Kakaový koláč
Kakaový koláč

Kakaový oslávenec

anemarka - fotkaanemarka, 5. mája 2019
Kakaový oslávenec
Foto: anemarka

Mäkučké kakaové cesto, ktoré si podmaní vaše chuťové poháriky, s kombináciou sladučkej polevy a veselého posypu. To je to pravé pre vašu oslavu.

35 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
300 g
6
250 g
40 g
Poleva:
200 g
1 dl
2 PL horúca
Na ozdobenie:




Postup

  1. 1

    Postup je veľmi jednoduchý. Na prípravu cesta si vyšľaháme maslo s cukrom a vajciami. Šľaháme pár minút. Postupne primiešavame múku zmiešanú s kakaom. Cesto by malo byť hustejšie.

  2. 2

    Rozotrieme na stredne veľký plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri 180 °C asi 20 až 25 minút. Treba to sledovať, pretože každá rúra pečie inak.

  3. 3

    Na polevu si pripravíme práškový cukor, do ktorého vlejeme rum a horúcu vodu. Vymiešame lyžičkou. Pokiaľ bude poleva príliš hustá, pridávajte rum alebo horúcu vodu na zriedenie.

  4. 4

    Ešte teplý koláč zalejeme rumovou polevou. Posypeme farebným posypom a necháme odpočívať až do stuhnutia polevy.

    Kakaový oslávenec - obrázok 4
  5. 5

    Variácia pre deti: Rumovú polevu môžete nahradiť jednoduchou cukrovou polevou, ktorá sa pripraví vyšľahaním práškového cukru s 1 bielkom a trochou citrónovej šťavy.

  6. 6

    Koláčik je neodolateľne chutný. Zákusok je primerane sladký, aj napriek väčšiemu množstvu cukru. Cesto je jemnučké ako pierko, priam sa rozplýva na jazyku. Vrelo odporúčam :-)

Diskusia k receptu

mirop
Nebud smutna, mozno sa naucis upiect poriadny kolac, drz sa varechy, skvelych pekarok a vybornych kolacov je tu velmi vela
viera1
2dl rumu? Nepomýlila si sa? Na veľký plech robím polevu z 300g práškového cukru a troch lyžíc citrónovej šťavy.Nezdá sa mi táto kombinácia.Pozri si to.A mohla by si plech odmerať,nie je mi jasné,čo to je stredne veľký plech-radšej daj miery (vnútorné).
grejsy
Tiež sa mi nejak nepozdáva celý recept , prášok do pečiva myslím že tam chýba určite a 2 dcl rumu do polevy sa mi zdá prehnané.
anemarka
@Grejsy (5.5.2019 20:45)

Prášok do pečiva tam nešiel, naozaj :) Fotky sú urobené na druhý deň po upečení. Veď to vyskúšajte :) A priznávam, tie 2 dl rumu... to som sa pomýlila, dala som 1 dl.
anemarka
@Mirop (5.5.2019 19:18)

Poriadny? Nám tento koláč veľmi chutil, rodina si pýtala recept. :) Veď to vyskúšajte, nemáte sa čoho báť.
2x radost a 123




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia