletým korením. Podlejeme asi 2 dcl vody a dusíme domäkka.

    Kapustovico-hlivovica - krémová kapustová polievka s hlivou (fotorecept)   - obrázok 9
  10. 10

    ...

    Kapustovico-hlivovica - krémová kapustová polievka s hlivou (fotorecept)   - obrázok 10
  11. 11

    Uvarenú polievku rozmixujeme dohladka.

    Kapustovico-hlivovica - krémová kapustová polievka s hlivou (fotorecept)   - obrázok 11
  12. 12

    ...

    Kapustovico-hlivovica - krémová kapustová polievka s hlivou (fotorecept)   - obrázok 12
  13. 13

    Polievku servírujeme tak, že do stredu polievky v tanieri pridáme udusené hlivy a dokola môžeme posypať celou rascou.

Diskusia k receptu

ampara
Krásne foto,polievka určite chutná,ukladám! A tú hlivu doma vypestovanú len ticho závidím!
marianne
teda totok:-) krasna fotka a ten prvy bod ma vazne zaujal,neviem ci ta kontaktovat nebudem,po radu,sikovneho braceka mas.Uz som navod strcila pod nos drahemu...
elixir
Polievka vyzerá nádherne a veľmi chutne, putuje do mojej KK do poradovníka :)
eviana
@lyali , nádherná jesenná polievka, už na prvý pohľad jemná, chutná a voňavá, skvelá kombinácia, u mňa 5* aj KK :)
mariamka
obrazok nadherny a polievka naozaj zaujimava, robievam bielu z hlavkovej kapusty, tak trosku nakyslo, mozno aj tu sa mi to ziada, ale ta finta s hlivou opecenou a nadekorovanou, aby vynikla jej chut, to je parada :) vsetkym hlivychtivym hubarom doporucujem hotovy hlivovy substrat vo vreci, je to uz hotovka, iba sprchujete a hliva rastie doslova ako diva :) taketo na pnoch, to sa clovek citi takmer ako v lese,, @lyali to naozaj pestuje brasko? sikovny :)
lyali
Dievčatá, ďakujem Vám za milé komentáre :-) Moji rodičia sú onakvejší pestovatelia, čo môžu, si dopestujú na záhrade, na ktorú dochádzajú. Najviac im na záhrade pomáhajú tí moji súrodenci (celkom je nás deväť detí), ktorí ešte "nevyleteli z hniezda" a jedným z nich je aj spomínaný brat :-) Celú rodinku mám šikovnú :-) @mariamka , treba si dorobiť podľa svojej chuti :-) A vďaka za Tvoju pestovateľskú radu - verím, že mnohým pomôže :-)
radost
@lyali
aj my máme takéto záhradkárske šťastie-hliva naočkovaná nám na pníkoch rastie...varím z nej kadečo...ale s kapustou ešte nie..veru ma takáto polievka láka-bo určite vo finále na tanieroch len výborná chuť čaká...
tiež sme kúpili naočkované vrece slamy-no-boli sme sklamaní...rýchle skončil rast hlivy-darmo po nej sme ešte boli dychtivý...
na pníkoch sa nám darí...už roky...i zajtra bude..možno v polievke dľa teba-dievčatko šikovné...:-)
jerica
@lyali
Páči sa mi recept, výborné, hliva je liečivá a uznávaná. Hríby či huby, zbožňujem v každej podobe vo varení, sušené, čerstvé,len nech sú, do kapustnice si ani neviem predstaviť, aby tam neboli, tak aj tvoja polievočka by mi ulahodila, ukladám si receptík, aj ked fakt len podobné varievam, preto podobné, lebo s čerstvou kapustou som nerobila, určite nezostane tvoj recept na polievku, len v kk, ale ju aj spravím, pekne podaný foto recept :-) .
lyali
@radost ička a @jerica , ďakujem. nech sa darí hlivám. nech ulahodia našim chutiam. možno v tejto polievke. možno v inej dobrotke. základ je - s láskou varme. ak vyskúšate, o dojmy sa podeľte. :-)
babkamt
Zaujímavá polievka.Ukladám do kk, kde počká na vyskúšanie.
mijaita
Tahle polevka si zaslouzi i muj komentar. Vyborna! Pouze mala poznamka. Do toho zeli jsem pridala kousek hlivy a s tim pak rozmixovala. O tridu vejs, opravdu! Vyborna, konecne zas jeden krasny RECEPT !



mijaita
Dodatek. Hlivu jako vložku do polevky jsem nedusila, houby pouze restuju na dobrem masle. Jsou tak dobre, že i proto jich mam v polévce větší kopeček :-)
lyali
@mijaita , už si, myslím, dlhšie nepridala recept. A tuná, hľa, krásny komentár od Teba. Veľmi si ma potešila! Radosť ochutnať Tvoju verziu polievočky! Ďakujem za Tvoje krásne foto a vylepšenia! ps. určite sú aj iné recepty krásne - sto ľudkov, sto chutí - hádam si každý nájde to svoje. Vždy pridávam receptík s radosťou a aj očakávaním, že niekomu snáď ulahodím - som rada, že aj Tebe som :-)
martintt7
Super recept, akurát ho dováram a už sa tešim ako si pochutnam.
alena45
naozaj konečne niečo originálne. Mixovaným polievkam až tak nefandím, ale táto ma dostala. A dnes som chodeila okolo kapusty a nakoniec som kúpila karfiol. Tak nabudúce...
jerica
@alena45 robila som ju s malou obmenou, doporučujem , vynikajúca:-)
keď s dovolením @lyali a bude čas pridám.
cien
Fajná polievočka ukladám receptík určite v dohladnej dobe uvarím ...mám e doma radi aj kapustu a hríby všeho druhu. Hlivu kupujem v obchode len škoda že nie je taká pekne tmavá ako tvoja. V obchode je bledá až do bielo šeda..bohvie čím to bude rada by som vedela. Tak ma napadlo že by bol celkom fajn nápad naliat do polievky kapustovú vodu s kyslej kapusty, nie vela ale len tak pre kyslastú chut... Kto má ako rád :-)
mijaita
Výborná, lehká, rychlá polévka. Zas na ni došlo :-) Ráda přidávám trochu sladké smetany. Kamarádka ji vaří bez hlívy, s opečenýma kostičkama chleba.







SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia