Kapustnica

Kapustnica
Foto: stefanm
stefanmStefanm, recept pridal: 26. mája 2010 14:55Ďalšie jeho recepty

Keď "tinca" kapra tak ja kapustnicu!

Suroviny

10
minút
príprava
40
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Oplachnutu a prekrojenu kapustu dáme variť do osolenej vody a prilejeme trochu šťavy z kyslej kapusty.Krátko povaríme,pridáme predvarené ,na menšie kúsky nakrájané hríby,údené klobásy a feferónku.Potom pridáme surové klobásy a spolu uvaríme do mäkka.Zahustíme zápražkou z nadrobno nakrájanej slaniny,oleja,múky a papriky,necháme prejsť varom asi 5min.,dochutíme soľou a korením a po krátkom odstáti podávame.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • cistinka, 26. mája 2010 o 15:26
    a to zelené je čo prosím???


  • michsamant, 26. mája 2010 o 15:27
    susene slivky!! tie su super v kapustnici


  • stefanm, 26. mája 2010 o 15:30
    šak to je to istééé!!!len jedno fotené s aparátom a druhé s mobilom.


  • cistinka, 26. mája 2010 o 15:34
    šak sem pochopila @stefanm...len som najskôr myslela že je to dajaký špenát, alebo kapustnica "po roku"....je vidieť, že nie sme foto - profesionáli...ja zase mám na jedlách "fóliu" :-))))))


  • stefanm, 26. mája 2010 o 15:41
    cistinka - myslím,že "obsah" je pre nás dôležitejšíí.ale mali by sme sa v tom fotení trochu zlepšovať.keď sa ti robí, na polievkach asi nie?, "folia tak to prikry s utierkou a tak odfoť!!my si predsa vieme predstavť ako tie tvoje jedla fantasticky vyzerajú!!!


  • tinca, 26. mája 2010 o 16:10
    @stefanm no ešte do stredu stola sviečku, med a oblátky a už máme vianoce. počasie tomu aj nasvedčuje, veď na vianoce už posledne nie je ani sneh. Ja nedávam zápražku, ja zahusťujem postrúhaným zemiakom a dávam zopár sušených sliviek. No ale, o mojej až na vianoce.


  • evusik, 27. mája 2010 o 09:35
    dobrá kapustnica sa aj u nás varí niekoľkokrát do roka, my tomu hovoríme sekerková - ja začnem variťi kapustovú polievku a muž dokladá klobásku, údené, hríbiky až je s toho vianočná kapustnica .... zápražku ani ja nedávam


  • budkar, 27. mája 2010 o 11:00
    Môj recept:
    Domáca kapustnica
    Ingrediencie:
    Údené bravčové mäso podľa počtu stravníkov (50 g na osobu)
    Vykostené bravčové rebrá alebo kosti z karé čerstvé podľa počtu stravníkov (150 g na osobu)
    Údená klobása podľa počtu stravníkov (100 g na osobu)
    Kyslá kapusta podľa počtu stravníkov (na troch ½ - ¾ kg)
    Sušené slivky podľa počtu stravníkov (dve až tri na jedného)
    Sušené hríby podľa chuti
    Zemiaky podľa počtu stravníkov (5 g na osobu)
    Bravčová masť alebo olej (primerane)
    Cibuľa (dve stredné hlávky na troch)
    Celé čierne korenie
    Bobkový list
    Mletá sladká červená paprika
    Čili papričky, prípadne pretlak z čili papričiek
    Sladká smotana na varenie (Kyslá smotana lahôdková)
    Niekoľko strúčikov cesnaku podľa počtu stravníkov (na troch 1 strúčik)
    Hladká múka
    Postup:
    Údené mäso sa uvarí do mäkka vo vode s bobkovým listom a čiernym korením. Mäso sa vyberie a do vývaru sa vloží kyslá kapusta (treba ju pred vložením pokrájať) spolu so zemiakmi nakrájanými na malé kúsky a bravčovými rebrami. Podľa chuti stravníkov sa môžu vložiť do vývaru čili papričky podľa potreby ostrosti. Po ¼ h varenia sa vloží klobása, sušené slivky a sušené huby. Po 20 – 25 minútach sa vyberú rebrá a klobása. Do kapustnice sa dá zápražka, ktorá pozostáva z masti (oleja) a na kocky pokrájanej cibule orestovanej do spenenia. Potom sa k cibuli vloží na jemno nakrájaný alebo rozotretý cesnak a cibuľa sa spolu s cesnakom orestujú do zlatova a zasypú mletou sladkou červenou paprikou (červenú papriku neprepáliť, lebo zhorkne!). Po zápražke sa môže dať zátrepka, ktorá pozostáva zo sladkej smotany na varenie a hladkej múky (podľa potreby zahustenia asi 1 čajová lyžička na troch). Ak sa zátrepka nedáva, potom sa dáva 1 až 2 lyžičky kyslej lahôdkovej smotany podľa chuti stravníka do porcie kapustnice v tanieri. Kapustnica sa zo zápražkou a zátrepku povarí 5 – 10 minút. Do uvarenej kapustnice sa vloží na kolieska pokrájaná klobása, obraté mäso z rebier, pokrájané uvarené údené mäso na kocky a spolu sa to zamieša a dochutí prípadne soľou a ak sa nepoužili čili papričky pri varení dochutí sa to pretlakom z čili papričiek.


  • redakcia, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 27. mája 2010 o 11:38
    @budkar ... taký dobrý recept vlož normálne do receptov!!! Tu ho nikto nenájde.


  • evanaaa, 27. mája 2010 o 17:49
    Teda, tak detailne rozrátané.... Ale zvyčajne sa nemusí rozpočítavať na osobu, koľko sa uvarí, toľko sa zje. Veď približne takto mnohí varia kapustnicu. Keď som začala čítať,že : - kapustu prekrojíme...- myslela som,že hlávkovú a čudovala som sa, že prečo sa nepokrája a potom som pochopila....( stefanm)


  • zdezda, 29. mája 2010 o 11:23
    :-)))))práve som si dala plllllllný tanier mojej kapustnice a je mi dobre :-) robievam ju skoro každý mesiac, takú poctivú, z troch druhov mäsa, so slivkami, s hubami, bez zátrepky,...



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Tlučková vám dá posledný diktát. Na konci vás čaká prekvapenie
- Inzercia -
Naposledy v tomto roku sa môžete vrátiť do virtuálnej triedy, ktorej vládne Zuzana Tlučková. Prísna pedagogička aj v posledných predvianočných dňoch rozčúlená opravuje diktáty.

Čo sme jedli pre 25 rokmi
Pred nedávnom sme si pripomenuli 25. výročie Nežnej revolúcie. Tá priviala zmenu nielen do politiky, ale do každého aspektu nášho života, gastronómiu nevynímajúc.

Jablkový bioperník
Opäť sa začala teplá zima. Príroda trpí a ľudia v poltopánkach sa túlajú lesnými cestičkami.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 52/2014: Silvestrovské menu Silvestrovské menu
Časopis Varecha v sobotu 27. decembra v denníku Pravda.


TOPlist