Mandľové kysnuté koláče
Mandľové kysnuté koláče

Kakaovo-škoricové koláče s mandľovou plnkou fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 15. februára 2020
Kakaovo-škoricové koláče s mandľovou plnkou (fotorecept)
Foto: cesminaz

Voňavé kysnuté krútené koláče s chuťou kakaa a škorice, v strede s vláčnou sladučkou mandľovou plnkou. Také trocha "luxusnejšie" osie hniezda.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2020/02/kakaovo-skoricove-kolace-s-mandlovou.html?m=1

13 ks
porcií
15 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
350 g
300 g
150 g
200 g hustá
cca 2 dl
0,5 dl
1 ks
21 g
1 bal.
0,5 KL
0,5 KL
Plnka 1:
200 g mleté
3-4 PL (alebo džem)
1 ks
1 bal.
štipka
Plnka 2:
3 PL
1 PL
1 PL
50 g (82 %)
Na potretie:
1 ks
2 PL




Postup

  1. 1

    V jednej miske najprv lyžicou premiešame obe múky, cukor, soľ a sódu bikarbónu. Následne pridáme olej, smotanu, bielok a v 1 dl mlieka napučané droždie. Zvyšných cca 1 dl mlieka pridávame postupne počas vypracúvania cesta. Máme dostať mäkké cesto, ktoré sa o ruky síce poriadne lepí, ale od misky sa už začína oddeľovať :-) Cesto sa nesmie urobiť na polotuhé, lebo tam je tá polohrubá múka, od ktorej by ste pri polotuhom ceste mali potom tvrdšie koláče :-) Hotové cesto napokon bez miesenia len poprášime trochou múky a len upravíme do tvaru bochníka. Zakryjeme utierkou a dáme na teplejšie miesto kysnúť na cca 40 minút.

    Kakaovo-škoricové koláče s mandľovou plnkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým cesto kysne si pripravíme všetko potrebné na plnky. Zomleté mandle dobre premiešame s vanilkovým cukrom, soľou, žĺtkom a džemom/lekvárom podľa chuti - ja som dala jahodový :-) Nakoniec zľahka doňho vmiešame ešte vybitú penu z bielka. Ďalej zmiešame v druhej mištičke cukor, kakao a škoricu. A pripravíme si aj kúsok mäkkého masla na potretie cesta.

    Kakaovo-škoricové koláče s mandľovou plnkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto vyvaľkáme na štvorec hrúbky cca 6-7 mm. Pozdĺž na jeden okraj cesta nanesieme rovnomerne mandľovú plnku. Vynecháme asi 2 cm a zvyšok celého cesta natrieme najprv maslom a následne posypeme kakaovo-škoricovým cukrom. Napokon cesto skrútime do tvaru závinu tak, že najprv mandľovú plnku uzavrieme pozdĺž cestom a okraje popritláčame. To preto, aby ostala pekne oddelená od kakaovej časti :-) A nakoniec už len zľahka skrútime do tvaru závinu.

    Kakaovo-škoricové koláče s mandľovou plnkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Závin pokrájame ostrým nožom na rovnaké kúsky, hrúbky na 2 prsty. Mňe vyšli 13 ks. Ukladáme ich odkrojenou stranou na plech s papierom trocha ďalej od seba a natrieme ich žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s troškou mlieka. Keďže je v strede dosť veľa mandľovej plnky, je závin na hmat dosť jemný, takže musíte tie odkrojené kúsky rýchlejšie ukladať :-) Napokon dáme plech ihneď do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 200 °C na 15 minút. Treba si to pre istotu sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak. Príliš dlho ich ale nepečte, lebo sa len zbytočne vysušia.

    Kakaovo-škoricové koláče s mandľovou plnkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A tu sú už krásne upečené, voňavé koláče ;-P ktoré podľa chuti môžete ešte za horúca potrieť maslom, ale inak nemusíte :-) Je to na vás. Ja nenatieram :-)

    Kakaovo-škoricové koláče s mandľovou plnkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláče sú ľahučké a cesto mäkké, na povrchu s jemnou kôrkou :-)

    Kakaovo-škoricové koláče s mandľovou plnkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláče chutia fantasticky! Na okrajoch príjemná kakaovo-škoricová chuť a v strede množstvo fajnovej vláčnej mandľovej plnky ;-D Podľa chuti môžete mandle nahradiť aj orechami. Prajem dobrú chuť!

    Kakaovo-škoricové koláče s mandľovou plnkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Viac mojich receptov nájdete aj na https://cesminazuenal.blogspot.com/?m=1

Diskusia k receptu

haji
Milá Cesmínko, tvoje koláče jsou vždy zajímavé, nadýchané, se super náplněmi. Ale tyto kakaovo škoricové s mandlovou plnkou se musí v puse rozplynout, o chuti si nechám zdát. Krásná práce, super náplně! Jsi nesmírně šikovná! Fota nemají chybu!
cesminaz
@Denyany @Haji @Izabelka @Terinka dakujem vám velmi pekne za milé komentíky a nahliadnutie :-) Koláče sú naozaj velmi dobré, najmä tá plnka v strede je výborná! Vlastne celkovo tá kombinácia je strašne chutná :-) Pekný víkend prajem všetkým!
1x haji
monty469
Mila Cesminka, tvoje recepty nikdy nesklamu. Opät vyborny a chutovo urcite skvely receptik. Tvoj blog je velmi dobry. Nech sa ti dari
cesminaz
@monty469 (16.2.2020 08:21)

Dakujem ti milá @Monty za dôveru v receptoch :-) koláče sú naozaj velmi chutné! Teším sa, že si kukla na môj blog a že sa ti páči :-) Vdaka za prianie a pozdravujem!
1x haji
tigriske
Dakujem za recept! Upravila som podla svojej chuti - nedala som kakao, iba skoricu, pouzila som lieskovce kedze som nemala mandle. Do cesta aj do skoricovej plnky som pridala kardamom. Super chutné, vlácne cesto, aj oriesková plnka! Iste budem piect velakrát! Este raz dakujem! :-)
cesminaz
@tigriske (10.10.2020 19:11)

Dakujem za tvoju odozvu, som velmi rada, že ti koláče chutili a že si bola s receptom spokojná :-) S tým kardamónom museli byť tiež výborné!
22759_1376754998 - profilový obrázok
ojv
ojv
Dobry den. Velmi rada by som vyskusaka tento recept. Mam otazku ihladom smotany:
- je to sladká alebo kysela (sour cream)?
- mizem použiť biely jogurt?

Dakujem Cesminaz.
cesminaz
@ojv (19.1.2022 22:53)

Zdravím🙂 Neviem aké chuť a konzistenciu majú smotany na slovensku, ale povedala by som že kyslú smotanu určite nedajte, lebo ani moja kyslá nebola. Ak je u vás tá sladká hustá, tak dajte tú, poprípade môžte dať kludne aj grécky 10%ný jogurt🙂
22759_1376754998 - profilový obrázok
ojv
ojv
@ojv (20.1.2022 14:45) oops, prepáčte, to malo byt “s bielim jogurtom”.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia