Kakaové osie hniezda
Kakaové osie hniezda

Kakaové osie hniezda fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 22. apríla 2019
Kakaové osie hniezda (fotorecept)
Foto: cesminaz

Jednoduché, rýchle a veľmi obľúbené sladké koláče :-)

60 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

550 g
100 g
1 ks
2 PL hustá
100 g
21 g čerstvé
2 dl
2 štipky
1 bal. (12 g)
Plnka:
4 PL tmavé
4 PL
1 bal.
cca 50-75 g
trošku
Na potretie:
1 ks
cca 0,5 dl
1 bal.




Postup

  1. 1

    V miske si najprv lyžicou premiešame múku, cukor, soľ a preosiaty prášok do pečiva. Následne pridáme smotanu, dopoly spustené maslo, žĺtok a v mlieku napučané kvasnice. Vypracujeme polomäkké, trošku lepkavé, vláčne cesto. Cesto bez akéhokoľvek ďalšieho miesenia len upravíme trocha do bochníka. Podsypeme trochou múky, aj vrch poprášime múkou a necháme 20 minút oddychovať/podkysnúť.

    Kakaové osie hniezda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ si pripravíme plnku... Zmiešame kakao, kryštálový cukor a vanilkový cukor v jednej miske. Maslo si dopoly rozpustíme, aby sa nám dobre rozotrelo na ceste.

    Kakaové osie hniezda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po 20-ich minutách cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a tak ako sme ho vyklopili, ho vyvaľkáme na obdĺžnik hrubý cca 4 mm. Potrieme ho dobre maslom a posypeme plnkou. Na plnku nakvapkáme kde-tu trocha oleja a skrútime do tenkého závinu. Zo závinu odkrajujeme pomocou nitky na zuby malé slimáčiky hrúbky 1-1,5 prsta. Slimáčiky pokladieme na plech s papierom a potrieme ich kde-tu bielkom, najmä boky. Plech dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 200 °C na 15 minút. Dlhšie ich nepečte, lebo sa len zbytočne vysušia.

    Kakaové osie hniezda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Upečené koláče hneď za horúca potrieme na vrchu maslom, budú ešte chutnejšie ;-) Alebo mliekom s vanilkovým cukrom. Ja som polovicu plechu potrela maslom a polovicu poriadne mliekom :-) Od toho budu vláčnejšie a mäkké.

    Kakaové osie hniezda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Koláče sú veľmi chutné, ako teplé tak aj studené. A čo je pre mňa osobne tiež dôležité, že o pár hodín a aj na druhý deň ak pravdaže zvýšia, sú tiež ešte výborné :-) Ale podľa mňa sa neoplatí robiť 2 dávky naraz, lebo sú fakt rýchlo hotové a preto nie je problém ich spraviť stále z tejto jednej dávky čerstvé :-)

    Kakaové osie hniezda (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ešte trocha teplé posypeme práškovým cukrom. Potom už sa len pustiť do nich ;-P K tomu pohár mlieka, čaj,alebo kakao a potešia sa nie len deti ;-D Sú vynikajúce a nie len rýchlo hotové, ale najmä raz-dva zjedené ;-))

    Kakaové osie hniezda (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A ešte v reze :-) Z tejto jednej dávky mi vyšlo 19 menších koláčikov. Prajem dobrú chuť!!!

    Kakaové osie hniezda (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

jack
Cezminka opäť krásne.Ukladám.Bude určite aj u nás.A vieš asi z čoho ;-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia