Kanelbullar - typické švédske škoricové hniezda

Autor receptu: svedka

Typické švédske koláčiky, ktoré vďaka svojej obľube majú vo Švédsku vyhradený svoj sviatočný deň - 4. október :)

20
porcií
60 minút
príprava
8 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. Rozpustime si 50g masla a pridame mlieko.Zahrejeme,ale nie prilis.Max.teplota-37stupnov,aby sme neznicili drozdie. Do mlieka s maslom rozdrobime pol kocky drozdia,pridame stipku soli a 50g cukru.Nechame postat 5min. Pridame 650g muky a vymiesime.Podla potreby mozme pouzit aj viac muky.Cesto je hotove a spravne,ked sa nam pri mieseni odliepa od nadoby. Nechame 30min odpocivat na teplom mieste,prikryte utierkou.
  2. Po uplynuti 30.min si cesto jemne rozvalkame na pomucenej doske.
  3. Zvysnych 150g zmaknuteho masla rovnomerne nanieseme na cesto rovnakym sposobom,ako ked mastime chlieb :) .Posypeme rovnomerne 100g zvysneho cukru a skoricou.
  4. Zrolujeme a nakrajame na cca 2cm hrube kolieska.Ulozime ich na pekac vystlanym papierom na pecenie,ale nie prilis blizko seba. Takto nechame odpocinut 20min. Ruru si vyhrejeme na 250stupnov. Pred pecenim potrieme celym vajickom a posypeme perlovym cukrom.Pecieme rovnych 8 minut.
  5. Neviem,kde na Slovensku je perlovy cukor mozne zakupit okrem- Ikea (alebo internet),ale je mozne nahradit ho len praskovym cukrom,aj ked to uz nie je ono.. :/ Zelam Vam dobru chut,tieto kolaciky si zamilujete na prvy krat :)