Kapustnica

stefanm - fotkastefanm, 26. mája 2010
Kapustnica
Foto: stefanm

Keď "tinca" kapra tak ja kapustnicu!

10 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
10 dkg
20 dkg
4 ks
4 ks
1/2 ks
2 strúčiky
2 PL
2 PL
2 ČL
1 ks




Postup

  1. 1

    Oplachnutu a prekrojenu kapustu dáme variť do osolenej vody a prilejeme trochu šťavy z kyslej kapusty.Krátko povaríme,pridáme predvarené ,na menšie kúsky nakrájané hríby,údené klobásy a feferónku.Potom pridáme surové klobásy a spolu uvaríme do mäkka.Zahustíme zápražkou z nadrobno nakrájanej slaniny,oleja,múky a papriky,necháme prejsť varom asi 5min.,dochutíme soľou a korením a po krátkom odstáti podávame.

Diskusia k receptu

stefanm
šak to je to istééé!!!len jedno fotené s aparátom a druhé s mobilom.
cistinka
šak sem pochopila @stefanm...len som najskôr myslela že je to dajaký špenát, alebo kapustnica "po roku"....je vidieť, že nie sme foto - profesionáli...ja zase mám na jedlách "fóliu" :-))))))
stefanm
cistinka - myslím,že "obsah" je pre nás dôležitejšíí.ale mali by sme sa v tom fotení trochu zlepšovať.keď sa ti robí, na polievkach asi nie?, "folia tak to prikry s utierkou a tak odfoť!!my si predsa vieme predstavť ako tie tvoje jedla fantasticky vyzerajú!!!
tinca
@stefanm no ešte do stredu stola sviečku, med a oblátky a už máme vianoce. počasie tomu aj nasvedčuje, veď na vianoce už posledne nie je ani sneh. Ja nedávam zápražku, ja zahusťujem postrúhaným zemiakom a dávam zopár sušených sliviek. No ale, o mojej až na vianoce.
evusik
dobrá kapustnica sa aj u nás varí niekoľkokrát do roka, my tomu hovoríme sekerková - ja začnem variťi kapustovú polievku a muž dokladá klobásku, údené, hríbiky až je s toho vianočná kapustnica .... zápražku ani ja nedávam
budkar
Môj recept:
Domáca kapustnica
Ingrediencie:
Údené bravčové mäso podľa počtu stravníkov (50 g na osobu)
Vykostené bravčové rebrá alebo kosti z karé čerstvé podľa počtu stravníkov (150 g na osobu)
Údená klobása podľa počtu stravníkov (100 g na osobu)
Kyslá kapusta podľa počtu stravníkov (na troch ½ - ¾ kg)
Sušené slivky podľa počtu stravníkov (dve až tri na jedného)
Sušené hríby podľa chuti
Zemiaky podľa počtu stravníkov (5 g na osobu)
Bravčová masť alebo olej (primerane)
Cibuľa (dve stredné hlávky na troch)
Celé čierne korenie
Bobkový list
Mletá sladká červená paprika
Čili papričky, prípadne pretlak z čili papričiek
Sladká smotana na varenie (Kyslá smotana lahôdková)
Niekoľko strúčikov cesnaku podľa počtu stravníkov (na troch 1 strúčik)
Hladká múka
Postup:
Údené mäso sa uvarí do mäkka vo vode s bobkovým listom a čiernym korením. Mäso sa vyberie a do vývaru sa vloží kyslá kapusta (treba ju pred vložením pokrájať) spolu so zemiakmi nakrájanými na malé kúsky a bravčovými rebrami. Podľa chuti stravníkov sa môžu vložiť do vývaru čili papričky podľa potreby ostrosti. Po ¼ h varenia sa vloží klobása, sušené slivky a sušené huby. Po 20 – 25 minútach sa vyberú rebrá a klobása. Do kapustnice sa dá zápražka, ktorá pozostáva z masti (oleja) a na kocky pokrájanej cibule orestovanej do spenenia. Potom sa k cibuli vloží na jemno nakrájaný alebo rozotretý cesnak a cibuľa sa spolu s cesnakom orestujú do zlatova a zasypú mletou sladkou červenou paprikou (červenú papriku neprepáliť, lebo zhorkne!). Po zápražke sa môže dať zátrepka, ktorá pozostáva zo sladkej smotany na varenie a hladkej múky (podľa potreby zahustenia asi 1 čajová lyžička na troch). Ak sa zátrepka nedáva, potom sa dáva 1 až 2 lyžičky kyslej lahôdkovej smotany podľa chuti stravníka do porcie kapustnice v tanieri. Kapustnica sa zo zápražkou a zátrepku povarí 5 – 10 minút. Do uvarenej kapustnice sa vloží na kolieska pokrájaná klobása, obraté mäso z rebier, pokrájané uvarené údené mäso na kocky a spolu sa to zamieša a dochutí prípadne soľou a ak sa nepoužili čili papričky pri varení dochutí sa to pretlakom z čili papričiek.
evanaaa
Teda, tak detailne rozrátané.... Ale zvyčajne sa nemusí rozpočítavať na osobu, koľko sa uvarí, toľko sa zje. Veď približne takto mnohí varia kapustnicu. Keď som začala čítať,že : - kapustu prekrojíme...- myslela som,že hlávkovú a čudovala som sa, že prečo sa nepokrája a potom som pochopila....( stefanm)
zdezda
:-)))))práve som si dala plllllllný tanier mojej kapustnice a je mi dobre :-) robievam ju skoro každý mesiac, takú poctivú, z troch druhov mäsa, so slivkami, s hubami, bez zátrepky,...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia