Kapustnica, ako ju varila moja mama fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 15. novembra 2015
Kapustnica, ako ju varila moja mama (fotorecept)
Foto: babkamt

Spomenula som si na kapustnicu, ako ju varila moja mama. Vždy mi chutila. Moja nebola zlá, no zdá sa mi, že jej bola Zobraziť celý popisSpomenula som si na kapustnicu, ako ju varila moja mama. Vždy mi chutila. Moja nebola zlá, no zdá sa mi, že jej bola lepšia. Možno preto, že som ju nemusela variť? Viem, že je veľa receptov na kapustnicu. V každom dome sú presvedčení, že tá ich je naj....

60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1,2 kg
1 väčšia
1 ks
1 čl
1 PL
1 PL
2 PL
2 ks




Postup

  1. 1

    Kyslú kapustu som pokrájala. Dala som ju do hrnca a spolu s litrom vriacej vody, spolu s mäsom z bravčovej krkovičky bez kosti. Mäso som nakrájala na 4 cm kocky. Hoci zvyknem mäso pred použitím operovať - teda odstránim všetko mastné, v tomto prípade to nerobím. Pridala som 1 čl kmínu, 1 väčší bobkový list, mleté čierne korenie a 2 ks nového korenia.

    Kapustnica, ako ju varila moja mama (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď bolo mäso mäkké, spravila som zásmažku. Na oleji som do sklovita opražila nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridala som múku, trochu som ju opiekla. Potom som panvičku stiahla z ohňa, pridala som mletú červenú papriku, zmiešala som ju s múkou. Zásmažku som zaliala 250 ml studenej vody, rozmiešala a vyliala do hrnca s kapustou. Kapustnicu som ešte prevarila asi 15 minút, aby sa chute prepojili.

    Kapustnica, ako ju varila moja mama (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zostalo nám z nej aj na druhý deň k obedu. Po odstátí je ešte lepšia.

    Kapustnica, ako ju varila moja mama (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

mesiar50
Takúto kapustnicu varievame v našom regióne a to hlavne v čase zakáľačiek (zabíjačiek).Šikovné gazdinky chodili potom ešte za mäsiarom, pýtať si pomiešanú klobásovú zmes z ktorej ďalej robili guľky do polievky.Tvoju kapustovú polievku by som rád ochutnal,keďže vyzerá naozaj veľmi lahodne.
kikusiatko1507
Ale ano, aj v našom regione sa tak varí zabijačková kapustnica, mäso sa varí priamo v kyslej kapuste. @babkamt , tvoj recept sa mi páči, ďakujem za pripomenutie, keď budeme mať vykvasenú kapustu doma, tak zase spravím. A chlebík je nádherný, aký si teraz robila k tejto kapustnici?
gabriele
Tvoj recept je jednoduchy, ale vyborny...ja varim vianocnu kapustnicu podobne ako ty, ale z cerstveho kolienka a krkovicky s kostou plus vselijake ine dobroty-susene slivky, susene huby, cibula, cesnak atd.... @xyz to si este fakt nepocul o tom, ze napr. zabijackove kapusty v mnohych regionoch Slovenska sa robia prave takto?...ved takto sa ziska vynikajuci vyvar...ktory sa v kazdom kraji dochucuje podla tamojsich zvyklosti...
bubaya
Na Horehrone sa takto robí zabíjačková kapusta. Všetko od mäsa sa varí vo veľkom hrnci, hlava, vnútornosti, okrojky, kosti, keď je všetko uvarené, povyberá sa, pridá sa kapusta, a niekde aj smotana. Čaro je v tom, že si nevylovíš kocku mäsa z krkovice, ale nikdy nevieš, čo ti pripláva. Moja teta varievala z chvostíkov, bolo čo oberať. Najlepšie chutí po ceste na vlak v decembri, v zime, rovno z kandličky.
mezi
Tento recept si robi z receptov dobry den!! Uz ste vyskusali zaprazku podla uvedenej mierky? 1 lyzica oleja, 2 lyzice muky a 1 lyzica papriky! No neviem neviem, to si radsej urobim " od oka". Potom ale nepotrebujem recept. Rovnaky postreh k ostatnym, co tu prihadzuju huby, slivky a tak. To tiez asi robite "od oka". Recept je preto recept, ze sa ma dodrzat. Autorka huby neuvadza. Takze zhrniem - povazujem to za pokazenych 1,2 kg krkovicky. Toto je zly recept a v pripade, ze suroviny vyklikavate len preto, ze ich varecha.sk vyzaduje - len aby nejake boli, to rovno recept nemusi byt publikovany.
bubaya
@mezi predstav si. Vyskúšali. Do mastnej polievky kde je kilo krkovice nemusíš robiť zápražku, v ktorej múka pláva v tuku. Dokonca môžeš urobiť zápražku tak, že len nasucho opražíš múku. Múky je dosť, netreba aby v kapustnici stála varecha, dáva sa len aby polievka nebola ako voda. Lyžica papriky je tak primerane, kto chce, dá si menej alebo viac.
nadasky
Výborne babka ,nevšímajte si tie "múdre " komentare tato stranka slúži na pridanie receptu takeho svojskeho-gazdikovskeho a vaša kapustnička je určite chutnáááááááá !!pekny den.
marienka44
@Babkamt , to je taka rýchla kapusta, dala by som si teraz.
Do kapustnice dávam vopred uvariť vo vode údené rebierka, neskôr ich oberiem a masko pridám. Vývar samozrejme použijem. Do zápražky dávam aj pár strúčkov roztlačeného cesnaku a čo je dôležité- 1 KL kryst. cukru, ktorý je tam ako chuťový katalyzátor.
Mne sa Tvoja kapusta páči, je ale na iný spôsob.
waocipa
kapustnica super-a blbé komentáre si nie všímaj vždy sa nájde niekto kto bude šomrať a robiť sa múdry-takto vari moja svokra ale dodáva ešte sušene slivky recept si ukladám v Poľsku varime podobne ale v mojej rodine sme na koniec varenia pridávali do"KAPUSNIAKU" uvarené zemiaky
oldomachac
kolko ludi tolko kapusnic, ale nekamenujte ,,,,dokonali a ti najspravnejsi,,,, MEZI a XYZ - vyslovili LEN svoj nazor, aj mne totiz tiez pripomina pondelkovu bufetacku poopilecku polievku plnu pripalenej zaprazky, este onoho casu a co sa tyka zabijackovej kapusty, tak tam uz vobec nie zaprazku- lebo do dvoch dni skvasi a mozte ju vyliat na hnoj a teraz kamenujte aj mna
oldomachac
guard777 : ten kto sem napise recept je podla teba ,,,IN,,, a ten kto ,,,,LEN,,,, kritizuje je hlupy, zly, nemas nahodou trochu pomylene pojmy s dojmami, a suchat nohami by bolo asi treba tebe
gabriele
@oldomachac ak si si dobre precital komentare @xyz tu kritizoval technologiu pripravy...cize vlozenie masa do studenej vody...ale takto sa naozaj mnohe kapustnice na Slovensku varia...ci uz niekto prida zaprazku alebo nie, to je podla krajovych zvyklosti a domacich chuti...mozem Ti vsak zarucit, ze zaprazkou ochutenu kapustnicu nemusis vyliat na hnoj...a to ani po par dnoch...(ja zaprazku zasadne robim na masti)...zrejme mas asociacie na pripalenu zaprazkovu kapustnicu stvrtej cenovej z banovskej rokošskej putiky...ale ver mi, toto je uplne ina kapustnica :)
babkamt
nemyslela som si, že tento recept bude mať toľko komentárov. Mám tu uverejnených viacej receptov z kapusty. Je v nich aj údené, klobáska. Chcela som uvariť niečo iné. To sa asi neodpúšťa. Ja varím pre svoju rodinu. Odmenou mi je, keď si dajú dupľu a vylížu taniere. Aj kapusta na tento spôsob nám chutila. Mäso som vložila až do vriacej kapusty. Do studenej vody dávam variť mäso na vývar. Zaujímavé je, že tí, čo sa potrápia s fotením, pridaním receptu sú atakovaní tými, čo nepridali ani jeden recept. Škoda, mohli by sme sa od nich veľa priučiť. Nechcem sa s nikým dohadovať Samozrejme dá sa pripraviť aj iným postupom. Môžu sa do nej pridať hríby, sušené slivky, údené mäso, klobáska, zemiaky atď. Na hádku treba aspoň dvoch. Radšej som sa rozhodla ich ignorovať. Kapusta sa dá uvariť na mnoho spôsobov. Ďakujem všetkým za komentáre.
jarunka
U nas sa varievala SARMA - plneny kapustny list na zabijacku, kapustnica na Vianoce ( alebo hocikedy v zime) dala by som si.
babkamt
@jarunka kapustu môžem na rôzne spôsoby. V lete skôr používam hlávkovú kapustu. No od jesene sa u nás varí kyslá kapusta na rôzne spôsoby. Pri zabíjačke sme nezvykli variť plnený kapustný list, hoci ho mám tiež rada. Ale to záleží na zvyklosti. Zabíjačkovú kapustu som zvykla dať do pohárov a zavarila som ju.
bembo
a zas tu kritizujú tí čo nedali na varechu ani jeden recept.ako v parlamente. každý kritizuje toho kto vládne,ale nedokázali,svojimi skutkami poraziť toho koho kritizujú
bembo
keď mi to napíše krepáň z bystrici beriem to ako poklonu.dobre som sa pobavil
leaela
Porovnavat varenie kapustnice s parlamentom dokaze len ficofilny bryndziar.a pise sa z bystrice a nie z bystrici....ty intelektualny lumen....
bembo
no tak to si ešte nezažil éru Novotného,keď ja som bystrickie ďôvke naháňau a ty si nie vôbec bystričan, lebo ja som tam stráviu detstsvo,keď si ty ešte apíkovi v gatiach behav.čo je tointelektuálny lumen?ale píš ďalej dobre sa na tom zabávam.možno raz sa tam stretneme,a dobre sa na tomto dialógu pobavíme a aj si dáme tej dobrej pliešovskej slivovici.až budeš onkologický pacient ako ja,hoci Ti to neprajem,tak pochopíš,že život je len kopec srandy,ktorú musíš zúžitkovať
dokopy
Super recept, lebo neobsahuje nič zbytočného. Každý si môže pridať čo chce, napríklad v tom uvariť kus klobásy.
1x haji
akeber
Ja varím tiež takto zabízačkovú kapustnicu, len ešte pridávam ovar, nakrájanú čerstvú klobásu a guľky s klobasového mäsa.
akeber
@xyz (15.11.2015 11:04)

V každom regióne sa varí inak, ak si neochutnal, tak nekritizuj.
akeber
@xyz (15.11.2015 11:04)

V každom regióne sa varí inak, ak si neochutnal, tak nekritizuj.
babkamt
Možno by sa ti páčila moja kapustnica, ktorú som pridala 16.11. 2013. Sú v nej hríby, údené mäso, klobáska, bravčové mäso. No ja som mala chuť na kapustnicu , ktorú varila moja mama. Je to veľmi jednoduché, ak sa mi recept nepozdáva, nevarim podľa neho. Prajem pekný deň.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia