Kakaovo-vanilkové rezy fotorecept

irenaw - fotkairenaw, 11. apríla 2013
Kakaovo-vanilkové rezy (fotorecept)
Foto: irenaw

Nie je to tak prácne, ako by sa mohlo zdať. Na suroviny nepotrebujete ani váhu. Množstvá ľahko upravíte na maličký kúsok, ale aj na Zobraziť celý popisNie je to tak prácne, ako by sa mohlo zdať. Na suroviny nepotrebujete ani váhu. Množstvá ľahko upravíte na maličký kúsok, ale aj na tortisko hodné Magdalény Dobromily Rettigovej. Ďalšie významné plus je chuť ;-). Pre toto všetko je to môj obľúbený recept.

15-20
porcií
9-10 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto - 3 pláty na veľký plech:
9 ks
9 PL
9 PL
3 PL
3 štipky
Krém:
5 ks
7 PL
250 g
1 ks
3 PL
Karamel:
5 PL
1 dl
2 - 3 PL




Postup

  1. 1

    Malé info k rozpisu: Polievkové lyžice cukru, múky a kakaa sú mierne kopcovité. Z 1 vajca, 1 PL múky, 1 PL cukru a 1 čl mlieka upečieme jeden malý kruhový plát. Rozpis z 2 vajec stačí na jeden veľký kruh. Z 3 vajec je cesto na veľký plech. Krém z 1 vajca stačí ku korpusu z 2 vajec. To je mini verzia ku káve, štyri rezy. Robievam 6-9 vrstiev cesta. Konečne poďme na to :-) Rúru dám vyhrievať na 180°C. 3 žĺtky, 3 PL polohrubej múky, 3 PL krupicového cukru a 1 PL mlieka vyšľahám metličkou do svetlej peny. 3 bielky ušľahám so štipkou soli na sneh. Zľahka primiešam k žĺtkom.

    Kakaovo-vanilkové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Papier na pečenie položím na stôl, natriem cesto a za dva rožky natiahnem na plech.

    Kakaovo-vanilkové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pečiem 9-10 minút do ružova. Procedúru s cestom zopakujem ešte dvakrát. Počas pečenia jedného plechu sa v pohode stíha pripraviť ďaľší papier s cestom.

    Kakaovo-vanilkové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nechám vychladnúť. Otočím opačne a stiahnem papier. Okraje treba uvoľňovať opatrne, potom to už ide ľahko.

    Kakaovo-vanilkové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Každý plát rozrežem na tri rovnaké pásy.

    Kakaovo-vanilkové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do misky dám cukor, vnútro vanilkového struku a kakao. Dobre premiešam. Pridám vajcia.

    Kakaovo-vanilkové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Misku dám nad paru a metličkou šľahám do zhustnutia. Nechám vychladnúť. Zároveň maslo nechám povoliť pri izbovej teplote.

    Kakaovo-vanilkové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Medzitým nasypem cukor v tenkej vrstve do panvice. Spravím karamel, zalejem horúcou vodou a rozmiešam. Nechám pomaly variť, prípadné kúsky sa roztopia a karamel pomaly začne hustnúť ako med. Vtedy pridám maslo, odstavím a miešam. O chvíľu začne viac hustnúť a bude sa ťahať, vtedy ho nanesiem na jeden plát cesta a rozotriem pomocou noža natretého maslom. Ak by nehustol, len ho dajte na malej teplote ešte chvíľu redukovať a bude ok. Po nanesení naznačím aj jednotlivé rezy. Nie vždy sa mi podarí karamel pekne rozotrieť, hlavne pri väčších plochách. A vlastne, nie vždy sa mi podarí karamel, ako vidno aj na fotke ;-).

    Kakaovo-vanilkové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vychladnutý vaječný krém a maslo vyšľahám spolu.

    Kakaovo-vanilkové rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Natriem pláty cesta krémom, poskladám, natriem aj bočné strany, navrch poukladám pokrájaný karamelový plát a odložím do chladu na pár hodín. Potom už len dobrú chuť :-)

    Kakaovo-vanilkové rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ak by ste chceli upiecť pôvodný recept: Na cesto z 10 vajec je použitý 1 prášok do pečiva. Do cesta nejde mlieko. V kréme je 200 g cukru (10 mierne kopcovitých PL). Namiesto vanilkového struku je 1 balíček vanilkového cukru. Kakaa sú len 2 PL.

Diskusia k receptu

tricia
Pekne a isto aj chutne :) Pripomina dobošku.
sovka62
Poctivá doboška z piškótových plátov, s maslovou plnkou (vaječnou, šľahanou nad parou, tá je dokonalá) a dokonca s karamelovou polevou, tú už na dobošky nerobia ani profesionáli. Veľmi sa mi páči.
klaudia968
Páči sa mi recept vypadá jednoducho a hotový rez aj chutne. Ukladám a určite vyskúšam.
irenaw
videla som dobošku s čokoládou aj bez, s pudingom alebo s múčnou kašou, iba žĺtky sa šľahali nad parou, iba bielky sa šľahali nad parou, so šľahačkou na spôsob ganache... a každá druhá sa volá originál, tak sa v tom vyznajte...ale v kakaových rezoch sa vyznám ;-))) ďakujem za komentáre
marianne
vyborne recepty idu dnes,to sa mi paci,naozaj pripominaju dobosky...
janger
Aky jednoduchy a pritom pekny recept. Podrobny, svedomity opis postupu. Tiez mi pri pohlade na obrazok ako prve napadla doboska.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia