Kalkýš

marec01 - fotkamarec01, 12. marca 2012

Tradičné sladké jedlo našich predkov, ktoré sa pieklo hlavne počas pôstu v predjarnom období v Komjaticiach. Obsahuje veľa vitamínov skupiny B.

8-10
porcií
120-180 minút
na 180 °C

Suroviny

0,5 l alebo pšenica
65 dkg
1 - 2 lyžička kávová
 vlažná




Postup

  1. 1

    Klíčenie a príprava kalkýšovej vody: Raž alebo pšenicu večer preberieme, zalejeme vlažnou vodou a necháme do rána napučať. Na druhý deň ráno umiestnime na vedro väčšie sito, na ktoré navrstvíme napučané zrno tak, aby mohla voda stekať do vedra a postavíme ho na tmavšie teplé miesto ( najlepšie k radiátoru ). Sito musí mať zospodu vzduch. Polievame ho niekoľkokrát denne vlažnou odstátou vodou. Keď sú klíčky dlhé asi 1 cm, belavé alebo ružové ( nemajú byť zelené ), i s korienkami ich pomelieme na mäsovom mlynčeku, prípadne rozmixujeme v mixéri. Pomletú masu premyjeme vodou ( asi 2 a štvrť litra ), precedíme a dobre vytlačíme. Máme dostať celkom 2,5 l bielej tekutiny.

  2. 2

    Príprava cesta a pečenie: Do väčšieho vandlíka dáme 65 dkg hrubej múky, 1 - 2 kávové lyžičky kryštálového cukru ( nemusí byť ) a postupne vmiešame 2,3 l vody z kalkýša. Varechou vytrepeme riedke cesto ( malé hrčky môžu byť ), vylejeme ho do väčšieho pekáča, ktorý sme dopredu poliali 2 dl kalkýšovej vody - asi 1 - 2 cm pod horný okraj. Kalkýš necháme rozovrieť v rúre pri vysokej teplote, ktorú po rozovretí stíšime na 180°C a pomaly pečieme 2 - 3 hodiny. Cesto sa najprv trošku zdvihne, ale potom klesá. Počas pečenia občas otvárame dvierka rúry, aby para vyšla von. Sledujeme aby navykypel do rúry!!! Počas pečenia sa po okrajoch a na povrchu začne vytvárať kôrka. Keď sú okraje hnedé a povrch cesta sa sfarbí do medovo-zlatej farby, kalkýš je upečený. Necháme ho dobre vychladnúť a môžeme jesť. Uskladňujeme ho v chladničke. Najlepší je priamo z pekáča, avšak možno ho uložiť aj do uzatvorených zaváraninových pohárov.

Diskusia k receptu

micca
Poznam chut kalkysa ,recept som nepoznala.U nas ho robila jedna pani a pamatam sa ze to bolo moc slaadke a pieklo sa to v peci.
irenaw
veľmi zaujímavý recept, vôbec si to neviem predstaviť, zišlo by sa foto. nakoniec je to kašovité, keď sa to môže skladovať v pohároch? dobre chápem, že tá premytá raž sa nepoužije? a múka musí byť pšeničná alebo je to jedno? veľa otázok ja viem :-)))
pivonka
Z najrannejšieho detstva si pamätám, že to piekla moja babka v peci. Bola to taká hnedá pasta. Neskôr to z jedálnička odišlo a mama vravela, že jej to veru nechutilo. Ale koľko ľudí, toľko chutí.
marec01
Milá irenaw,
kalkýš má kašovitú konzistenciu, najlepšie sú skaramelizované zatvrdnuté okraje - aspoň mne najlepšie chutia.
Čo sa týka premytej raže, prípadne pšenice - máš pravdu, tá sa vyhodí, použije sa iba biela tekutina.
Múka je najlepšia bežná pšeničná.
Foto zatiaľ nemám. Recept robí moja mama, budem sa s ňou musieť dohodnúť a vyfotiť ho keď bude najbližšie piecť.
evanaaa
Už som to párkrát v TV videla a mala som na to vekú chuť, dobre to vypadalo také akoby skaramelizované. Iste sú tam aj minerály a nejaké vitamíny (B), je to aj pre vegetariánov, zdá sa, len či aj pre diabetikov? Ozaj, tá múka musí byť hrubá, nemohla by byť celozrnná ( príp. celoz.hladká)?
radulienka
Výborná vec, ale tie zvyšky by som nevyhadzovala, nedalo by sa to použiť do šalátu?
martamm
Poznam kalkys a mne veru chuti, len ta praca s nim....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia