Kalerábová polievočka

askadaniela - fotkaaskadaniela, 14. septembra 2014

Od maminy som dostala krásne mega veľké kaleráby. Ja ich rada chrúmem surové, ale ubehol týždeň a ja som zistila, že ten čas stačil Zobraziť celý popisOd maminy som dostala krásne mega veľké kaleráby. Ja ich rada chrúmem surové, ale ubehol týždeň a ja som zistila, že ten čas stačil na to, aby "zdrevnateli". Vyhadzovať som ich nechcela, tak sa mi v hlave zrodil takýto recept...a keďže pršalo, chutila mi 2x viac :)

10
porcií
10 minút minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks veľké
10 ks stredne veľké
1 ks
1 ks zväzok
2 ks trojuhoľníkový
1 ks




Postup

  1. 1

    Očistíme si kaleráby aj zemiaky. Kaleráby nastrúhame nahrubo a zemiaky nakrájame na kocky. Očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu osmažíme v hrnci, pridáme kaleráb a po cca 5-6 minútach polovicu zemiakov. Ešte dve minútky posmažíme a zalejeme asi 2 litrami vriacej vody. Pridáme vývar v kocke, korenie, soľ aj kurkumu. Tú som pridala jednak preto, že je zdravá a jednak preto, že polievka by inak mala mdlú farbu.

  2. 2

    V druhom, menšom hrnci si v slanej vode uvaríme druhú časť zemiakov. Keď sa polievka uvarí, pridáme tie trojuholníčky syra a tyčovým mixérom rozmixujeme na čo najjemnejšie. Pridáme zcedené zemiaky z menšieho hrnca a ak je podľa vás polievka prihustá, možno použiť aj vodu z nich. Ja mám rada husté polievky, tak som už neriedila. Porcie posypeme nakrájanou pažítkou a papáme :)

Diskusia k receptu

evas13
Túto polievočku robím presne ako ty, len tam dám jednu mrkvu na oživenie. Je výborná a veľmi nám chutí.
mesiar50
.Tvoja polievka vyzera vabivo a chutne.Zvykli sme ho pripravovat aj ako smazeny.Priloha rozpucene zemiaky ochutene smazenou cibulou,alebo petrzlenova vnatou.Najprv sa musi,ale predvarit ako ked robime karfiol.Podmienkou je samozrejme,ze nesmie byt zdrevenely.
mijaita
U nas se varila jen s maslovou jiskou, ale tuhle zkusim. @mesiar50 smazite kedluben? Zkusim, nenapadlo me i kdyz smazim na co prijdu. Ted jsem smazila zelena rajcata, ale to by me tu ukamenovali jiste :-)
radost
@mijaita
i my sme vysmážali kaleráb..ako píše @mesiar50..
ked synovia rástli,nestačilo nič navarené zostárnuť..vymýšľala som..čo by sme ešte mohli skúsiť..veľký gigant bol super..plátky predvariť..obaliť..vysmažiť..dobrota to bývala..
mijaita
Ja rada smazeny celer, vlastne cokoliv, kdyz to neni ryba :-) Mozna jsem ten kedluben jedla, nevim, ale rozhodne hned jak to pujde, prijde kedluben na radu!
mesiar50
@mijaita
Pekny vecer.Ano zvykli sme ho vyprazat (vysmazat) v trojobale,muka,vajce,struhanka,ale zeler som este nerobil tymto sposobom i ked ho mam velmi rad.Vdaka za tip.
jarunka
Moja mama ho tiez zvykla smazit a podavala ako prilohu alebo sme to jedli len tak.
askadaniela
Všetkým ďakujem za komentáre, som rada, že vás táto jednoduchá polievočka zaujala. @Mijaita , budem čakať na odozvu :-)
mijaita
@askadaniela polívku jsem uvarila z polovicni davky a jak jsem psala, tavenak opravdu ne, ale smetanu sojoviu Gran Cucina a misto kostky stavu k hovezimu masu. Je jemnejsi a vonava. Bez ni by byla ta polívka uplne mdlá a kedluben bych v ni rozhodne nehledala. Ale v konecne uprave mi moc chutna. Snitlik uz nemam, ale dostala jsem citronovy tymian a ten je fakt pecka ! :-)
Za recept diky, popisuju hlavne kvuli tem, kteri treba nekdy budou varit. Stoji to za to.


askadaniela
@Mijaita , ďakujem za vyskúšanie, vylepšenie receptu i dobré rady, potešila si ma :-) mäskový výpek alebo z šťava z dusenia je úplne najlepšia varianta, ale žiaľ, keď nemám k dispozícii, si musím vystačiť s bujónom.
frezia
Uvarena, zjedena, vyborna. Na zaver som pridala citronovu stavu a namiesto pazitky nadrobno nakrajanu petrzlenovu vnat.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia