Kapustová polievka s klobásou

Mária Vitanovcová
šéfkuchárka horskej chaty Šindľovec vo Zverovke na Roháčoch, 7. septembra 2009
Kapustová polievka s klobásou
Foto: Ivan Majerský
4
porcie
10 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

368 g
360 g
60 g
20 g
48 g
20 g
48 g
40 g
0,40 g
4 g
4 g




Postup

  1. 1

    Na oleji opražíme cibuľu, pridáme rascu zalejeme tretinou vody, pridáme kyslú kapustu, pokrájanú klobásu a varíme do polomäkka.

  2. 2

    Z múky, mletej papriky pripravíme zápražku a za stáleho prešľahávania zalejeme zvyškom vody, pridáme do kapusty, zamiešame a pomaly varíme asi 30 minút.

  3. 3

    Pred koncom podľa potreby dochutíme soľou, cesnakom, korením a majoránom.

Diskusia k receptu

zuzispain79
Dakujeeeem,mñam,mñam,este ze som tu konecne nasla kyslu kapustu,lebo som mala takú CHut
vcelka
Navrchu je "paclík" kyslej smotany. A ja by som chcela ešte dodať, že autorkou receptu je Mária Vitanovcová, šéfkuchárka horskej chaty Šindľovec vo Zverovke na Roháčoch. Nech žijú ženy v kuchyni!!!!!!!!!!!!!
45678
@grandma myslím, že môžem preložiť , paclík=pacička, alebo jednoducho kôpka, či trošku, či lyžicu smotany :-)
Polievočka je výborná, ja do nej dávam hneď v prevej fáze na cibuľu a rascu paradajkový pretlak, malý.
bilbo
Pekny den zdatne kucharky ja som trosku menej zdatny chalan co si vari sam a trosku ho to aj bavi a miluje kapustovu polievocku

Chcel by som sa opytat aky asi pomer vody davate a ci davate aj vodu z kausty (mam domacu kapustu z trhu )
Dakujem :)
tiginko
ahoj @Bilbo... vody radšej daj menej (len aby si zakryl obsah) a keby bolo málo, vždy sa dá postupne dolievať toľko, aby hustota bola taká, ako ti vyhovuje. Keď totiž dáš zbytočne veľa vody, bude polievka veľmi riedka a vodnatá, škoda zbytočne potom dohusťovať múkou. A k tej kapustnej vode: niekto má rád kyslejšiu/silnejšiu polievku, tak ju dá. My tak napríklad varíme vianočnú kapustnicu, len z kapustovej vody (na vyváženie pridávam sušené slivky). Bežne však varím kapustovú polievku, do ktorej ju nepridávam. A na druhej strane sa zase nájdu ľudia, ktorí dokonca kapustu premývajú. Odporúčam ti radšej niečo medzi: kapustu nepremy, ani nevytláčaj z nej zbytočne vodu, ale na zaliatie použi čistú vodu. Nech sa ti darí v kuchyni :-)
tiginko
ako tak pozerám na tento recept, tie váhy sú zábavné, neviem, kto bude suroviny takto navažovať