Kapor na víne

trencanka - bez fotkytrencanka, 7. decembra 2011

Koho omrzel vysmážaný kapor na štedrovečernom stole, tomu ponúkam môj recept na skvelú rybu. Súťaž - nesúťaž, pridávam recept. foto nemám, lebo ten Zobraziť celý popisKoho omrzel vysmážaný kapor na štedrovečernom stole, tomu ponúkam môj recept na skvelú rybu. Súťaž - nesúťaž, pridávam recept. foto nemám, lebo ten náš vianočný kapor ešte niekde pláva... S týmto receptom budete hviezdou večera, ale až tou druhou v poradi :) Tá prvá hviezda je na vašom stromčeku! Tak nech sa páči:

6
porcií
15 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

  čerstvé
 kvalitné
 čerstvé




Postup

  1. 1

    Plech vymastíme maslom. Naň rozložíme očistene polovičky kapra aj s kožou. Bez šupín samozrejme ale šup s jednou šupinou do peňaženky. Slaninku nakrájame na hranolčeky a nimi prešpikujeme kapra. Citrón nakrájame na kolieska a tie na mesiačiky. Nimi prešpikujeme rybu. Máme teraz takého kaprového prešpikovaného ježka. Rybu okoreníme, osolíme, polejeme citrónovou šťavou. Necháme odležať 30 minút.

  2. 2

    Rybu obložíme kúskami masla, podlejeme dobrým vínom a dáme do rúry pod gril na 200 stupňov. Ugrilujeme. Približne za 30 minút je ryba hotová, podľa toho ako vám pečie rúra a či pouzijete turbo gril. Počas pečenia rybu prelievam výpekom, podľa potreby dolievam vínko.

  3. 3

    Jednoduché, skvelé! Slaninka s maslom dodajú skvelú vôňu, citrón a pfeffer esprit a vínko to už len krásne doladí. Všetkým želám dobrú chuť. A skoro som zabudla. Kto chce, môže kapra pred pečením ponoriť na niekoľko hodín do mlieka. Mäsko je lahodnejsie.

Diskusia k receptu

hubata
Určite sa dá takto urobiť aj iná ryba, že @Tren čanka z Trenčína napr. šťuka. Škoda že našich sladkovodných rýb už niet na trhu. Voľakedy boli v každom okresnom meste predajne "Ryby" kde si plávali vo veľkých vaniach nielen živé kapre na Vianoce, ale bežne aj šťuky, pstruhy, tolstolobiky, mreny. V Bratislave sme ich chodili s deťmi obdivovať na Obchodnú ulicu. Veľká predajňa so živými rybami bola aj na Dulovom námestí a v Stupave kde ich aj chovali.
trencanka
Hubata, jasne, da sa aj ina ryba tak urobit. Kapor ma take pekne polovice, dobre sa to spikuje. My sme mali v Trencine predajnu "Ryba" a tam tiez mali pekný výber rýb, salatov, jedal, ktore sa dali narychlo zjest. Skoda tychto predajni, ze ich uz niet.
Kucharka, tento môj recept nie je velky experiment, je to jednoduche a velmi nam to vsetkym chuti.
tinca
mne sa teda vyprážaný neomrzel, ale na tvoj spôsob niekedy urobím. Zmena je potrebná, ale na štedrý deň ja len klasiku:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia