Kačacie prsia na brusnicovej omáčke so zemiakovým pyré (fotorecept)

Autor receptu: sjuz

Jedna z variácií na kačacie prsia.

2
porcie
15 minút
príprava
5 z každej strany na minút
na 200 °C

Postup

  1. Kačacie prsia narežeme na koži priečne aj pozdĺžne tak, aby vznikli malé štvorčeky. Osolíme a okoreníme čerstvo namletým korením.
  2. Na panvici rozpálime olej a maslom, a opekáme prsia najprv kožou dolu, cca 5 min.
  3. Prsia otočíme a opekáme z druhej strany tiež cca 5 min.
  4. Prsia dáme do zapekacej misy a vložíme do vyhriatej rúry na 200 st.C na cca 15 minút. Pripravíme si zemiakové pyré - ja uvarené zemiaky vyšľahám šľahacími metličkami s klasickým maslom a sladkou smotanou. Pyré má bohatú chuť a je jemné a nadýchané.
  5. Z panvice vylejeme výpek z pŕs, ale panvicu neumývame. Pridáme maslo.
  6. Keď sa rozpustí, pridáme hnedý cukor. Premiešame a necháme chvíľu karamelizovať.
  7. Pridáme džem, sójovú omáčku a balsamico. Podlejeme vínom, a miešame za mierneho varu, až kým omáčka nezhustne na požadovanú hustotu. Odstavíme.
  8. Prsia po vybratí z rúry necháme ešte cca 5 minút stáť a odpočívať, a potom ich pokrájame na plátky.
  9. Podávala som poliate omáčkou a s jemným krémovým zemiakovým pyré. Samozrejme, nechýbal pohár rosé:)