Kapustnica

Kapustnica v pohároch (fotorecept)

Autor receptu: abdul

Pred troma týždňami guláš, včera podľa plánu kapustnica. Ako inak, v kotli pred bytovkou. Sused požičal medený, 30 litrový. Na kotlinu dlho nepozerajte, bola to rýchla výroba pred pár rokmi. Možno v kapustnici niečo chýba, možno je tam niečo naviac, ale výsledok je uspokojivý.

20
porcií
200 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Kotlík vyumývaný, nachystaný, len zakúriť.
  2. Nakrájať všetko mäso, okrem 4 menších kusov bôčika, ten budem variť a potom paprikovo-cesnakový balzam...
  3. Na bravčovej masti som trochu potrápil pokrájanú cibuľu a vyklopil všetko mäso aj s koštiaľmi a bravčovým kolenom do kotla. Koleno som objavil v jednom z obchodov za 1,99 € kilo, no škoda nekúpiť. Údené nemali, lepšie by šiklo. Koleno som narezal len okolo kosti.
  4. Zo začiatku to nevyzeralo vábne, ale časom sa to upravilo.
  5. A kapusta... 5 pohárov 0,72 l podľa vynikajúceho receptu ktorý pridala Remcula... https://varecha.pravda.sk/recepty/kysla-kapusta-zo-sklenic-fotorecept/10264-recept.html
  6. A nasledovala paprika sladká mletá aj pokrájané feferónky a na drobno pokrájaný cesnak.
  7. Teraz prišli na rad 4 kusy prerasteného bôčika.
  8. Zdalo sa mi málo papriky, tak ešte raz a sušené hríby.
  9. Ďalej to už poznáte, len čakať a občas pomiešať. Ochutnať a popridávať čo to potrebuje. Na soľ som potreboval 5 ochutnávok. A toto je čiastočný výsledok. Počítam skromne okolo 20 litrov.
  10. Nasledovalo skoro vriace plnenie rovno z kotla do pohárov. Uzavrieť a obrátiť hore dnom. 20 pohárov sa pošťastilo, plus k tomu zapaprikovaný bôčik a ešte aj do rajničiek zvýšilo. Spolustolovníci navrhli na budúce držkový perkelt. Samozrejme v kotli. :-)) Kam sa to ten svet uberá ?
  11. Skoro na záver: Jedna staršia pani nás chytila pri varení a odporučila varený bôčik po namazaní paprikovo-cesnakovou pastou len zvrchu prikryť mikroténom a zaťažiť. Vraj vytisne vodu a bôčik bude "hutneší". Jakživ som toto nepočul, ale človek sa učí stále.