Kapustnica
Kapustnica

Kapustnica v pohároch fotorecept

abdul - fotkaabdul, 25. novembra 2018
Kapustnica v pohároch (fotorecept)
Foto: abdul

Pred troma týždňami guláš, včera podľa plánu kapustnica. Ako inak, v kotli pred bytovkou. Sused požičal medený, 30 litrový. Na kotlinu dlho nepozerajte, Zobraziť celý popisPred troma týždňami guláš, včera podľa plánu kapustnica. Ako inak, v kotli pred bytovkou. Sused požičal medený, 30 litrový. Na kotlinu dlho nepozerajte, bola to rýchla výroba pred pár rokmi. Možno v kapustnici niečo chýba, možno je tam niečo naviac, ale výsledok je uspokojivý.

20
porcií
200 minút
príprava

Suroviny

2,5 kg
3,5 kg
10 ks (trochu poobrezávané)
250 g
5 ks
2x23 g
4-10 ks
3 hlavičky
5 pohárov (každý 0,72 l)
1,5 l
1,5 kg




Postup

  1. 1

    Kotlík vyumývaný, nachystaný, len zakúriť.

    Kapustnica v pohároch (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakrájať všetko mäso, okrem 4 menších kusov bôčika, ten budem variť a potom paprikovo-cesnakový balzam...

    Kapustnica v pohároch (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na bravčovej masti som trochu potrápil pokrájanú cibuľu a vyklopil všetko mäso aj s koštiaľmi a bravčovým kolenom do kotla. Koleno som objavil v jednom z obchodov za 1,99 € kilo, no škoda nekúpiť. Údené nemali, lepšie by šiklo. Koleno som narezal len okolo kosti.

    Kapustnica v pohároch (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zo začiatku to nevyzeralo vábne, ale časom sa to upravilo.

    Kapustnica v pohároch (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A kapusta... 5 pohárov 0,72 l podľa vynikajúceho receptu ktorý pridala Remcula... https://varecha.pravda.sk/recepty/kysla-kapusta-zo-sklenic-fotorecept/10264-recept.html

    Kapustnica v pohároch (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A nasledovala paprika sladká mletá aj pokrájané feferónky a na drobno pokrájaný cesnak.

    Kapustnica v pohároch (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Teraz prišli na rad 4 kusy prerasteného bôčika.

    Kapustnica v pohároch (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zdalo sa mi málo papriky, tak ešte raz a sušené hríby.

    Kapustnica v pohároch (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ďalej to už poznáte, len čakať a občas pomiešať. Ochutnať a popridávať čo to potrebuje. Na soľ som potreboval 5 ochutnávok. A toto je čiastočný výsledok. Počítam skromne okolo 20 litrov.

    Kapustnica v pohároch (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nasledovalo skoro vriace plnenie rovno z kotla do pohárov. Uzavrieť a obrátiť hore dnom. 20 pohárov sa pošťastilo, plus k tomu zapaprikovaný bôčik a ešte aj do rajničiek zvýšilo. Spolustolovníci navrhli na budúce držkový perkelt. Samozrejme v kotli. :-)) Kam sa to ten svet uberá ?

    Kapustnica v pohároch (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Skoro na záver: Jedna staršia pani nás chytila pri varení a odporučila varený bôčik po namazaní paprikovo-cesnakovou pastou len zvrchu prikryť mikroténom a zaťažiť. Vraj vytisne vodu a bôčik bude "hutneší". Jakživ som toto nepočul, ale človek sa učí stále.

Diskusia k receptu

terinka55
No, toto, že usilovnosť sa vypláca.
A výsledok vyzerá ozaj prudko jedlý. Palec hore :-)
1x haji
kimlo
Tak to je paráda! Henten cesnakovo-paprikový bocik som voľakedy robil aj ja, zabalený v alobale musel odpočívať v chladničke ale potom to bola pochúťka. Pošli mi potom do mailu foto toho čo si robil, nech sa pokochám...a škoda že to koleno nebolo údené. Ale kapustnica určite dobrá, taká zabijackova... palec hore.
alena45
Ako potom tie poháre skladuješ ? Ja som minule takto dala do pohárov fazuľovú polievku, dala do chladničky, ale po mesiaci už bola skysnutá.
kvakac
Takto podobne aj ja robím. No musím uznať riadnu papanicu si uvaril. Mne tie poháre strašne rýchlo miznú, tebe nie? Nevieme sa toho dojesť. A v deň varenia zistím akú mám početnú rodinu.
kvakac
@Alena45 (25.11.2018 15:06)

Ja tiež dávam do pohárov tiež priamo s kotla a vydrží dlho. No pred zavretím viečka musí vrch pohára byť suchý, aby nebol od kapusty a samozrejme aj viečko. Potom ešte jedna jedna vec môže sa stať, ak je v tej fazuli cestovina, alebo múka, ta začne kysnúť. To je moja skúsenosť.
abdul
Ďakujem všetkým za komentáre.

@Kimlo (25.11.2018 14:21)

Nepošlem, nie že by som nechcel, ale nestihol som. Kým som naládoval poháre, bôčik bol odložený u spoluvariacich troch ďalších skorodôchodcov. Aspoň som mal prázdny stôl. Kapustu som koštoval až dnes na obed. Jedlá a mne šmakuje.
Kotlík vieš ohodnotiť aj ty, kotlík priemer 48 cm, výška skoro 21 cm, fantasticky sa varilo. Vrelo po celej ploche, doteraz ho týrali varením slivkového a iného lekváru .

@Alena45 (25.11.2018 15:06)

V pivnici panelového domu, ale pivnica je v rohu a tak celkom studená. Fazuľa má podľa mojich skúseností tendenciu kysnúť, podobná potvora je aj cibuľa.
@Kvakac (25.11.2018 15:32)

Nie si sám, neviem čo sa robí zo svetom, ale kapú aj mne, hoc zámka na pivnici neporušená. K vyšetrovaniu iných civilizácií som sa ešte nedostal.:-) Variť podobnú dobrotu je ako vyhrať v lote. Potom zistíš, akú veľkú máš rodinu.:- ))

Do konca roka bude veselo. Dnes pri modifikovanej kofole sme sa zhodli na utorok realizujeme kyslú kapustu do pohárov podľa receptu ktorý pridala Remcula , potom držky a výroba klobás. OMG, do čoho som sa to nechal namotať. :-)

kuko95
toto je jeden z najkrajsich receptov ake som tu videl krasna praca a odmena je v špajzi :D
abdul
@Kuko95 (25.11.2018 18:26)

Ďakujem. Upresním, odmena je ZATIAĽ v špajzi. Asi dlho tam nebude.
1x haji
haji
Hluboká poklona, kdo umí, ten umí! Další díl kotlíkového románu na pokračování - stále napínavé, čtivé a záviděníhodné, hmmm Utrpení Svatého Františka, bo neochutnám, chjo
kuko95
akurat som si pozrel tvoj recept na nezdrave ranajky hned som si to musel pripravit inak by som na to celu nocnu myslel :D
bubaya
To nie je recept, to je román :))))))) s fotkami na zjedenie. Teším sa na pokračovanie s držkovou a klobásami a odporúčam skúsiť boršč, halászlé..... to je z kotlíku tiež výborné. Čo sa pivničného miznutia týka, tak kľúče mám len ja, a aj tak miznú, najprv čučoriedky, teraz kyslé hríby....
abdul
@Bubaya (25.11.2018 19:45)

Veď som písal, že občas blbnem ... :-)). Halászlé v kotli som len videl z diaľky, na to si netrúfnem, suseda musím vyduriť na ryby a boršč by mohol byť, len odvahu treba a neviem, či by 12 litrov šlo tak dobre na odbyt. Ale nápad dobrý.
1x bubaya
denyany
Hlasujem za boršč, iste by sa našlo dosť konzumentov. Ale chcem sa spýtať, kde to bývaš? Ja sa tam asi presťahujem, ohromne by sa mi páčilo byť tvojou susedou.
abdul
@Denyany (25.11.2018 20:31)

:-) suseda nadáva, lebo je dym pri rozkurovaní vadí. Do partie sú ľudia vítaní, len či majú nervy na nás. Dôchodcovská nátura je niekedy trest.
kvakac
@Braxi (26.11.2018 08:45)

Tak toto som varil aj ja v sobotu. Kolená 2 údené, 2 surové, 2 balíčky huspeninové a ešte pár koží v kotlíku 12 litrov. No a v nedeľu rodinná rada pri huspenine a ešte si aj domov niesli. Nakoniec som zistil , že mi v cladničke ostali dva kelímky. To bolo reči čo s takým množstvom.
abdul
@Braxi (26.11.2018 08:45)

Tak toto je skutočne TOP nápad. Prezradím môjmu okoliu až na budúci rok. Teraz by mi ani spať nedali.
1x haji
afataga
Ach jaj, to sa robi? Take chute mi narobit? Hanba ti na 100 rokov :-). Nadhera velika.
Inak ja kapustu tlacim do poharov podla @Rea1 , vzdy sa podari.
abdul
@Afataga (26.11.2018 15:49)

Ta trochen som sa pozabával, kým vyrazím niekde na potulky. Na rade sú klobásy, družstvo otvorilo novú predajňu, idem tento týždeň na špionáž a aj opáčim, ak tam bude niečo súce. :-)))
Začal som kapustu podľa @Remculi a zatiaľ sa darí. Len nedávam na kilo 20 ale iba 17g soli. Dnes som zasolil 15 kilo, zajtra tlačím do pohárov.
aroooo
páči sa mi táto susedská veľkovýroba..... Ja som zvykla zavárať pravú kapustnicu zo zabíjačky (neboli tam huby/ ktorej tiež bývalo asi toľko čo máš ty a ako sa hodila aj cez leto keď nebolo čas variť. Keď ideš aj na klobásy, neviem či budeš údiť, zavar si aj z nich, my sme robievali také veľké aby sa spratali po výške do 0,7l zaváraninového pohára -vošlo 5 ks údených, doliali cca 2 cm vody a sterilizovali, boli vynikoš a ešte lepšia tá červená klobásová masť z nich. a aby si ti mal komplet, zavárali sme aj údenú šunku, ktorej bývalo veľa celé zadné stehno, nakrájalo sa na špalíky čo sa zmestili do zaváracieho pohára, zas cca 2 cm vody a sterilizovať. Mäso potom bolo šťavnaté, rôsol s masťou sa natrel na chlieb, k tomu mäso, paprika....
frezia68
Toto ešte existuje?Varenie pred bytovkou a susedská súdržnosť? Fajnové jedlo a fotka č. 9 ma dostala krásnou farbou a v duchu degustujem a prehĺtam naprázdno :-) .Krásny výsledok.
abdul
@Frezia68 (26.11.2018 21:21)

Veru ešte existuje, len neviem dokedy. Nejak sa to začína zhoršovať. Hrávali volejbal pri dvoch žiarovkách,pred polnocou sa rozchádzali, dnes búchajú oknami, lebo ide dym, udávajú, lebo sa kamarátom naleje deci vína... . Ale to už som ozaj OT.
abdul
@Aroooo (26.11.2018 19:55)

Idem len mäso pozrieť, ak bude niečo pekné kúpime, lebo to bude zas spolok spoločných pivničných priestorov. Do veľkých akcií sa nehrniem, i keď výsledok býva úžasný.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia