Kapustníky s údeným mäsom

Marián Osrman
šéfkuchár reštaurácie Zelená žaba v Trenčianskych Tepliciach, 16. decembra 2015
Kapustníky s údeným mäsom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
5-6
porcií
50 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
3 ks (na potretie)
1 čl
1 kocka
cca 0,5 l
10 g
200 ml
Plnka:
1 kg
200 g
1 PL
10 g
3 g
3 g
100 g
Dip:
200 g
10 g
5 g




Postup

  1. 1

    Cesto: Zo 100 ml mlieka, z kocky kvasníc a z cukru spravíme kvások. Do misky preosejeme múku, pridáme soľ, olej, mlieko a kvások, všetko spolu zamiešame a vypracujeme cesto.

  2. 2

    Cesto necháme pri izbovej teplote kysnúť asi 30 minút. Potom ho rozvaľkáme na hrúbku asi 4 mm a vykrajujeme tvary podľa potreby.

  3. 3

    Vykrojené tvary naplníme a robíme šatôčky alebo podľa potreby plníme vlastné tvary.

  4. 4

    Plnka: Na masti speníme nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájané údené mäso a kyslú kapustu. Plnku osolíme, okoreníme, pridáme rascu a spolu podusíme približne 20 minút. Potom ju necháme vychladnúť, aby sme ňou mohli plniť cesto.

  5. 5

    Naplnené kapustníky potrieme žĺtkom a dáme piecť do rúry rozohriatej na 180 °C na 25 – 30 minút. Počas pečenia môžeme pripraviť dip na kapustníky z kyslej smotany, čerstvého kôpru a cesnaku.

  6. 6

    Môžeme si pripraviť aj maxikapustník – na celý rozmer plechu rozprestrieme plát cesta, naplníme ho a prikryjeme ďalším plátom. Po upečení rozkrojíme na štvorce či trojuholníky.

Diskusia k receptu

danielas
Pekný recept. Šatôčky? Mne to vypadá na zo trikrát prekladané kysnuté cesto striedané s kapustou. Tak tieto by som rada ochutnala .-)
maska10
Mne to ties pripada ako prekladane cesto striedane s kapustou.Nafotene je ine a pisane je ine.Kto chce urobi si posvojom.
danielas
@redakcia to nechcelo byť rýpanie. Vôbec. Ospravedlňujem sa, ak to tak vyznelo.
Pekný predvianočný čas prajem :-)
fazia
Celkom nám chutili a bolo ich veru dosť.....nabudúce však pridám viac soli, vajce a aj čierne mleté korenie, aby to bolo podľa našej chute.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia