Kačacia nátierka

Kačacie rillettes z pomalého hrnca (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Toto rillettes je asi najchutnejšie z tých, čo som robil. Jeden kamoš mi poradil dať víno alkoholizované z Portugalska a to túto dobrotu ohromné zvýraznilo.

8 - 10
porcií
20 minút
príprava
420 minút
na 90 - 95 °C

Suroviny

Postup

  1. Toto víno mi poradil kamoš, on ho mal vyskúšané na rillettes. Hodí sa nielen na kačicu, hus či bažanta, ale aj na rôznu divinu.
  2. Z kačice dáme preč krídla, chvostovú časť a chrbtovú kosť. To si necháme na polievku. Ostane časti nakrájame na menšie kúsky. Mäso osolíme a posypeme rascou. Slaninu pokrájame na 1,5 cm kúsky. Do pomalého hrnca na spodok dáme pokrájanú očistenú cibuľu, na ňu slaninu a napokon kačacie kusy. Podlejeme vínom a hrniec zapneme na Low ( to je 90° C - 95 °C) a 7 hodín. Po piatich hodinách pridáme do hrnca bobkové listy, mleté zelené korenie a postrúhaný cesnak. To už je tam dosť masti, necháme ďalej pomalý robiť.
  3. Po 6,5 hodine vyberieme mäso z hrnca a slaninu necháme ďalej robiť. Mäso oberieme a potrháme na kúsky.
  4. Mäsové kúsky uložíme do šiestich pohárov 300 ml. To máme pripravené a po siedmich hodinách varenia zalejeme mäso masťou. Vrch pohára utrieme od masti, ak náhodou kvapla a dáme čisté a suché viečka. Necháme ochladnúť a potom do chladu aspoň na 8 hodín dobre ochladiť.
  5. Po tej dobe môžeme konzumovať. Len prosím nevyťahujte to, ak mate návštevu, lebo vám to všetko zjedia. Na záver, skúsite a budete si to robiť často.