Kačacia pečeň

Kačacia pečeň s višňovou omáčkou

Autor receptu: redakcia

4
porcie

Suroviny

Postup

  1. Tokajské víno a koňak dáme do hrnca, zohrejeme na 50 °C, zapaľovačom zapálime a necháme vyhorieť alkohol. Keď oheň zhasne, necháme zmes vychladnúť.
  2. Kačaciu pečeň necháme pri izbovej teplote aspoň 2 hodiny postáť. Keď zmäkne, vyčistíme ju od žiliek, odložíme do misy, polejeme alkoholom, osolíme, pridáme cukor, premiešame a necháme asi hodinu odležať pri izbovej teplote.
  3. Na potravinársku fóliu vylejeme zmes, zabalíme, riadne utiahneme a vyformujeme valec. Konce fólie zhrnieme do hrče a dáme variť do vody pri teplote 63 °C na 10 minút. Pečeň vyberieme na tanier a dáme schladiť do chladničky.
  4. Višňová omáčka: Do kastróla nasypeme cukor a pri miernej teplote spravíme karamel, podlejeme vínom a pridáme višne. Všetko spolu necháme variť asi 15 minút, aby sa časť tekutiny vyparila. Potom zmes mixérom rozmixujeme dohladka.
  5. Uvarené zemiaky nastrúhame, pridáme žĺtok, soľ, múku a vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na tenký dlhý plát, ktorý potrieme hľuzovkovým maslom (môže byť aj hľuzovka, ktorú najemno nastrúhame a zmiešame s maslom) a prekladáme ako knihu tak, aby vzniklo viac vrstiev. Takto pripravené cesto dáme zapiecť do kontaktného grilu dozlata.