Kalvínske nebo fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 11. decembra 2014

Určite som túto dobrotu jedla aj ja u babky, marí sa mi, ale bolo to už asi veľmi dávno. Našla som ho na blogu Zobraziť celý popisUrčite som túto dobrotu jedla aj ja u babky, marí sa mi, ale bolo to už asi veľmi dávno. Našla som ho na blogu šikovnej mladej dámy Elinor, ktorá má korene v Maďarsku https://www.flickr.com/photos/37578663@N02/6812692517/in/photostream/

9
porcií
50 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cestoviny fliačky domáce:
300 g (alebo polohrubá)
1 ks
1/4 ČL
1 dcl vlažná do cesta
500 g kúpené ako náhrada za domáce
1 l
0,5 l
Ostatné suroviny:
500 g
6 PL
200 ml
2 ks
1/2 ČL
60 g rozpustené
100 g
100 g drvené
1 ks




Postup

  1. 1

    Ak vám stačia kúpené cestoviny, kúpte si, prosím, len fliačky. Pri surfovaní na nete som objavila toto jedlo aj z tagliatelle, či dokonca niťoviek:-)) Praví kalvinisti by vám to ale iste neschválili, sú známi svojou láskou k fliačkam:-) Ja som urobila domáce drobnejšie fliačky. Z múky, vajca, soli a vody som zarobila polomäkké cesto, rozdelila som ho na dva diely a po jednom vyvaľkala na veľmi tenúčko. Obyčajne robievam z polohrubej múky, ale tu vo Švajčiarsku nie a nie nájsť polohrubú múku. Pomóóóc!:-)

    Kalvínske nebo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ak budete mať tuhšie cesto, bude sa ťažko vaľkať, ak bude cesto príliš mäkké, bude sa deraviť. Potrebné je sústavne po troche podsypávať, aby sa nelepilo o podložku. Pomocou valčeka som ho preniesla na utierku na stole, aby uvoľnilo miesto druhému cestu.

    Kalvínske nebo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cestá som nechala obschnúť, budú sa lepšie krájať. Zatiaľ sme šli kúpiť vianočný stromček a pár drobností:-)

    Kalvínske nebo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Narezala som z nich pásy široké asi 4 cm, jemne poprášila múkou, aby sa nezlepili pri krájaní a ukladala na seba po 4-5 kusov.

    Kalvínske nebo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tieto som potom krájala priečne,

    Kalvínske nebo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    potom som ich otočila a krájala na kocočky.

    Kalvínske nebo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Postupne som ich hádzala do misy. Keď boli všetky nakrájané, rukami som ich poprehŕňala a požmolila, aby sa pooddeľovali. Vtedy sa mi už zohrieval liter mlieka pomiešaný s pol litrom vody k vyvareniu cestovín. Vodu treba dobre osoliť.

    Kalvínske nebo (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    v pôvodnom recepte sa píše len čisté mlieko, ale ja som ľutovala toľko mlieka, tak som dala tretinu vody a nič zlé sa nestalo:-)

    Kalvínske nebo (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cestoviny sa vyvarili za 8-9 minút. Scedila som ich a nechala odkvapkať.

    Kalvínske nebo (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vo väčšej mise som zmiešala tvaroh, smotanu, práškový cukor, vanilkový cukor, vaječné žĺtka, nastrúhanú citrónovú kôru, opláchnuté hrozienka a nie horúce roztopené maslo.

    Kalvínske nebo (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Z bielkov som ušľahala tuhý sneh. K tvarohovej mase som dôkladne primiešala fliačky a nakoniec opatrnejšie aj sneh z bielkov.

    Kalvínske nebo (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pekáčik vymastený maslom som naplnila masou nie úplne po okraj, nákypy majú tendenciu narásť počas pečenia. Mne sa celá masa zmestila na dvakrát, mám pekáčik veľkosti 28x18x5cm. Rúra sa predhrievala na 180°C. Tu na fotke to vyzerá skôr na zemiakový šalát:-))

    Kalvínske nebo (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pôvodný recept káže orechy vmiešať do masy, ja som nimi posypala povrch. Ochránili ho pred vysušením a pripečené chutili výborne.

    Kalvínske nebo (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Piekla som pri 180°C rovných 40 minút.

    Kalvínske nebo (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Kalvínske nebo chutí najlepšie, keď trocha postojí, ale je ešte vlažné. Manžel si ho natunoval ešte aj marhuľovým džemom:-) Nech aj vám chutí aspoň tak dobre, ako nám!

    Kalvínske nebo (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

katka78
Nepoznám, ale toto by u nás chutilo. Vyskúšam v menšom a pokojne priznám, že fliačky budú kúpené. Máš môj obdiv, že si ešte aj tie robila vlastné.
jozka2
Muselo to byt velmi chutne.Dala by som si.5
finczi
Zaujal ma názov, lebo ja som kalvínka. Toto jedlo som nejedla, nepripravovala, ale uložila som si. Príležitostne vyskúšam, určite je to veľmi chutné! Pokojné adventné dni!
radost
@kukulienka
ktovie-prečo ten názov..jedlo sa mi páči..asi si ho prepíšem do zošita ako: "Fliačky s tvarohom zapečené.."
fliačky som robila do grenadíru tento týždeň..je to lepšia-iná-chuť-než kupované..
dobre robíš-že po inojazyčných stránkach lozíš..skúšaš..a nás pokúšaš..vdaka..
Ps.:nech sa ti darí v tej cudzine..nech zlé sa ti vyhne a dobré neminie..:-)
boxik
Ten názov to má byť čo. Ja som katolík a ak vaše kalvínske nebo vyzerá takto , tak naše vyzerá ako ten obrázok vedľa, myslím to pečené prasiatko. Inak proti jedlu nemám žiadne námietky a asi ho aj skúsime.
daguska
Myslím,ze toto varila v telke pani Magda Paveleková.Páci sa mi recept.Samé dobré suroviny slubujú aj dobrý výsledok.Vyskúsam.
ivav
Nebo sa mi veľmi páči, nielen preto, že som kalvínka...
safran
šiflíky ako do mamičky :-) skoro celkom som naň zabudla...
z ocedeného vznikla mliečna polievka s rajbaničkou? či?
kukulienka71
Vidím, že vás zaujal ten názov:-) neviem jeho pôvod, kalvinisti ľúbia fliačky, to mám od známych, čo nimi sú. Ja nie som. V tomto zložení je to jedlo veľmi chutné, neoľutujete, ak ho ochutnáte;-) videla som verzie, kde sa to celé dáva medzi dva pláty cesta a tak pečie, potom sa krája na rezy, napr.  receptneked.hu/edes-sutemenyek/kalvinista-mennyorszag/...
Mne sa tento recept nezdá zložitý, ani pracný, ak dáte kupované fliačky. Domáce je lepšie, ale náročnejšie na čas.
@cezminaz , prišli sme sa nadýchať čerstvého vzduchu:-P, posielam TS. @radost milá, máš pravdu, môže to byť pracovný názov tohoto receptu:-) @mariamka , je nás 3a pol. jeme len doma a hotové jedlá nekupujem, to je všetko:-) @svedka , závisť ubližuje len tomu, kto ju prechováva;-) ale viem, o čom píšeš, ty si tiež vonku. @safran , milé slová:-) mliečne s rajbaničkou mi neľúbime, pomíňam do kysnutého. Tvoj dobrý tip iste využije iný. Ďakujem pekne za uvítanie tohoto receptu:-)
mariamka
@kukulienka ved to nebol vysluch, same recnicke otazky :), ale vtipna odpoved, ta "pol" si dufam ty :) naco sa tu zase viria nejake famy, nechapem
kukulienka71
@cezminaz , TS fungujú, len ich treba "nakopnúť":-) pokus č. 2 sa z mojej strany udial. Skús napísať aj ty mne a uvidíme, zvykne to pomôcť;-P
cesminaz
@kukulienka ..nejde to!!! Ani tvoja neprisla :-( a ani moju TS neodoslalo tebe! Normalne som napisala a klikla na odoslat..a vypisalo mi "Asi nastala mensia porucha" ..neustale mi to vypisuje,nech uz skusam aj 20x.. Neviem co je problem :-/ Mozno by pomohlo keby som sa z TS iek odhlasila a znova prihlasila.Ale nic take tam nevidim,ze by to bolo mozne..Ma niekto niaky tip pre mna?
mijaita
@cesminaz a @kukulienka devcata, musite pozorne cist :-) UPOZORNENIE: Správy sú v testovacej prevádzke, akékoľvek problémy adresujte správnou na nick redakcia.
Chapejte, tak a nikdy jinak ! I kdyz mozna, ze v tech 50 slibovanych upravach se dockame ? :-)
pusta1
veľmi precízna práca, perfektný recept, vynikajúca chuť, krásny tanier :)
*****
izabella929
@kukulienka71...toto jedlo nám robievala babička, keď sme ešte mali kravičku...no a maďarská kuchyňa je práve tá, z ktorej sa dá stále čerpať niečo nové a iba vynikajúce jedlá...tento recept je úplne skvelý.-)šikovná...
cesminaz
@mijaita ..to je tam napisane uz odzaciatku!!!-kolko tomu uz?Rok? Dokedy ich budu este testovat?! Na nick @redakcia by sa dal adresovat len Email,kedze TS mi ani im neposle :-/
mijaita
@cesminaz ja vim ze je to tam od zacatku, proto jsem to pripomnela. Vzdyt prece vsechno spatne co je na Varese od pocatku, se zasadne neopravuje. Ale kdyz budes hodne doterna, tak ti to Tomas slibi :-) I kdyz co jsem tu cetla, ani nereaguje uz. Toz tak. Vse je docasneeeeee :-)
kukulienka71
Ďakujem za pochvaly, potešili ma:-) som rada, že niektorí to jedlo poznáte.
Cezminka, nevzdávaj sa, mala som už také prípady a zafungovali. Nezabudni napísať hore, komu to píšeš.
evanaaa
Ano, pamätám sa, ako spomína aj @daguska , Kalvínske nebo robila v TV ale už dávnejšie aj pani M. Paveleková a ja mám ten recept od nej vystrihnutý z nejakého časopisu, skúsim vyhľadať, lebo sa trochu líši od tohoto, to cesto boli, ak sa pamätám, také štvorce a nejak sa skladali, to malo byť práve to "nebo".....no, radšej sa na to pozriem......inak, ja robievam tiež z palaciniek rezance ( palacinky si pripravím aj o deň skôr) a postupujem podobne, je to chutné, možno aj lepšie ako len z rezancového cesta, ale ak nie je iné poruke, aj také je dobré.
kukulienka71
@mariamka , ten link, čo si sem dala, mi vyhadzovalo, tak som sa lúskala tvojimi receptami a neľutujem, našla som dve polievky, na ktoré som aj zabudla, niektorý deň zaradím:-) ten recept od T. Vansovej je super. Zapekačiek na sladko je veľa variácií. Našla som aj recept od M. Pavelekovej, @evanaaa , @safran :-) to je už ďalšia verzia, tiež veľmi zaujímavá. Tie pláty cesta varila vcelku? Pri troche fantázie si to viem predstaviť ako nebo s oblakmi pri tom vrstvení...
mariamka
@kuku neviem, preco odkaz nefungoval, ale som potesena, ze si si dala namahu a prechadzku mojim repertoarom :) budem sa tesit, co vykuzlis :)
brambora
@kuku manzel lubi ryzovy nakyp, tak niekedy vyskusam tento tvoj recept, hadam mu to zachuti. ;) ukladam si do kk.
marika9
Tí, čo ste si spomenuli na pani Majdu, máte pravdu. Zbožňujem a obdivujem ju, preto som si asi zapamätala to jej Kalvínske nebo. Cesto krájala na veľké štvorce, stred naplnila tou istou plnkou, ako sa tu uvádza a zbalila to do batôžka tak, že hore trčali rohy tých štvorcov. To cesto sa mi zdá, že predvarila vo vode. Potom to celé zapiekla. Vyzeralo to úžasne. Už teraz to asi vyskúšam. Nejak mi začali tiecť slinky.
hubata
Aj ja mám recept od p. Majdy a neviem prečo som ho prestala robiť..... veď sa za "nebom" len zaprášilo!
lencsejani
@radost , Boh je len jeden a to jedno kto akej vieri je,ja verím po svojom :-) . Dávno aj mená pripisovali,kdo čo robil : kováč ktory kul ,
dostal priezvisko Kováč. Presny dôvôd tiež neviem :-) . Príjemné sviatky.
katka78
@kukulienka71 už toľko tvojich receptov som vyskúšala, že si hovorím, že by som si mala dať pohov. Ale čo keď sa nám tak triafaš do chuti? Aj toto kalvínske nebo nám chutilo. Teraz sa síce vypeká k sviatkom, ale ja nie, tak nám padlo vhod. Fliačky boli kupované a robila som z polovičnej dávky, dvom nám stačilo. Ďakujem pekne za recept, nabudúce, keď bude viac času, skúsim spraviť aj fliačky vlastné.





kukulienka71
@katka78 , fíha, dobre to vyzerá!:-) ja viem, že máme podobné chute, viackrát sa to potvrdilo;-) som rada, že zapasovalo aj toto, uvidíš ten rozdiel, ak urobíš z domácich... Páči sa mi, ako si to doplnila. Ďakujem pekne a prajem šťastné a veselé!!!!
katka78
Ďakujem pekne @kuku , aj ja tebe a tvojej rodinke prajem šťastné a veselé, užite si ich spolu! :-)
brambora
ahoj. zajtra chcem skusit a mam otazku. :-D pecie sa to prikryte alebo odokryte? dakujem.
kukulienka71
@Brambora (8.11.2016 14:04)

ahoj:-) piekla som odokryté (preto ten orechový posyp), ale ak by ti to moc chytalo farbu, tak samozrejme zakry, nepoznám tvoju rúru. Dúfam, že si ju už poriešila:-)) nech sa to "nebo" podarí !
45678
Ako dobre,ze stevozivili tento recept,za aleluja som si nevedla spomenut ako sa vola,same " nabozenske" mena som davala do vyhladavaca:-))
@ kukulienka sikulka pekne foti,dobre vari,nech sa jej aj nadalej dari....
kukulienka71
@45678 (8.11.2016 16:38)

:-))), pobavila si ma s tým vyhľadávaním a teším sa s tebou. A za peknú rýmovačku ďakujem, všetko dobré prajem:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia