Kapustnica

Kapustnica
Foto: stefanm
stefanmStefanm, recept pridal: 26. mája 2010 14:55Ďalšie jeho recepty

Keď "tinca" kapra tak ja kapustnicu!

Suroviny

10
minút
príprava
40
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Oplachnutu a prekrojenu kapustu dáme variť do osolenej vody a prilejeme trochu šťavy z kyslej kapusty.Krátko povaríme,pridáme predvarené ,na menšie kúsky nakrájané hríby,údené klobásy a feferónku.Potom pridáme surové klobásy a spolu uvaríme do mäkka.Zahustíme zápražkou z nadrobno nakrájanej slaniny,oleja,múky a papriky,necháme prejsť varom asi 5min.,dochutíme soľou a korením a po krátkom odstáti podávame.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • cistinka, 26. mája 2010 o 15:26
    a to zelené je čo prosím???


  • michsamant, 26. mája 2010 o 15:27
    susene slivky!! tie su super v kapustnici


  • stefanm, 26. mája 2010 o 15:30
    šak to je to istééé!!!len jedno fotené s aparátom a druhé s mobilom.


  • cistinka, 26. mája 2010 o 15:34
    šak sem pochopila @stefanm...len som najskôr myslela že je to dajaký špenát, alebo kapustnica "po roku"....je vidieť, že nie sme foto - profesionáli...ja zase mám na jedlách "fóliu" :-))))))


  • stefanm, 26. mája 2010 o 15:41
    cistinka - myslím,že "obsah" je pre nás dôležitejšíí.ale mali by sme sa v tom fotení trochu zlepšovať.keď sa ti robí, na polievkach asi nie?, "folia tak to prikry s utierkou a tak odfoť!!my si predsa vieme predstavť ako tie tvoje jedla fantasticky vyzerajú!!!


  • tinca, 26. mája 2010 o 16:10
    @stefanm no ešte do stredu stola sviečku, med a oblátky a už máme vianoce. počasie tomu aj nasvedčuje, veď na vianoce už posledne nie je ani sneh. Ja nedávam zápražku, ja zahusťujem postrúhaným zemiakom a dávam zopár sušených sliviek. No ale, o mojej až na vianoce.


  • evusik, 27. mája 2010 o 09:35
    dobrá kapustnica sa aj u nás varí niekoľkokrát do roka, my tomu hovoríme sekerková - ja začnem variťi kapustovú polievku a muž dokladá klobásku, údené, hríbiky až je s toho vianočná kapustnica .... zápražku ani ja nedávam


  • budkar, 27. mája 2010 o 11:00
    Môj recept:
    Domáca kapustnica
    Ingrediencie:
    Údené bravčové mäso podľa počtu stravníkov (50 g na osobu)
    Vykostené bravčové rebrá alebo kosti z karé čerstvé podľa počtu stravníkov (150 g na osobu)
    Údená klobása podľa počtu stravníkov (100 g na osobu)
    Kyslá kapusta podľa počtu stravníkov (na troch ½ - ¾ kg)
    Sušené slivky podľa počtu stravníkov (dve až tri na jedného)
    Sušené hríby podľa chuti
    Zemiaky podľa počtu stravníkov (5 g na osobu)
    Bravčová masť alebo olej (primerane)
    Cibuľa (dve stredné hlávky na troch)
    Celé čierne korenie
    Bobkový list
    Mletá sladká červená paprika
    Čili papričky, prípadne pretlak z čili papričiek
    Sladká smotana na varenie (Kyslá smotana lahôdková)
    Niekoľko strúčikov cesnaku podľa počtu stravníkov (na troch 1 strúčik)
    Hladká múka
    Postup:
    Údené mäso sa uvarí do mäkka vo vode s bobkovým listom a čiernym korením. Mäso sa vyberie a do vývaru sa vloží kyslá kapusta (treba ju pred vložením pokrájať) spolu so zemiakmi nakrájanými na malé kúsky a bravčovými rebrami. Podľa chuti stravníkov sa môžu vložiť do vývaru čili papričky podľa potreby ostrosti. Po ¼ h varenia sa vloží klobása, sušené slivky a sušené huby. Po 20 – 25 minútach sa vyberú rebrá a klobása. Do kapustnice sa dá zápražka, ktorá pozostáva z masti (oleja) a na kocky pokrájanej cibule orestovanej do spenenia. Potom sa k cibuli vloží na jemno nakrájaný alebo rozotretý cesnak a cibuľa sa spolu s cesnakom orestujú do zlatova a zasypú mletou sladkou červenou paprikou (červenú papriku neprepáliť, lebo zhorkne!). Po zápražke sa môže dať zátrepka, ktorá pozostáva zo sladkej smotany na varenie a hladkej múky (podľa potreby zahustenia asi 1 čajová lyžička na troch). Ak sa zátrepka nedáva, potom sa dáva 1 až 2 lyžičky kyslej lahôdkovej smotany podľa chuti stravníka do porcie kapustnice v tanieri. Kapustnica sa zo zápražkou a zátrepku povarí 5 – 10 minút. Do uvarenej kapustnice sa vloží na kolieska pokrájaná klobása, obraté mäso z rebier, pokrájané uvarené údené mäso na kocky a spolu sa to zamieša a dochutí prípadne soľou a ak sa nepoužili čili papričky pri varení dochutí sa to pretlakom z čili papričiek.


  • redakcia, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 27. mája 2010 o 11:38
    @budkar ... taký dobrý recept vlož normálne do receptov!!! Tu ho nikto nenájde.


  • evanaaa, 27. mája 2010 o 17:49
    Teda, tak detailne rozrátané.... Ale zvyčajne sa nemusí rozpočítavať na osobu, koľko sa uvarí, toľko sa zje. Veď približne takto mnohí varia kapustnicu. Keď som začala čítať,že : - kapustu prekrojíme...- myslela som,že hlávkovú a čudovala som sa, že prečo sa nepokrája a potom som pochopila....( stefanm)


  • zdezda, 29. mája 2010 o 11:23
    :-)))))práve som si dala plllllllný tanier mojej kapustnice a je mi dobre :-) robievam ju skoro každý mesiac, takú poctivú, z troch druhov mäsa, so slivkami, s hubami, bez zátrepky,...



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Paradajkový paprikáš
Rajčina mala a má v našej rodinnej kuchyni dosť rozporné miesto. Túto plodinu peruánskych Indiánov pestujeme od čias, čo si pamätám.

Tvrďáci vyšli z módy, ženy preferujú citlivých mužov
- Inzercia -
Tradičný obdiv k drsňákom sa pomaly vytráca, svaly a sila prestávajú byť v kurze.

Varecha 29/2014: Prázdniny u babičky
Časopis Varecha v piatok 1. augusta 2014 v denníku Pravda.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 29/2014: Prázdniny u babičky Prázdniny u babičky
Časopis Varecha v piatok 1. augusta 2014 v denníku Pravda.


TOPlist