Kapustnica

Kapustnica
Foto: stefanm
stefanmStefanm, recept pridal: 26. mája 2010 14:55Ďalšie jeho recepty

Keď "tinca" kapra tak ja kapustnicu!

Suroviny

10
minút
príprava
40
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

Oplachnutu a prekrojenu kapustu dáme variť do osolenej vody a prilejeme trochu šťavy z kyslej kapusty.Krátko povaríme,pridáme predvarené ,na menšie kúsky nakrájané hríby,údené klobásy a feferónku.Potom pridáme surové klobásy a spolu uvaríme do mäkka.Zahustíme zápražkou z nadrobno nakrájanej slaniny,oleja,múky a papriky,necháme prejsť varom asi 5min.,dochutíme soľou a korením a po krátkom odstáti podávame.



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

11 komentárov k receptu
  • cistinka, 26. mája 2010 o 15:26
    a to zelené je čo prosím???


  • michsamant, 26. mája 2010 o 15:27
    susene slivky!! tie su super v kapustnici


  • stefanm, 26. mája 2010 o 15:30
    šak to je to istééé!!!len jedno fotené s aparátom a druhé s mobilom.


  • cistinka, 26. mája 2010 o 15:34
    šak sem pochopila @stefanm...len som najskôr myslela že je to dajaký špenát, alebo kapustnica "po roku"....je vidieť, že nie sme foto - profesionáli...ja zase mám na jedlách "fóliu" :-))))))


  • stefanm, 26. mája 2010 o 15:41
    cistinka - myslím,že "obsah" je pre nás dôležitejšíí.ale mali by sme sa v tom fotení trochu zlepšovať.keď sa ti robí, na polievkach asi nie?, "folia tak to prikry s utierkou a tak odfoť!!my si predsa vieme predstavť ako tie tvoje jedla fantasticky vyzerajú!!!


  • tinca, 26. mája 2010 o 16:10
    @stefanm no ešte do stredu stola sviečku, med a oblátky a už máme vianoce. počasie tomu aj nasvedčuje, veď na vianoce už posledne nie je ani sneh. Ja nedávam zápražku, ja zahusťujem postrúhaným zemiakom a dávam zopár sušených sliviek. No ale, o mojej až na vianoce.


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 5 komentárov)
  • evusik, 27. mája 2010 o 09:35
    dobrá kapustnica sa aj u nás varí niekoľkokrát do roka, my tomu hovoríme sekerková - ja začnem variťi kapustovú polievku a muž dokladá klobásku, údené, hríbiky až je s toho vianočná kapustnica .... zápražku ani ja nedávam


  • budkar, 27. mája 2010 o 11:00
    Môj recept:
    Domáca kapustnica
    Ingrediencie:
    Údené bravčové mäso podľa počtu stravníkov (50 g na osobu)
    Vykostené bravčové rebrá alebo kosti z karé čerstvé podľa počtu stravníkov (150 g na osobu)
    Údená klobása podľa počtu stravníkov (100 g na osobu)
    Kyslá kapusta podľa počtu stravníkov (na troch ½ - ¾ kg)
    Sušené slivky podľa počtu stravníkov (dve až tri na jedného)
    Sušené hríby podľa chuti
    Zemiaky podľa počtu stravníkov (5 g na osobu)
    Bravčová masť alebo olej (primerane)
    Cibuľa (dve stredné hlávky na troch)
    Celé čierne korenie
    Bobkový list
    Mletá sladká červená paprika
    Čili papričky, prípadne pretlak z čili papričiek
    Sladká smotana na varenie (Kyslá smotana lahôdková)
    Niekoľko strúčikov cesnaku podľa počtu stravníkov (na troch 1 strúčik)
    Hladká múka
    Postup:
    Údené mäso sa uvarí do mäkka vo vode s bobkovým listom a čiernym korením. Mäso sa vyberie a do vývaru sa vloží kyslá kapusta (treba ju pred vložením pokrájať) spolu so zemiakmi nakrájanými na malé kúsky a bravčovými rebrami. Podľa chuti stravníkov sa môžu vložiť do vývaru čili papričky podľa potreby ostrosti. Po ¼ h varenia sa vloží klobása, sušené slivky a sušené huby. Po 20 – 25 minútach sa vyberú rebrá a klobása. Do kapustnice sa dá zápražka, ktorá pozostáva z masti (oleja) a na kocky pokrájanej cibule orestovanej do spenenia. Potom sa k cibuli vloží na jemno nakrájaný alebo rozotretý cesnak a cibuľa sa spolu s cesnakom orestujú do zlatova a zasypú mletou sladkou červenou paprikou (červenú papriku neprepáliť, lebo zhorkne!). Po zápražke sa môže dať zátrepka, ktorá pozostáva zo sladkej smotany na varenie a hladkej múky (podľa potreby zahustenia asi 1 čajová lyžička na troch). Ak sa zátrepka nedáva, potom sa dáva 1 až 2 lyžičky kyslej lahôdkovej smotany podľa chuti stravníka do porcie kapustnice v tanieri. Kapustnica sa zo zápražkou a zátrepku povarí 5 – 10 minút. Do uvarenej kapustnice sa vloží na kolieska pokrájaná klobása, obraté mäso z rebier, pokrájané uvarené údené mäso na kocky a spolu sa to zamieša a dochutí prípadne soľou a ak sa nepoužili čili papričky pri varení dochutí sa to pretlakom z čili papričiek.


  • redakcia, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 27. mája 2010 o 11:38
    @budkar ... taký dobrý recept vlož normálne do receptov!!! Tu ho nikto nenájde.


  • evanaaa, 27. mája 2010 o 17:49
    Teda, tak detailne rozrátané.... Ale zvyčajne sa nemusí rozpočítavať na osobu, koľko sa uvarí, toľko sa zje. Veď približne takto mnohí varia kapustnicu. Keď som začala čítať,že : - kapustu prekrojíme...- myslela som,že hlávkovú a čudovala som sa, že prečo sa nepokrája a potom som pochopila....( stefanm)


  • zdezda, 29. mája 2010 o 11:23
    :-)))))práve som si dala plllllllný tanier mojej kapustnice a je mi dobre :-) robievam ju skoro každý mesiac, takú poctivú, z troch druhov mäsa, so slivkami, s hubami, bez zátrepky,...



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu kraslicu
Prezrite si TOP 10 kraslíc, ktoré sa vám najviac páčili.

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.


Magazín

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.

Veľká noc v Nemecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes Elixir z Nemecka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist