Kakaové Jupí piškótky (fotorecept)

Autor receptu: nehulik

Vianoce sa blížia a už je najvyšší čas vyskúšať na skúšku upiecť koláčiky, ktoré som ešte nikdy nerobila. A veru tieto u nás nebudú chýbať. Konečne som našla cesto ktoré sa podobá piškótam a je fajné chrumkavé. Kto má rád menej sladké odporúčam pridať menej cukru do cesta aj do plnky.

12 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravíme si suroviny.
  2. Vyslaháme maslo a cukor, pridáme vajíčko. do zvlášť tanierika dáme múku ktorú preosejeme cez sitko, pridáme do nej kakao a sódu. postupne k maslu, cukru a vajicku pridavame múčnu zmes a kyslú smotanu, na striedacku aby cesto nebolo moc huste a ani riedke. ku koncu sa to bude tazsie slahat.
  3. na plech dáme fóliou na pečenie. Z cesta lyzickami kladieme na plech kopčeky. Použila som asi 3/4 lyžičky na jeden kopček. Koláčiky ukladáme ďalej od seba (podobne ako sa robia anízové koliečka) lebo pri pečení zvacsia objem. Lyžičkami vytvarujem aký taký kruh. Aj keď sa budú kruhy zdať škaredé, nemusite sa bat, pocas pecenia sa cesto rozleje do tvaru piskoty. Koláčiky pečieme priblizne 12 minút.
  4. A tu už sú piškótky po upečení, čím sú menšie tým ich je viac a to je dobre lebo sa rýchlo spapajú :-) Pre obmenu si cesto možeme rozdeliť a do jednej polovičky pridať červené alebo iné farbivo, budeme mať dvojfarebné piškótky:-) mne sa zdali kopčeky veľké, takže nabudúce budem robiť menšie porcie lebo teraz mi vznikli mega piškóty :-)
  5. plnka: mascarpone a maslo vyšľaháme, pridáme práškový cukor a šľaháme, kým sa cukor nerozpusti. Jednu stranu koláčika natrieme a na to uložíme ďalší. Plnkou nesetrite. Prajem dobrú chuť.