Kapustnica

Kapustnica s údenáčom

Autor receptu: jurka

Netradičný, jednoduchý a chutný recept z Oravy.

10
porcií
90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Do väčšieho hrnca: Kapustu zalejeme 1l vody, pridáme čierne a nové korenie, cesnak, bobkový list a dáme variť na mierny oheň. Nesolíme. Pripravíme si rybu.
  2. Údenáče vykostíme, mäso necháme vo väčších kusoch a odložíme bokom. Kožu a hlavy pridáme do hrnca ku kapuste.
  3. Do druhého hrnca: očistené zemiaky nakrájame a dáme variť do osolenej vody. Keď začnú vrieť, pozbierame penu preč. Varíme.
  4. Cibuľu očistíme a nakrájame na drobno. V malom kastróliku pomaly opražíme na masti do sklovita. Na konci bohato zasypeme červenou paprikou. Premiešame a odstavime z ohňa.
  5. Uvarené zemiaky zlejeme (trochu vody ponecháme). Mierne popučíme (nie do úplne hladkej kaše). Pridáme opraženú cibuľu s paprikou. Zamiešame. Zemiaky odložíme bokom - sú hotové.
  6. Po hodine varenia kapusty s hlavami a kožami z rýb vyberieme z vývaru všetko okrem trochy kapusty. Zvyšok vyhadzujem. Do vývaru vložíme huby, mäso z rýb a zalejeme smotanou. Pre farbu pridáme trochu mletej papriky. Necháme krátko prevrieť (nie dlho, aby sa mäso nerozpadlo).
  7. Na tanier dáme lyžicu zemiakov a zalejeme polievkou. Dobrú chuť!
  8. PS: Miesto údenáča viete použiť aj inú údenú sladkovodnú rybu.