Kapustová polievka

Kapustová polievka s krúpkami (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Túto polievku milujem. Neviem čo viac by som mohla dodať. V lete osvieži, v zime zahreje a hlavne zasýti takže nahradí aj hlavné jedlo.

8
porcií
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Táto polievka je na prvý pohľad veľmi jednoduchá, taká akú varili ešte naše babky. Jej pôvab spočíva v tom, že je veľmi variabilná. Dá sa uvariť len z kapusty a krúpkov. Môžete ju vylepšiť slaninkou, klobásou, údenými rebrami. Ako keď vojak varil sekerkovú polievku. Poznáte tú rozprávku. Ale aj v tej najjednoduchšej podobe je výborná. U nás sa ale vždy varí minimálne s klobáskou.
  2. Najskôr si pripravíme základ. Obyčajnú slaninu nakrájame na drobnejšie kocky a rozškvaríme ju na troche masti. Pridáme nakrájanú cibuľu a o chvíľu aj klobásku nakrájanú na kolieska.
  3. Keď si klobáska pustí šťavu pridáme nakrájanú kapustu. Chvíľku miešame a potom zalejeme vriacou vodou. Opatrne osolíme, okoreníme, ochutnávame pretože každá klobáska ochutí polievku inak. Povaríme asi 10-15 minút. Krúpky na sitku dobre opláchneme horúcou vodou a pridáme ku kapuste.
  4. Polievku varíme pokiaľ nie sú krúpky mäkké, kapusta by nemala byť rozvarená. Krúpky dávajte opatrne, pretože veľmi naberú na objeme. Ja polievku odstavím keď sú krúpky ešte mierne tvrdkavé, pretože v horúcej polievke dôjdu. Na záver pridáme pretlačený cesnak, majoránku a červenú papriku. Ochutíme octom a troškou cukru podľa toho ako má kto rád kyslé.