Kačacie stehná v šolete

Jozef Pustulka
šéfkuchár hotela Björnson*** v Demänovskej Doline, 16. novembra 2016
Kačacie stehná v šolete
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
30 minút
príprava
180 minút
na 170 °C

Suroviny

4 ks
 na špikovanie
150 g
150 g
150 g
1 ks
4 strúčiky




Postup

  1. 1

    Deň vopred namočíme v miske fazuľu a cícer. Kačacie stehná prešpikujeme slaninou, nasolíme, necháme odležať, vložíme do pekáča, podlejeme vodou a pečieme pri 170 °C asi trištvrte hodiny. Predpečené stehná vyberieme a odložíme bokom.

  2. 2

    Na masti speníme cibuľu, pridáme červenú mletú papriku a scedené strukoviny s krúpami. Pridáme cesnak, ďumbier, osolíme a okoreníme a premiešame.

  3. 3

    Túto zmes vložíme do pekáča s výpekom zo stehien a podlejeme podľa potreby vodou. Dusíme zakryté v rúre za občasného podlievania vodou. Pred koncom pridáme predpečené kačacie stehná, prekryjeme šoletom a necháme spoločne dopiecť.

Diskusia k receptu

veronikkka
prepáčte, do šouletu nepatrí údená slanina, šoulet je tradičné židovské jedlo a židia nesmú bravčové akou je údená slanina, ostatné suroviny sú v poriadku a čas prípravy tiež.
1x erikao
veronikkka
mám otázky, akú masť ste použili? tie prepeličie vajcia ste kedy pridali do šouletu? alebo sú surové a len na ozdobu? nevidím prepeličie vajcia v surovinách. strukoviny dusíte v rúre prikryté alebo odokryté? kačacím stehnám postačí piecť len 45 minút??? ked ich nepridávate hned k strukovinám? sú akési bledé :-)
prosím upresniť.
dakujem.
redakcia
@Veronikkka (16.11.2016 08:34)

V recepte bola použitá kačacia masť. Prepeličie vajcia sú použité len na dodekorovanie jedla na fotografii, nie sú súčasťou receptu. Ako sa píše v postupe v bode 3, strukovinová zmes sa dusí v rúre zakrytá. Časový údaj 45 minút sa vzťahuje len k predpečeniu kačacích stehien (píše sa v bode 1). Predpečené kačacie stehná sa neskôr pridali do pekáča so strukovinovou zmesou a dopiekli sa (píše sa v bode 3). Celkový čas tepelnej úpravy je uvedený pod fotografiou - 180 minút.
veronikkka
@redakcia , veľmi pekne dakujem za odpoved.
@Radox1 , na to nemusím byť Pusta, aby som k veci niečo napísala :-) stačí, ked si o šoulete niečo prečítam na rozdiel od Teba :-)
pre Teba len toľko, že som nič nenadhodnotila!
jang
@Radox1 (16.11.2016 11:39)

Veď to už všetci vedia, len úbožiatko @pusta to nevie.
Ale ja by som mala pár otázok ku @Veronikkkka. Takže: 1. Slanina ide do kacačích stehien, nie do šouletu.
2. Kde je napísané že je to pravý židovský šoulet? Autor to nikde nespomenul, ako si k tomu došla?
Dokáž kde to napísal . (to je tvoje obľúbené slovné spojenie).
3. Najprv si napísala že všetko okrem slaniny je v poriadku a zrazu si mala kopec zbytočných otázok, na ktoré si si mohla nájsť odpoveď aj sama, ak by si recept čítala poriadne.
Môj syn má pravdu, kvôli takým ako si ty, človek nemá chuť sem chodiť a už vôbec niečo pridať.
Vďaka Bohu že sem dávajú recepty aj naozajstný dobrý ľudia. Nie namyslený, arogantný a povysenecky ***** (vulgarizmus vymazaný redakciou).
veronikkka
@Jang , pýtam sa na to, čo ma zaujíma a pýtala som sa slušne, nemám komentáre Tvojho druhu k nikomu!
jang
@Veronikkka (16.11.2016 14:59)

Komentáre “môjho druhu”? A to sú podľa teba aké? Akože otázky niekoho, kto má zdravý sedliacky rozum? Pozeráš sa na svet príliš zhora a myslíš si že nad tebou už nie je nik . Ale mýliš sa, nad tebou je veľmi veľa dôležitejších, inteligentnejších a pritom skromnejších ľudí ako si ty.
Ty vlastne niesi nik, tak ako aj ja.
Pár pismeniek na skle, zopár nie moc dobrých fotiek, recepty ktoré vyhlasuješ za svoje, ale zároveň priznávaš že niesú tvoje... Urážaš všetkých ktorí ti nepochlebujú, sama si píšeš pochvali, raz napíšeš “biela” a o pár hodín “čierna”... Veď sa už konečne spamätaj a nájdi si priateľov s ktorými budeš komunikovať naživo.
veronikkka
@Jang , prepáč, nemám tu žiaden recept a ku každému som slušná, komentujem len recepty, ktoré sa mi páčia a iný ako pozitívny komentár som ešte nedala. nikomu som nevynadala! aj k Tebe som slušná!
Prajem Ti Pekný večer :-)
jang
@Veronikkka (16.11.2016 16:57)

Veď aj ja som slušná, žiadne vulgarizmy som nepoužila. Ale možno človeka uraziť aj bez nich a ty to vieš, pretože to veľmi často používaš.
1x havino
veronikkka
@Jang , nehnevaj sa, nikoho som neurazila. ked sa chceš dalej sporiť, nech sa Ti páči!
ľutujem, ja sa sporiť nebudem :-)
Maj sa pekne!
runa
@Pusta , toto jedlo je šolet, a nie ako Ty nesprávne hovoríš šoulet! Len pre poriadok, ked už si taká znalkyna židovskej kuchyne!
oldomachac
nehladiac na to ci je diskusia ,,,trapna,,, ci je to solet alebo soulet, ci to je jedlo zidovske, alebo nie, mne sa taketo jedlo velmi paci, pravidelne ho pripravujem aj s tymi obmenami miesto hrachu cicer, bez slaniny, ale s husacimi trupmy (v tescu ich kupujem, na nich je tuku haba dej), pre svojich blizkych a aj oni ho maju radi, prajem dobru chut
erikao
Vyzerá to výborne, krúpy netreba vopred uvariť?
redakcia
@Erikao (21.11.2016 11:40)

Fazuľu a cícer treba deň pred prípravou jedla namočiť. A potom spolu s neuvarenými krúpami dať do pekáča, kde sa v rúre zakryté dusia dustatočne dlho, aby zmäkli.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia