Kalkýš

marec01Marec01, recept pridal: 12. marca 2012 9:22Ďalšie jeho recepty

Tradičné sladké jedlo našich predkov, ktoré sa pieklo hlavne počas pôstu v predjarnom období v Komjaticiach. Obsahuje veľa vitamínov skupiny B.

Suroviny

8-10
porcií
120-180
minút
na 180 °C

Postup prípravy receptu

1

Klíčenie a príprava kalkýšovej vody: Raž alebo pšenicu večer preberieme, zalejeme vlažnou vodou a necháme do rána napučať. Na druhý deň ráno umiestnime na vedro väčšie sito, na ktoré navrstvíme napučané zrno tak, aby mohla voda stekať do vedra a postavíme ho na tmavšie teplé miesto ( najlepšie k radiátoru ). Sito musí mať zospodu vzduch. Polievame ho niekoľkokrát denne vlažnou odstátou vodou. Keď sú klíčky dlhé asi 1 cm, belavé alebo ružové ( nemajú byť zelené ), i s korienkami ich pomelieme na mäsovom mlynčeku, prípadne rozmixujeme v mixéri. Pomletú masu premyjeme vodou ( asi 2 a štvrť litra ), precedíme a dobre vytlačíme. Máme dostať celkom 2,5 l bielej tekutiny.

2

Príprava cesta a pečenie: Do väčšieho vandlíka dáme 65 dkg hrubej múky, 1 - 2 kávové lyžičky kryštálového cukru ( nemusí byť ) a postupne vmiešame 2,3 l vody z kalkýša. Varechou vytrepeme riedke cesto ( malé hrčky môžu byť ), vylejeme ho do väčšieho pekáča, ktorý sme dopredu poliali 2 dl kalkýšovej vody - asi 1 - 2 cm pod horný okraj. Kalkýš necháme rozovrieť v rúre pri vysokej teplote, ktorú po rozovretí stíšime na 180°C a pomaly pečieme 2 - 3 hodiny. Cesto sa najprv trošku zdvihne, ale potom klesá. Počas pečenia občas otvárame dvierka rúry, aby para vyšla von. Sledujeme aby navykypel do rúry!!! Počas pečenia sa po okrajoch a na povrchu začne vytvárať kôrka. Keď sú okraje hnedé a povrch cesta sa sfarbí do medovo-zlatej farby, kalkýš je upečený. Necháme ho dobre vychladnúť a môžeme jesť. Uskladňujeme ho v chladničke. Najlepší je priamo z pekáča, avšak možno ho uložiť aj do uzatvorených zaváraninových pohárov.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • micca, 12. marca 2012 o 09:56
    Poznam chut kalkysa ,recept som nepoznala.U nas ho robila jedna pani a pamatam sa ze to bolo moc slaadke a pieklo sa to v peci.


  • irenaw, 12. marca 2012 o 10:26
    veľmi zaujímavý recept, vôbec si to neviem predstaviť, zišlo by sa foto. nakoniec je to kašovité, keď sa to môže skladovať v pohároch? dobre chápem, že tá premytá raž sa nepoužije? a múka musí byť pšeničná alebo je to jedno? veľa otázok ja viem :-)))


  • pivonka, 12. marca 2012 o 10:39
    Z najrannejšieho detstva si pamätám, že to piekla moja babka v peci. Bola to taká hnedá pasta. Neskôr to z jedálnička odišlo a mama vravela, že jej to veru nechutilo. Ale koľko ľudí, toľko chutí.


  • marec01, 12. marca 2012 o 10:43
    Milá irenaw,
    kalkýš má kašovitú konzistenciu, najlepšie sú skaramelizované zatvrdnuté okraje - aspoň mne najlepšie chutia.
    Čo sa týka premytej raže, prípadne pšenice - máš pravdu, tá sa vyhodí, použije sa iba biela tekutina.
    Múka je najlepšia bežná pšeničná.
    Foto zatiaľ nemám. Recept robí moja mama, budem sa s ňou musieť dohodnúť a vyfotiť ho keď bude najbližšie piecť.


  • evanaaa, 12. marca 2012 o 15:41
    Už som to párkrát v TV videla a mala som na to vekú chuť, dobre to vypadalo také akoby skaramelizované. Iste sú tam aj minerály a nejaké vitamíny (B), je to aj pre vegetariánov, zdá sa, len či aj pre diabetikov? Ozaj, tá múka musí byť hrubá, nemohla by byť celozrnná ( príp. celoz.hladká)?


  • radulienka, 13. marca 2012 o 14:03
    Výborná vec, ale tie zvyšky by som nevyhadzovala, nedalo by sa to použiť do šalátu?


  • martamm, 13. marca 2012 o 21:01
    Poznam kalkys a mne veru chuti, len ta praca s nim....


  • irenaw, 13. marca 2012 o 21:05
    ďakujem za info :)


  • fany, 14. októbra 2012 o 09:11
    Kalkýš robievam každý rok, vždy zjari. Tu je môj recept aj s fotodokumentáciou. Dobrú chuť.
    » fanyhobby.webnode.sk/products/kalkys/...



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Pozrite aj toto Kalkýš Kalkýš
Kalkýš Kalkýš

Magazín

Orechovo-chrenová nátierka
Po rokoch moravské vinárky opäť ožili. Pod taktovkou Evy Kloudovej vydali nedávno voľné pokračovanie Kuchařky moravských vinařek.

Jesenná chrípka nechutí naozaj nikomu
- Inzercia -
Prichádza jeseň a s ňou aj zvýšená záťaž na váš organizmus. Pripravte sa.

Varecha 38/2014: Pivová kuchárka
Časopis Varecha v piatok 19. septembra v denníku Pravda.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 38/2014: Pivová kuchárka Pivová kuchárka
Časopis Varecha v piatok 19. septembra v denníku Pravda.


TOPlist