Kapustné fliačky

tinca - fotkatinca, 22. mája 2010
Kapustné fliačky
Foto: tinca

Už tu boli bryndzové halušky, parené buchty, tak ja pridávam ďalšie jedlo z kuchyne našich mám. Dnes som na to dostala chuť.

15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 bal.
1-1,5 dcl
 dľa chuti
 dľa chuti
1 KL
Slaná verzia:
1/2 KL
 dľa chuti




Postup

  1. 1

    Stredne veľkú hlávku bielej kapusty očistíme od vrchných listov, pokrájame na 1/4 a vyrežeme hlúb. Potom si ju nakrájame, ja to robím na strúhadle lebo mi chutí pokrájaná na jemnejšie. Potom ju posolíme, cca 1 KL soli, necháme chvíľu postáť. Pripravíme si olej / dávam trošku viac aby boli fliačky premastené/, ktorý rozpálime, kapustu vyžmýkame a restujeme na oleji do zlato-hneda, za stáleho miešania. Keď je správnej farby, odstavíme z ohňa a pridáme kryštálový cukor podľa svojej chuti.

  2. 2

    Počas restovania kapusty si dáme variť fliačky, do vody pridáme málinko soli a pár kvapiek oleja. Ja ich varím al-dente ako taliani hovoria, nemám rada mäkkej konzistencie. Nakoniec fliačky scedíme /ja nepreplachujem/, zmiešame s kapustou a kto chce si ich na tanieri ešte prisladí práškovým cukrom.

    Kapustné fliačky - obrázok 2
  3. 3

    SLANÁ VERZIA: niekto nemá rád na sladko tak vtedy, do kapusty nedáme cukor, ale trošku celej rasce a namelieme korenie 4 farieb.

Diskusia k receptu

evas13
Tinka dobrý nápad, v ďaľšom týždni budú fliačky.
sracz
Pozdravujem, Tinca provokatérka! Ak mi pred tými kapustnými fliačkami naservíruješ ešte tú najjednoduchšiu fazuľovú polievku s lečkami, tak ma máš omotaného okolo prsta, ako dobre uvarenú špagetu! A ďakujem nielen za chute, ale aj za krásne spomienky na moje detstvo!
tinca
Feri, čiže na 50 % ťa už mám super, aj fazuľová bude, len mi musíš vysvetliť čo sú to lečky, bo ja nerozumiem. U nás sa robi fazuľovica so zeleninou a zasekanou slaninkou. Niekedy pridám, je úžasná! Tie fliačky mi prišli na chuť už som ich dosť dlho nerobila. Ďakujem.
hanina
Naše detstvo - robievame tak isto - len keď sa robia na sladko pridávame škoricu rozmiešanú s mletým cukrom.
vcelicka16
Vazne skvely napad...velmi dlho som fliacky nejedla,takze ich urcite urobim:-))
alzbetka2
ja som zvykla skaramelizovať lyžičku kr. cukru a na tom potom dusím kapustu. dá sa to jesť potom aj na slano, od tej jednej kl cukru to nie je veľmi sladké a moja svokra dávala na kapustné fliačky opraženú údenú slaninku, oni to jedávali na slano
alzbetka2
a ešte som zabudla, keď ich robím, tak si urobím domáce fliačky, chutí mi to viac, ako hocijaké obchodné :)))))
tinca
alzbetka ja som chorá tak to sa mi ozaj nechce, aj mama robila domáce, ale ja mám odskúšané tieto vrúbkované, sú ako domáce. Hanina, ja moc škoricu nemusím a slaninku nemôžem. Kto môže aj tak sa dá.
dedoivan
Ďakujem za pripomenutie, ja robím slanú verziu stým,že nakoniec ich pomastím opraženou slaninkou.
sovka62
Na toto jedlo som už zabudla, ďakujem, že si ho pripomenula. Vždy som ich jedávala najprv slané, s čiernym korením a potom namiesto dezertu sladké so škoricou. Musím ich zase raz spraviť.
viera1
Ja musím zabudnúť,ibaže by muž nebol doma.Raz som to urobila a on ešte len počul,skoro bola doma kalamita,to má 50-ročnú traumu z vojenskej školy,kde im to varili,toto jedlo je u nás tabu,škoda !
benko
Kapustné fliačky milujem, nasladko, karamel, škorica, aj naslano, kmín, korenie, kocky slaninky ako na halušky... Ale už som ich nejedol dvadsať rokov, lebo nikto iný ich u nás nechce a ja viem variť len od päť porcií vyššie. Ale keby, určite by som si spravil domáce fliačky. Ďakujem za spomienku, všetky chute mi nabehli ako naozaj.
jody
U nás to ľúbime len ja a mama, chlapi majú vraj akúsi traumu, ale my si myslíme, že je to len nevraživosť mäsožravcov. Ja ich ľúbim naslano, nahusto posypané čiernym korením a mama zasa jeden tanier naslano, druhý nasladko. :-)
chorvatka
Aky zazrak, ved po niekolkych riadkoch citania tohto bozského receptu som omladla o 50 rokov ! Vdaka, ved doteraz som ich vedela len jest a teraz uz ich budem vediet aj pripravit. Mama ich robievala na sladko-slano : mnoho cierneho korenia i karamel a cukrovu "capicu". Len si budem musiet urobit fliacky, tie vo Francuzsku nevedu v obchodoch a s inymi cestovinami to nie je ono...
isar
Mne sa urodia skôr kaleráby ako kapusta, tak ja tie fliačky robím s kalerábom (očistiť, postrúhať a podusiť - tak ako kapustu).
Lečky = fliačky, aspon u nás na Spiši.
evanaaa
Alžbetka2 , aj my sme najprv podusili na karameli kapustu, musela byť postrúhaná najemno, na struháku, nie krájaná. Celá rodina sme ju jedli naslano, len brat na sladko, proste si ju viac pocukroval, žiadna iná úprava, korenie si nedával ,bol ešte malý.Ja mám tiež fliačky rada na slano , hádam si ich najbližšie urobím, len pre mňa.
sracz
..... no ahoj, ciao a sevas Tinca_čka! Srdečne pozdravujem. Otvoril som Tvoj recept opäť až teraz, tak prepáč za oneskorenie! Vidím, že Isar zo Spiša ma medzitým nahradila a napísala, že ľ e č k y sú vlastne fliačky u nás na "vihodze"! A ako to, že pri jednom obede mám rád fazuľovú polievku s ľečkami a ako hlavné jedlo fliačky s dusenou kapustou? He-he! Teraz budem trošku "protivný" a tajnostkár. Počkám pár týždňov, až sa trošku "obkuká" tento Tvoj recept a potom urobím, odfotím, napíšem a pridám do receptára Varechy ja ten svoj. Nechcem Ťa ani nahnevať, ani uraziť! Kuščičko počekaj, uvidzíš, uvaríš a pošmakuješ sebe Ty na mňe, jak ja na Tebe!
1x milo60
mracik9
Recept akoby môj,akurát som ho poslala dcere,mlada kuchárka,mne sa nechcelo,ďakujem
luss44
včera mi v obchode padla do oka hlávka mladej kapusty a hned mi prišli na um takéto fliačky :) Takže dnes budú na obed, nám chutia jemne okorenené a navrch prášk.cukor.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia