Kandizovaný batát
Autor receptu: sandriw
Daigaku Imo alebo Univerzitné sladké zemiaky je sladkosť, ktorá je v Japonsku
obľúbená počas veľkých festivalov organizovaných univerzitami po celej krajine na jeseň.
Tradične sa pripravujú tak, že sa batáty do chrumkava usmažia v horúcom oleji a potom
sa obalia v cukrovom sirupe. Toto je zjednodušená verzia z blogu jednej s mojich
obľúbených japonských kuchárok (www.justonecookbook.com). Pripravte si tento
vynikajúci chrumkavý dezertík :3 Viac na: www.facebook.com/whiskitmixit
4 porcie |
20 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Batát si poriadne očistíme pod vodou (šupku nešúpeme) a nakrájame do tvaru pripomínajúci ihlančeky veľké asi 3 cm. Vložíme na 15 minút do studenej vody, aby sa odstránil prebytočný škrob. Vodu 2 – 3 krát vymeníme.
- Na panvici si zmiešame cukor, olej, sójovú omáčku a ocot. Kúsky batátu si osušíme papierovou utierkou a vložíme do panvice. Panvicu zakryjeme pokrievkou obalenou kuchynskou utierkou, aby nám skondenzovaná voda nekvapkala späť do panvice.
- Zapneme oheň na stredný plameň. Keď počujeme bublanie stíšime plameň na nízky a varíme 2 minúty. Potom pokrievku odokryjeme a batáty ďalej pečieme 8 – 10 minút tak, že ich každé 2 – 3 minúty obraciame, aby boli všetky strany do zlatohneda opečené.
- Či sú batáty dostatočne mäkké vyskúšame špáradlom. Keď sú hotové, posypeme na suchej panvici orestovaným čiernym sezamom.