Kačacia pečeň s medovníkovými šúľancami

Jaromír Štefanovič
šéfkuchár hotela Arcadia***** v Bratislave, 16. februára 2017
Kačacia pečeň s medovníkovými šúľancami
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
10
porcií
30 minút
na 160 °C

Suroviny

600 g
Šúľance:
1,25 kg
250 g
250 g
3 ks
125 g
125 g
Perník:
500 g
250 ml
25 g
250 g
1 ks
1 bal
Jablkové pyré:
4 ks
350 g
1 l
150 g
1 ks
1 ks
 na dochutenie
 na dochutenie
Šípková omáčka:
200 g
400 g vlastnej výroby
150 ml
200 g




Postup

  1. 1

    Najprv upečieme perník, všetky suché ingrediencie premiešame a pridáme k nim mlieko, med a vajce a vypracujeme redšie cesto, ktoré vylejeme do pripraveného plechu vyloženého papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C a pečieme 20–30 minút. Upečené vyberieme a necháme vychladnúť. Perník necháme vysušiť, rozmixujeme alebo pomelieme, čím vznikne perníková strúhanka, v ktorej budeme obaľovať šúľance.

  2. 2

    Šúľance: Zemiaky najlepšie deň vopred uvaríme, uvarené ošúpeme a pomelieme na mlynčeku, pridáme všetky uvedené suroviny a vypracujeme cesto, z ktorého vyrábame šúľance. Varíme v mierne osolenej vode. Pred podávaním šúľance obalíme v perníkovej strúhanke.

  3. 3

    Jablkové pyré: Jablká očistíme, zbavíme jadrovníkov, nakrájame na mesiačiky a dáme variť do kastróla spolu s bielym vínom, vodou, so škoricou, s badiánom, kryštálovým cukrom a varíme domäkka. Hotové jablká vyberieme, rozmixujeme na hladké pyré a dochutíme citrónovou šťavou a medom.

  4. 4

    Šípková omáčka: Šalotku očistíme, nakrájame na malé kocky a speníme na oleji, pridáme červené víno a necháme ho vyvariť. Potom pridáme demi glace vlastnej výroby, krátko prevaríme a nakoniec pridáme šípkový džem. Hotovú omáčku precedíme cez cedidlo, prípadne do nej zašľaháme trocha masla.

  5. 5

    Nakoniec kačaciu pečeň naporciujeme, zbavíme žiliek, osolíme a na rozpálenom oleji ju opečieme z obidvoch strán. Jedlo podávame s oblátkou pokvapkanou medom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia