Kapustová polievka
Kapustová polievka s krúpkami (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Túto polievku milujem. Neviem čo viac by som mohla dodať. V lete osvieži, v zime
zahreje a hlavne zasýti takže nahradí aj hlavné jedlo.
8 porcií |
20 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Táto polievka je na prvý pohľad veľmi jednoduchá, taká akú varili ešte naše babky. Jej pôvab spočíva v tom, že je veľmi variabilná. Dá sa uvariť len z kapusty a krúpkov. Môžete ju vylepšiť slaninkou, klobásou, údenými rebrami. Ako keď vojak varil sekerkovú polievku. Poznáte tú rozprávku. Ale aj v tej najjednoduchšej podobe je výborná. U nás sa ale vždy varí minimálne s klobáskou.
- Najskôr si pripravíme základ. Obyčajnú slaninu nakrájame na drobnejšie kocky a rozškvaríme ju na troche masti. Pridáme nakrájanú cibuľu a o chvíľu aj klobásku nakrájanú na kolieska.
- Keď si klobáska pustí šťavu pridáme nakrájanú kapustu. Chvíľku miešame a potom zalejeme vriacou vodou. Opatrne osolíme, okoreníme, ochutnávame pretože každá klobáska ochutí polievku inak. Povaríme asi 10-15 minút. Krúpky na sitku dobre opláchneme horúcou vodou a pridáme ku kapuste.
- Polievku varíme pokiaľ nie sú krúpky mäkké, kapusta by nemala byť rozvarená. Krúpky dávajte opatrne, pretože veľmi naberú na objeme. Ja polievku odstavím keď sú krúpky ešte mierne tvrdkavé, pretože v horúcej polievke dôjdu.
Na záver pridáme pretlačený cesnak, majoránku a červenú papriku. Ochutíme octom a troškou cukru podľa toho ako má kto rád kyslé.