Kapustnica
Kapustnica s údenáčom
Autor receptu: jurka
Netradičný, jednoduchý a chutný
recept z Oravy.
10 porcií |
90 minút tepelná úprava |
Postup
- Do väčšieho hrnca: Kapustu zalejeme 1l vody, pridáme čierne a nové korenie, cesnak, bobkový list a dáme variť na mierny oheň. Nesolíme. Pripravíme si rybu.
- Údenáče vykostíme, mäso necháme vo väčších kusoch a odložíme bokom. Kožu a hlavy pridáme do hrnca ku kapuste.
- Do druhého hrnca: očistené zemiaky nakrájame a dáme variť do osolenej vody. Keď začnú vrieť, pozbierame penu preč. Varíme.
- Cibuľu očistíme a nakrájame na drobno. V malom kastróliku pomaly opražíme na masti do sklovita. Na konci bohato zasypeme červenou paprikou. Premiešame a odstavime z ohňa.
- Uvarené zemiaky zlejeme (trochu vody ponecháme). Mierne popučíme (nie do úplne hladkej kaše). Pridáme opraženú cibuľu s paprikou. Zamiešame. Zemiaky odložíme bokom - sú hotové.
- Po hodine varenia kapusty s hlavami a kožami z rýb vyberieme z vývaru všetko okrem trochy kapusty. Zvyšok vyhadzujem. Do vývaru vložíme huby, mäso z rýb a zalejeme smotanou. Pre farbu pridáme trochu mletej papriky. Necháme krátko prevrieť (nie dlho, aby sa mäso nerozpadlo).
- Na tanier dáme lyžicu zemiakov a zalejeme polievkou.
Dobrú chuť!
- PS: Miesto údenáča viete použiť aj inú údenú sladkovodnú rybu.