Kalmycký čaj Džomba

jolkipalki - fotkajolkipalki, 11. októbra 2009

Kalmycký čaj som sa naučil piť v neuveriteľných letných horúčavách v Kalmyckých stepiach. A keďže som bol v tom čase nútený striedať veľké Zobraziť celý popisKalmycký čaj som sa naučil piť v neuveriteľných letných horúčavách v Kalmyckých stepiach. A keďže som bol v tom čase nútený striedať veľké extrémy (- 50 C - Sibír, na +45 C Elista v priebehu nejakých týždňov), tento čajík som si obľúbil aj v zime

10
porcií
1 minút
príprava
10-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1.5 l
40 g
0,5 l
50  g




Postup

  1. 1

    Lisovaný (ak nie je tak aj sypaný) čierny čaj zalievame chladnou vodou, vodu privedieme do varu a nechamie vrieť 5 - 10 minút

  2. 2

    Do toho vlievame mlieko alebo smotanu a opäť necháme povrieť 5 min. Počas vrenia čaj miečame (tzv. prelievame naberačkou) 2 - 3 min.

  3. 3

    Čaj precedíme a dodáme maslo, soľ a mletý muškátový orech

  4. 4

    Podávame v nízkych šálkach

Diskusia k receptu

jolkipalki
Ucinok? jasne. V horucave sa cez pot vyparuje soľ, a tento čaj je slaný. Ved aj v nasich sirkach sa odporuca nepyt sladke malinovky v horucave.
Dalsia vec je, ze v STepiach uz sama voda je slana.
No a Gruzynsky lysovany caj sam o sebe je sila. VOjaci v ruskej Armade si ho robili tak ze do pohara nasypali polovicu "zavarky" a zaliali. VOlali to čefir - ale mne sa nepodarilo vypit ani jeden. Sanku skruca:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia