Juhoslovanský koláč

smartuska - fotkasmartuska, 12. marca 2011

Výborný kysnutý koláč!

30 minút
príprava
30 minút
na 150-200 °C

Suroviny

1 kg
3 ks, celé
2 PL
1 kocka
 vlažné
2 PL
20 dkg
2-3 PL
 horúca




Postup

  1. 1

    z droždia urobíme kvások, do múky pridáme vajcia, cukor a štipku soli, pridáme kvások a dobre vypracujeme. Cesto by nemalo byť ani mäkké ani tuhé. Po vypracovaní rozdelíme na 2 časti, do jedného zapracujeme kakao, ktoré sme rozmiešali v troške mlieka. Kakaové a biele cesto rozdelíme zase na 2 časti-/dve kakaové a dve biele/. Bravčovú masť vymiešame do penista a tiež rozdelíme na 4 časti. Cesto kakaové vyvalkáme na hrúbku asi 0,5 cm, potrieme bravčovou masťou, posypeme hrozienkami, prípadne vykˇostkovanými višňami, ztočíme do rolády, biele cesto tak isto urobíme. Obidve rolády zpletieme. Tento celý postup urobíme aj s druhými cestami. Dostaneme 2 "vrkoče", ktoré dáme na plech a necháme aspoň 1/2 hodiny kysnúť. Potom dáme do vyhriatej rúry upiecť 150 C. Po upečení ihneď natrieme sirupom, ktorý si pripravíme z vody a kryšt. cukru.

Diskusia k receptu

hubata
Tak takýto postup nepoznám, ale môže to byť dobručkééé Smartuška, ak dovolíš tak si ťa uložím do KK.
douglas
Páčia sa mi použité suroviny, ale najmä záver po upečení natrieme sirupom. Aj keď do kysnutých koláčov sa mi moc nechce, tento si @Smartuska uložím, čo ja viem, možno za 5-10 rokov budem kysnuté koláče vypekať každý víkend :).
hubarka35
zaujimavý koláčik kysnutý a jednoduchý-všetko mám doma možem piect....
evia
robievam ho už roky, ale ešte nikdy s višňami. Vyskúšam aj túto variantu. Ja dávam na masť sekané orechy.
slavka11
hmmm zaujimave ale neviem kolko mlieka tam ma ist a nemam rada recepty typu ma to byt take ako na buchty alebo podobne
marienka44
@Smartuska , do cesta sa nedava ziaden tuk? To cesto sa urcite vysusí. Len jediny tuk je , ked potrieme cesto vyvalôkane. Aky rozmer cesta?
smartuska
tuk sa namaže na vyvaľkané cesto! Rozmer je od oka - hrúbka vyvaľkaného cesta je asi 0.5 cm, mlieko podľa potreby ako pri buchtách, orechy sú tiež dobré. Sirup dáva tú sladkú chuť koláča.
brigita
Poznám pod názvom Juhoslovanský svadobný koláč. Je naozaj výborný , jedla som ho aj keď je tam masť a ja maso memusím ale prežila som /keď som sa dozvedela že tam ide masť, nedá sa to nahradiť ničím , nebolo by to také dobré/ odporúčam všetkým.
aja1616
Tak toto nepoznám, určite vyskúšam. Ja by som tipovala, že na to 1 kg múky bude treba približne 6 - 7 dcl mlieka s tým, že podľa potreby ešte dolejeme pri miesení (lepšie je začať s menším množstvom, aby sme nemuseli dosýpať múku).
falkenbach
Ahojte... tento recept som zhanala uz dost dlho. Dakujem... :-) Najblizsie urobim, mam nan strasnu chut... :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia