Kapia v oleji fotorecept

rennatte - fotkarennatte, 25. augusta 2012
Kapia v oleji (fotorecept)
Foto: rennatte

Nie každý rok sa mi pošťastí zohnať kapiu za dobrú cenu, ale tento rok sa podarilo, tak sa s vami podelím o postup pri Zobraziť celý popisNie každý rok sa mi pošťastí zohnať kapiu za dobrú cenu, ale tento rok sa podarilo, tak sa s vami podelím o postup pri jej spracovaní. Robila som ju sterilizovanú v oleji a aj paprikovú pikantnú pomazánku, známu ako Zámocká papriková pochúťka.

120 minút
príprava

Suroviny

5 kg
500 ml
1 ks
400 g
100 ml




Postup

  1. 1

    papriku rozkrojíme pozdĺž na polovicu, očistíme, umyjeme

    Kapia v oleji (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    vložíme do vriacej vody a od bodu varu necháme prevrieť asi jednu, dve minúty, podľa toho ako je paprika "mäsová"

    Kapia v oleji (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    sitkom vyberieme z vody a necháme vychladnúť, paprika je zmäknutá, ohybná. Dáme si variť sladkokyslý nálev: do 2 litrov vody pridáme cukor, deko a ocot, necháme prevrieť a odstavíme

    Kapia v oleji (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vychladnutú papriku vkladáme do pohárov bruškom k stene pohára, postupne na seba po celom okraji pohára, najprv dlhšie a rovnejšie kúsky, menšie si odkladáme

    Kapia v oleji (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ak si myslíme že už máme plný pohár a už sa nám tam žiadna paprika nevojde, zobereme polievkovú lyžicu a zapichneme ju po okraji pohára až na dno, papriky sa potlačia a zistíme že ešte jedne, dve sa zmestia,,,veď nebudeme sterilizovať poloprázdne poháre :-)

    Kapia v oleji (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    teraz prídu na rad menšie kúsky paprík, ktoré vkladáme na vrch pohára hore bruškom. Do každého pohára pridáme 1 čajovú lyžičku oleja

    Kapia v oleji (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    zalejeme pripraveným nálevom, dobre uzavrieme viečkom a dáme sterilizovať, teplotu necháme vybehnúť na 100°C a hneď odstavíme.

    Kapia v oleji (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

sovka62
Robíš podobne ako ja, hlavne to plnenie pohárov, máš pravdu, vždy sa ešte niečo vojde, haha... a hlavne načo skladovať viac pohárov, ako je nevyhnutné. Ale ja spravím nálev, pridám do neho aj olej a papriku ováram rovno v ňom. Tak to robievala moja svokra, od nej som sa tak naučila. Skús, možno sa ti zapáči, pripadá mi škoda nepoužiť vodu, v ktorej sa tá dobrá paprika vyvarila.
izabella929
robím podobne, ale predsa trošku inak.-) vyzerajú krásne a je to veru chutnučkééé.-)))
medovnicek
robím podobne, ale ešte som papriku nikdy nepredvárala, musím vyskúšať tvoj spôsob
karolka
Robím tak, ako sovka62, nálev s olejom a papriku obváram rovno v ňom. Ale zaváram tak aj zelenú papriku, nielen kápiu. K sladkej ešte pridám aj feferón, máme radi pikantné.
hviezdickaz
Mne sa to predvaranie papriky nepaci,potom je taka "vechtova". Ale kazdy nech si robi tak, ako mu vyhovuje. ( nic v zlom )
sovka62
@karolka , aj ja som tohto roku robila aj alma papriku, krájanú na štvrtiny a dobre pikantnú. Ešte sme neochutnali, ale jeden pohár som dala dcére, tak sa hádam ozve ako chutila.
orchidea
robím trošku inak, ale podstata tá istá...dnes som robila kápiu...
grandma
Ja robím tak, že papriku si poskladám do pohára, potom pridám jeden bobkový list 2 zrnká korenia, malú lyžičku cukru , trošku soli, trošku octu a oleja. Potom sterilizujem. Je perfektná a vôbec nie je "vechťová".




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia