Kapustnica
Kapustnica

Kapustnica na rozlúčku s Des Moines Iowa fotorecept

sracz - fotkasracz, 19. decembra 2017
Kapustnica na rozlúčku s Des Moines Iowa (fotorecept)
Foto: sracz

Vyše dvanásť rokov nám bola Iowa dočasným domovom. Mňa s mojou krajšou ½ však teší na duši a hreje na srdci, že za ten Zobraziť celý popisVyše dvanásť rokov nám bola Iowa dočasným domovom. Mňa s mojou krajšou ½ však teší na duši a hreje na srdci, že za ten tucet rokov sme rukou spoločnou obrátili na „pravú vieru” množstvo priateľov a známych, ktorí si obľúbili naše slovenské špeciality. Na rozlúčku som im pripravil „gazdiniakovu“ kapustnicu. Chutila im a tak som im navaril aj Tatušove strapačky s kyslou kapustou a s bravčovými výpečkami. Už asi tušíte, že tento môj rcp čakal na svoje zverejnenie až do dnešných predvianočných.

10-12
porcií
25-30 minút
príprava
120-150 minút
tepelná úprava

Suroviny

5+2 PL
1,5 ks (veľká)
2 strúčiky (pretlačený)
2 000 - 2 250 g
500 - 600 ml
1 KL
1
2 - 3 ks
podľa chuti
1 KL
2 ks (serano)
1 200 + 1 500 g
2 000 - 2 250 g (rôzne)
podľa chuti
podľa potreby
12 - 15 ks
250 - 333 g (alebo fliačky drobné)
Mrvenica - sciranka:
250 - 333 g
1 KL
2 - 3 ks (čerstvé celé)
podľa potreby (alebo voda)




Postup

  1. 1

    koncom februára 2017 nás čakalo 2 570 km dlhé „sťahovanie národov” na juh, za lastovičkami a kolibríkmi, do slnečnej Peorie v Arizone, tak bolo potrebné odbremeniť aj našu chladničku i mrazničku. Preto tak veľa údených klobás z rodného kraja, aj keď po každýraz nimi, zvlášť vo Vianočnej kapustnici, nešetrím! Tak sa v spoločnosti bravčových údených rebierok a kolienka, ako aj ostatných ingrediencií, objavili na vstupnom obrázku.

    Kapustnica na rozlúčku s Des Moines Iowa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na dno mojeho obľúbeného veľkého „All-Clad ” hrnca som postrúhal veľkú bielu cibuľu (lebo som mi zavadzala v komore) a pretlačil dva strúčiky čerstvého cesnaku (stačí, lebo v klobásach ho je až_až), zalial ich asi 5 PL rastlinného oleja a krátko orestoval pekne „na priesvitno”;

    Kapustnica na rozlúčku s Des Moines Iowa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridal ku nim dobré dve kilá, v rukách „nežne vystískanej” (aľe ľem tak, abi rezala od kvašnoti, bo rezac muši, ta ňe?) domácej kyslej kapusty, zmiešal a zasypal všetkým korením (KL čerstvo mletého jalovca {borievky}, KL čMČK, soľ pridám podľa chuti až v závere varenia, ML klobásovo guľášovej zmesi „Urblík-KN“); priložil 2 štípľavé „serano” papričky, 3 menšie suché bobkové listy a krátko podusil;

    Kapustnica na rozlúčku s Des Moines Iowa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    teraz som základ zalial asi 2 litrami vlažnej vody a 2 litrami šťavy („jušky)” zo súdka s kyslou kapustou, pridal všetky údeniny, okrem dvoch párov púchovskej čabajky a 69 minút vopred namočenú zmes sušených húb aj s vodou; tento komplet som povaril asi 12÷15´, kedy už boli klobásy uvarené a tak som ich povyberal na pomocnú tácňu; rebierka a kolienko som nechal naďalej vo variacej sa kapustnici;

    Kapustnica na rozlúčku s Des Moines Iowa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    do hrnca som vložil zvyšné dva páry púchovskej čabajky, ktoré budem servírovať vcelku medzi sviatkami s čerstvo strúhaným chrenom i liptovskou plnotučnou horčicou a zalial ďalšími dvomi litrami horúcej vody a ďalším litrom šťavy z kyslej kapusty; čas som využil a prípravu mrvenice („sciranki“): 250÷333 g polohrubej múky, KL soli, 3÷4 celé vajíčka, sýtená minerálka podľa potreby/ml; zmiešať dobre na tuho, až sa potí zo stropu (podľa potreby podlievať minerálkou alebo vodou, ale opatrne, nie veľa), po ¼ hodinke odpočinku postrúhať na veľkých „slzičkách“ a po krátkom posušení na table môžete „sciranku“ prstami povsypovať do variacej sa kapustnice; zvyšok dosušiť a v mikroténovom vrecúšku uschovať v mrazničke na „horšie” časy;

    Kapustnica na rozlúčku s Des Moines Iowa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a ideme do finále. Do rajnice som postrúhal ½ bielej cibule, zalial ju poslednými 2 PL rastlinného oleja a semo_tamo miešajúc ju opražil na voňavé „zlatohnedo“; zalial dvomi naberačkami horúcej kapustnice, zamiešal a cez sitko precedil túto „emulziu“ s opraženou cibuľou do priebežne sa variacej kapustnice.

    Kapustnica na rozlúčku s Des Moines Iowa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Púchovská čabajka sa dovarila, tak ide do chladničky. Kolienko a rebierka som pooberal z kostí, pokrájal a spolu s kolieskami uvarených klobás vrátil do kapustnice aj s veľkou hrsťou sušených sliviek. Zamiešal, ochutnal, dosoľovať nebolo načim a mohlo sa servírovať! Tá „púchovčianka“ je na tanieri iba tak „z flancu“ pre parádny záber. Ručíme vlastnými životmi, že na takto pripravenej kapustnici si môže pochutiť aj sám kráľ so svojou suitou! Špeciálnu kapustnicu varila moja presladká mamička Aňuci, iba z čistej „jušky”, ktorú však jedla iba ona sama, pretože bola taká kyslá, že „štípala až za ušami”; pre šťavu z kyslej kapusty sa jej nelenilo ísť ku Anini Bachčevanovej až na starú Barčiansku ulicu, B. P., lebo Bachčevanovci nakladali kapustu do 300 litového dreveného suda so všetkými náležitosťami, ktoré si osvojili už v mojich milovaných rodných Košiciach pod Šibenou horou! ……. a tá teda mala „grády neúrekom”! Nuž a pre rozšírenie si obzoru, môžete si prečítať aj môj kombinovaný starší recept: http://varecha.pravda.sk/recepty/stedrovecerny-trojboj-u-blaskovcov-v-iowe-fot/61904-recept.html

    Kapustnica na rozlúčku s Des Moines Iowa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    … a ešte pohľad na náš Štedrovečerný stôl r. 2016.

    Kapustnica na rozlúčku s Des Moines Iowa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    … aha a ešte otázka! Kto by z Vás veril, že toto je pohľad na náš pomarančovník nafotený 17. decembra 2017

    Kapustnica na rozlúčku s Des Moines Iowa (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

klukodvody
Příteli, kamaráde a výrobče takových lahůdek. Vůbec se nedivím, že si Tvoji přátelé oblíbí tuto kuchyni. Také bych se rád nechal pozvat. Moc pěkná polévečka. Přejeme Tobě, Tvé lepší 1/2 a celé rodíně krásné pohodové svátky a spoustu zdraví a štěstí.
monty469
Navaril si ako vzdy vyborne. Kapustnicu s ľečkami robievala svokra. Bola to skor taka kvašna juška s ľečkami a hubami
1x berta
dogagador
Kapustnica vyzera dobre, len ma zaujali tie prave slovenske klobasy, puchovska cabajka a udene klobasy z rodneho kraja! Ake je tajomstvo dovozu? Lebo ja som bud kupovala u Pataka klobasy staby slovenske, dokonca aj lovecku salamu, alebo proste Cajun mild, medium, hot - podla toho, na co - v Krogeri, alebo Publixe.
1x ajay
sovka62
Vyrazil si mi dych. Nedá sa komentovať, len prisadnúť, ak je miesto pri stole.....
waocipa
Piekne swieta a Narodzenie Bozej Dzieciny niech przyniesie szczescie do waszej rodziny-kapusniak pysznosc a w Nowym Roku poprosze wiecej takich pysznosci a dziekuje za wszystkie te smakolyki ktore tu pan publikuje.
radost
jeden obrázok krajší ako druhý...naj je horúci plný tanier prvý...
a posledný pomarančovník..
na hodnotenie-bez roboty-som preborník..
šťastné a v pohode...:-)
bubaya
Myslím, že pol Des Moines sa dobre najedlo, a tá druhá polovica aspoň ovoňala.
ubka
Predpokladám,že iba kapustnica bola rozlúčkova a Ty nás potesis ďalšími receptami s príbehom :-) Rada sa prístavim ,aj keď nie vždy komentujem, ale oko a dušu poteším.
Pokojne Vianoce prežite v zdraví a do Nového roku vykročte správnou nohou.:-)
frezia68
Ako rada by som ochutnala:-). Síce 3 naberačky by ma nasýtili na pól dňa,ale tá dobrota stojí za to.A bio pomaranče mať pod oknom.......:-).
bukvayova
mnam, ja uz sa tesim na tu nasu. dlho sme na nu nejak nemali cas, no vianocna chybat nemoze. aj ja by som chcela mat taky strom, vedla nasho vajca by sa vynimal, mal by kamosa. kolko ti trvalo, pokial ste ho vypestovali?
rezinka
Tak sa teším na Vianočnú kapustnicu. Už nech sú Vianoce
begonia2
Pekná a isto moc dobrá kapustnica. Pokojné vianoce a šťastný nový rok želám.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia