Kakaovo-orechová torta

Kakaovo-orechová torta s mascarpone a ovocím (fotorecept)

Autor receptu: danda3

Torta je pre moju nevestu k narodeninám, je to prekvapenie na dnešnú oslavu.

120 minút
príprava
10 - 15 minút
na 160/180 °C

Suroviny

Postup

  1. Deň pred pečením si rozpustíme v šľahačkách bielu a tmavú čokoládu. Dáme do chladu.
  2. Robila som poschodovú tortu, takže som si pláty upiekla dva vo forme 24 cm a dva vo forme 22 cm. Začneme šľahať bielka, postupne pridáme cukor, potom žĺtky + vodu + olej a nakoniec vmiešame múku + kakao + PDP. Dáme do formy pokrytej papierom na pečenie a pečieme na 180°C cca 10 minút. Takto upečieme aj ostatné pláty.
  3. Upečené dva väčšie a jeden menší, druhý je v rúre.
  4. Bielkovo-orechové cesto - Začneme šľahať bielka, postupne pridávame cukor, dobre prešľaháme a pridáme múku + brusnice + nastrúhanú čokoládu + orechy, premiešame a nakoniec pridáme rozpustené maslo. Cesto rozdelíme do obidvoch foriem pokrytých papierom na pečenie a pečieme na 160°C cca 15 minút, treba odsledovať.
  5. Uvarené šľahačky s čokoládou som si hneď ráno vybrala, postupne som ich vyšľahala a zmiešala s mascarpone. Do torty som dávala čokoládový krém, biely som si nechala na potretie celej torty.
  6. Keď pláty vychladnú, začneme tortu skladať. Prvý kakaový plát dáme na tácku, namažeme džemom, posypeme mrazenými čučoriedkami a potrieme čokoládovým krémom.
  7. Teraz dáme bielkovo-orechový plát, opäť džem + ovocie + krém.
  8. Navrch druhý kakaový plát a boky torty natrieme a zarovnáme.
  9. Do stredu dáme kakový plát + džem + ovocie + krém, bielkovo-orechový plát + džem + ovocie + krém, druhý kakaový plát + džem + ovocie + krém. Vrch necháme nenatretý, boky zarovnáme.
  10. Tortu som zafóliovala a dala na balkón.
  11. Tácku som vyložila ozdobným papierom a po bokoch kúskami fólíi, ktoré som po potretí vytiahla. Stuhnutú tortu som natrela biely krémom. Čokoládu som si roztopila s tukom, jahody a hrozno som do nej ponamáčala a dala do chladu. Ostatok čokolády som naliala na vrchný plát a nechala stuhnúť.
  12. A už len dozdobíme ovocím, bonbónmi, kokosovými pusinkami, medovkou a čokoládovou ozdobou, mala som aj gaštanové guľky v kokosovom kabáte, tak som dala aj tie. Guľky som prilepila krémom, ostatné je len položené, stred so vyplnila čučoriedkami.
  13. Hotovo, oslava môže začať.
  14. Prierez tortou, fotené mobilom. Vrch sa zjedol, spodnú časť torty som dala neveste, ostalo mi ešte nejaké ovocie aj krémy a pusinky.
  15. A takto si dozdobila tortu moja nevesta do práce na oslavu.