Kalkýš

marec01Marec01, recept pridal: 12. marca 2012 9:22Ďalšie jeho recepty

Tradičné sladké jedlo našich predkov, ktoré sa pieklo hlavne počas pôstu v predjarnom období v Komjaticiach. Obsahuje veľa vitamínov skupiny B.

Suroviny

8-10
porcií
120-180
minút
na 180 °C

Postup prípravy receptu

1

Klíčenie a príprava kalkýšovej vody: Raž alebo pšenicu večer preberieme, zalejeme vlažnou vodou a necháme do rána napučať. Na druhý deň ráno umiestnime na vedro väčšie sito, na ktoré navrstvíme napučané zrno tak, aby mohla voda stekať do vedra a postavíme ho na tmavšie teplé miesto ( najlepšie k radiátoru ). Sito musí mať zospodu vzduch. Polievame ho niekoľkokrát denne vlažnou odstátou vodou. Keď sú klíčky dlhé asi 1 cm, belavé alebo ružové ( nemajú byť zelené ), i s korienkami ich pomelieme na mäsovom mlynčeku, prípadne rozmixujeme v mixéri. Pomletú masu premyjeme vodou ( asi 2 a štvrť litra ), precedíme a dobre vytlačíme. Máme dostať celkom 2,5 l bielej tekutiny.

2

Príprava cesta a pečenie: Do väčšieho vandlíka dáme 65 dkg hrubej múky, 1 - 2 kávové lyžičky kryštálového cukru ( nemusí byť ) a postupne vmiešame 2,3 l vody z kalkýša. Varechou vytrepeme riedke cesto ( malé hrčky môžu byť ), vylejeme ho do väčšieho pekáča, ktorý sme dopredu poliali 2 dl kalkýšovej vody - asi 1 - 2 cm pod horný okraj. Kalkýš necháme rozovrieť v rúre pri vysokej teplote, ktorú po rozovretí stíšime na 180°C a pomaly pečieme 2 - 3 hodiny. Cesto sa najprv trošku zdvihne, ale potom klesá. Počas pečenia občas otvárame dvierka rúry, aby para vyšla von. Sledujeme aby navykypel do rúry!!! Počas pečenia sa po okrajoch a na povrchu začne vytvárať kôrka. Keď sú okraje hnedé a povrch cesta sa sfarbí do medovo-zlatej farby, kalkýš je upečený. Necháme ho dobre vychladnúť a môžeme jesť. Uskladňujeme ho v chladničke. Najlepší je priamo z pekáča, avšak možno ho uložiť aj do uzatvorených zaváraninových pohárov.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • micca, 12. marca 2012 o 09:56
    Poznam chut kalkysa ,recept som nepoznala.U nas ho robila jedna pani a pamatam sa ze to bolo moc slaadke a pieklo sa to v peci.


  • irenaw, 12. marca 2012 o 10:26
    veľmi zaujímavý recept, vôbec si to neviem predstaviť, zišlo by sa foto. nakoniec je to kašovité, keď sa to môže skladovať v pohároch? dobre chápem, že tá premytá raž sa nepoužije? a múka musí byť pšeničná alebo je to jedno? veľa otázok ja viem :-)))


  • pivonka, 12. marca 2012 o 10:39
    Z najrannejšieho detstva si pamätám, že to piekla moja babka v peci. Bola to taká hnedá pasta. Neskôr to z jedálnička odišlo a mama vravela, že jej to veru nechutilo. Ale koľko ľudí, toľko chutí.


  • marec01, 12. marca 2012 o 10:43
    Milá irenaw,
    kalkýš má kašovitú konzistenciu, najlepšie sú skaramelizované zatvrdnuté okraje - aspoň mne najlepšie chutia.
    Čo sa týka premytej raže, prípadne pšenice - máš pravdu, tá sa vyhodí, použije sa iba biela tekutina.
    Múka je najlepšia bežná pšeničná.
    Foto zatiaľ nemám. Recept robí moja mama, budem sa s ňou musieť dohodnúť a vyfotiť ho keď bude najbližšie piecť.


  • evanaaa, 12. marca 2012 o 15:41
    Už som to párkrát v TV videla a mala som na to vekú chuť, dobre to vypadalo také akoby skaramelizované. Iste sú tam aj minerály a nejaké vitamíny (B), je to aj pre vegetariánov, zdá sa, len či aj pre diabetikov? Ozaj, tá múka musí byť hrubá, nemohla by byť celozrnná ( príp. celoz.hladká)?


  • radulienka, 13. marca 2012 o 14:03
    Výborná vec, ale tie zvyšky by som nevyhadzovala, nedalo by sa to použiť do šalátu?


  • martamm, 13. marca 2012 o 21:01
    Poznam kalkys a mne veru chuti, len ta praca s nim....


  • irenaw, 13. marca 2012 o 21:05
    ďakujem za info :)


  • fany, 14. októbra 2012 o 09:11
    Kalkýš robievam každý rok, vždy zjari. Tu je môj recept aj s fotodokumentáciou. Dobrú chuť.
    » fanyhobby.webnode.sk/products/kalkys/...



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Pozrite aj toto Kalkýš Kalkýš
Kalkýš Kalkýš

Magazín

Nebojte sa byliniek
Vy starší, len si spomeňte. Akými bylinkami voňala vaša záhrada pred polstoročím? Aké čerstvé rastlinky sa vtedy používali vo vašej kuchyni?

Slovenské gastronomické poklady
(2. časť)

Poznáte Zaručené tradičné špeciality zo Slovenska? Obohacujú náš každodenný jedálny lístok, no vieme o nich málo. Prečítajte si zaujímavosti o týchto potravinách.

Bonduelle Vapeur, zelenina upravená na pare!
- Inzercia -
Zelenina pri skladovaní stráca vitamíny. BONDUELLE Vapeur je skvelou voľbou pre tých z vás, ktorí chcú mať kvalitnú a chrumkavú zeleninu vždy po ruke.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 18/2015: Poklady slovenskej kuchyne Poklady slovenskej kuchyne
Časopis Varecha vo štvrtok 30. apríla v denníku Pravda.


TOPlist