Kačacia pečeň
Kačacia pečeň s višňovou omáčkou
Autor receptu: redakcia
Postup- Tokajské víno a koňak dáme do hrnca, zohrejeme na 50 °C,
zapaľovačom zapálime a necháme vyhorieť alkohol. Keď oheň
zhasne, necháme zmes vychladnúť.
- Kačaciu pečeň necháme pri
izbovej teplote aspoň 2 hodiny postáť. Keď zmäkne, vyčistíme
ju od žiliek, odložíme do misy, polejeme alkoholom, osolíme, pridáme
cukor, premiešame a necháme asi hodinu odležať pri izbovej
teplote.
- Na potravinársku fóliu vylejeme zmes, zabalíme, riadne utiahneme
a vyformujeme valec. Konce fólie zhrnieme do hrče a dáme
variť do vody pri teplote 63 °C na 10 minút. Pečeň vyberieme na
tanier a dáme schladiť do chladničky.
- Višňová omáčka: Do kastróla nasypeme cukor
a pri miernej teplote spravíme karamel, podlejeme vínom a pridáme
višne. Všetko spolu necháme variť asi 15 minút, aby sa časť
tekutiny vyparila. Potom zmes mixérom rozmixujeme dohladka.
- Uvarené zemiaky nastrúhame, pridáme žĺtok, soľ, múku
a vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na tenký dlhý plát, ktorý
potrieme hľuzovkovým maslom (môže byť aj hľuzovka,
ktorú najemno nastrúhame a zmiešame s maslom) a prekladáme ako knihu tak, aby
vzniklo viac vrstiev. Takto pripravené cesto dáme zapiecť do kontaktného
grilu dozlata.
|