Kakaové rožky
Kakaové rožky

Kakaové rožky fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 21. augusta 2017
Kakaové rožky (fotorecept)
Foto: cesminaz

Sladké kysnuté rožky plnené kakaovou plnkou :-)

12 ks
porcií
20-25 minút
na 170-180 °C

Suroviny

600 g
100 g
200 g
100 g
3/4 dl
2 PL
1 ks (do cesta)
cca. 300 ml
42 g čerstvé
1 KL
Plnka:
100 ml
100 ml
2 PL tmavé
podľa potreby
podľa potreby
Na potieranie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Do misky dáme obe múky, cukor, soľ a celé dobre premiešame lyžicou. Potom dáme žĺtok vajca, olej, jogurt, dopoly spustené maslo a napučaný kvások, ktorý sme si urobili z 2 dl mlieka + 42 g droždie + 1 kl cukor. Tých zvyšných cca 1dl mlieka pridávame do cesta postupne a zakaždým ho dobre doňho vpracujeme/vmačkáme :-) Zakaždým sa má cesto začať oddeľovať od misky a až potom dáme znova trocha mlieka a znova ho dobre vpracujeme. Nakoniec nám vznikne mäkké, kypré, ľahučké mastnejšie cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Posypeme ho trochou múky a zopárkrát vymiesime do bochníka. Veľa múky nedajte, aby ste nezmenili jeho konzistenciu. Nakoniec bochník poprášime múkou a necháme na teplejšom mieste aspoň 1 h kysnúť...

    Kakaové rožky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ si pripravíme všetko na plnku... Zamiešame 1dl práškový a 1dl kryštálový cukor s 2 PL tmavého kakaa. Ja dávam holandské, to je dobré tmavé. Potom takú jemnejšiu strúhanku a rastlinný olej.

    Kakaové rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď nám cesto, keďže je to také mastnejšie cesto, po 1 h nenakyslo na 100 %, ale len na 75 %, tak to vôbec nevadí, ono to v rúre nakysne :-) Takže, nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme z neho kruh hrúbky 5-6 mm. Pokrájame ho na 12 trojuholníkov ako pizzu. Na každý trojuholník dáme lyžicou pozdĺž trocha oleja (nie celkom na okraje), potom na olej nasypeme cca 1 pl plnky, ktorú následne posypeme trochou strúhanky - nie veľa. Strúhanka udrží kakao vo vnútri a tým zostane plnka vláčna aj na druhý deň. Trojuholníky nakoniec zľahka zrolujeme do tvaru rožka...

    Kakaové rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokladieme ich na plech s papierom, natrieme bielkom a hneď dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 170/180 °C na cca 20-25 minút. Treba si to radšej sledovať, každý si pozná svoju rúru :-) U mňa na 170 °C.

    Kakaové rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rožky sú ľahučké a mäkké ;-P Po vychladnutí ich môžme posypať práškovým cukrom.

    Kakaové rožky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto je výborné, mäkké a ľahučké. Plnka sa udržala celá vo vnútri a je dobrá šťavnatá :-) Tieto rožky sú najlepšie v deň pečenia. Na druhý deň cesto zmení svoju konzistenciu a je o niečo tuhšie, ale nie suché. Ešte stále je veľmi dobré a plnka je tiež ešte stále vláčna. Niekto ich ľúbi čerstvé a niekto ich má zasa radšej na druhý deň :-) Nech vám chutia ;-D

    Kakaové rožky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

babka123
Milá Cezminka, zas si sa tu predviedla peknými koláčikmi aj s dokonalým popisom a fotkami. Vyrastala som na takých koláčikoch, veľmi mi ako decku chutili aj bez pocukrovania, len plnené bývali makom alebo orechami, najviac mi ale chutili lekvárové. Toto je tiež dobrý nápad s kakaom.
babka123
Vrátila som sa ku komentáru, veď už v názve sú kakaové, tak musia byť plnené kakaom.
siisa
Krásna práca, ako vždy milá Cesminaz, mám najradšej tvarohové a kakaové, tie sú u mňa top :)
grejsy
Ako vzdy tvoja práca je umelecká. Je jedno cim su naplnene, všetky by mi chutili.Vidím uz len na foto, ze su lahucke.Pekný postup, a nafotenie, krása.
cesminaz
@Siisa tvarohové máme aj my velmi radi,ale aj tieto kakaové sú výborné.Tá kakaová plnka sa zmení akoby na čokoládu :-) @Mojaradost @Labutus dakujem vam za milé slová,som rada,ze sa vam rohliky páčia. @Grejsy áno su lahučké a velmi chutné.Dakujem za komentík :-)
45678
@cesminaz ,Teba musia doma zboznovat:-) vzdy pripravis vzhladom nadherne pecivo a o chuti nepochybujem,uz som robila podla Teba viac krat.Darmo,clovek sa cely zivot uci a tesi ma,ze cerpam od mladsich.Pozdravujem a prajem Ti,spokojnu rodinu a vela napadov.
kukulienka71
Mám pocit, že si tou najlepšou krotiteľkou kysnutého cesta, všetky tvary ťa poslúchajú na slovo;-P
stanci11
Ja sa pridávam ku Kukulienke - ty a kysnuté cesto to je dokonalá kombinácia, ja dúfam že jedného dňa budem na tvojom leveleli milá @Cesminaz , krásny recept zase raz :)
haji
Já se přidám k děvčatům a chválím recept, postup, celé sladké dílo! Technická, estetická stárnka 5 hvězdiček, umělecký dojem, chuť a vůně - celé hvězdné nebe! Bože, to svoje místečku u tvé trouby nepustím ani za všechny poklady světa. Tam se dějí věci mezi nebem a zemí! Krásná práce, fota!! Šikulkáá!!
marienka44
Krásne foto, podrobný komentár.
Do krútených kakaových koláčov dávam do plnky Zlatý klas na zahustenie plnky, Ty zase strúhanku. Tú nemám odskúšanú.
Ukladám do KK.
salinka
Dlhšie som nebola na Vareche a hneď tu na mňa vyskočí tvoje kysnuté pečivo. S určitosťou viem, že ho vyskúšam a budem spokojná. Vsadím na istotu;-)
cesminaz
@Izabelka @Kukulienka @Babidka @Stanci11 @Haji @45678 dakujem vam za velmi milé komentare :-) Tesim sa,ze vas aj tento recept zaujal. @Marienka44 moja mama dava vzdy struhanku.Ja som zasa este nikdy nepočula,ze sa dá dat aj zlaty klas..fakt ma to zaujalo :-) Kolko toho zlateho klasu treba dat? @Milina ano 12,ved tej muky nieje 1kilo.A okrem toho to niesú "rožteky" ale rožky :-) Ked chces mat mini rožteky,tak urob z cesta 2bochniky/kruhy a 24 rožkov.No podla mna to by uz boli velmi malé,ved ani takto niesú privelké :-) @Salinka zlatá,tak vitaj späť :-) Budem rada ak vyskúšaš,su vyborné. Prajem vsetkym krasny deň!
1x haji
ocko
Pekne rožky,moj vnuk má rád všetko kakaové...čiže sa mu zavdacim..Dakujem za krásny receptík☺
paploska
Skvely recept, aj ja od jesene do jari ficim na kysnutom ceste. Urcite vyskusame




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia